Εγκαίνια της έκθεσης «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 45 + 4 ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ», χθές βράδυ στο Βαφοπούλειο. Η «Κ ήταν εκεί.
Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.
Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η εν λόγω έκθεση με την προσέλευση του κόσμου στα εγκαίνια εχθές βράδυ Δευτέρα 9/11/2015. Στην εκδήλωση παρευρίσκονταν ο Διευθυντής του Παραρτήματος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, Μανώλης Μαραγκούλης, οι Καθηγητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Γιανναδάκης, Γιώργος Κατσάγγελος, και ο Επίκουρος Καθηγητής Στέλιος Ντεξής.
Τη βραδιά άνοιξε ο Σύμβουλος Ά Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Πέτρος Δημητρακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε στον κόσμο που παρευρέθηκε εκεί, την προσπάθεια που γίνεται στο Βαφοπούλειο το τελευταίο χρονικό διάστημα να φιλοξενεί ενδιαφέρουσες εκθέσεις ως προς τη θεματολογία αλλά και σημαντικές όσον αφορά στο κύρος των καλλιτεχνών που συμμετέχουν. Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Μαραγκούλης, ο οποίος ανέφερε το ιστορικό της συνεργασίας του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας με την ομάδα σπουδαστών/σπουδαστριών του 3ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής, Χαρακτικής και Φωτογραφίας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ.
Στόχος της συνεργασίας αυτής, σημείωσε, πως ήταν η ανάδειξη του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας με ένα πιο καλλιτεχνικό τρόπο. Σε αυτό το κάλεσμα συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Γιανναδάκη, οι παραπάνω διδάσκοντες και σαράντα πέντε σπουδαστές - σπουδάστριες του Τμήματος Καλών Τεχνών.
Μάλιστα, ανέφερε συνοπτικά και τους τρεις κύριους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την ευχάριστη σύμπραξη : α) πρόκειται για μία καλή ευκαιρία να επαναφέρουμε στη μνήμη μας την Ιστορία της Αλεξάνδρειας, β)να αναλογιστούμε τις κάποιες ομοιότητες Θεσσαλονίκης και Αλεξάνδρειας ως, πολυπαθείς στο χρόνο, πόλεις της Μεσογείου η μία στο Βορρά και η άλλη στον Νότο και γ) να αναζωογονηθεί η ελληνική παροικία με την καλλιτεχνική παρουσία των εικαστικών με τα έργα τους.
Και οι τρεις αυτοί στόχοι επιτεύχθηκαν ικανοποιητικά στη συγκεκριμένη έκθεση. Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κάθε καλλιτέχνης χρησιμοποιεί το δικό του μέσο, τεχνική και προσωπικό καλλιτεχνικό ύφος (καμβά, ψηφιακή εκτύπωση, χαρακτική, ακουαρέλες) για να σηματοδοτήσει την συνδιαλλαγή μας με τη μακραίωνη ιστορία της Αλεξάνδρειας. Έτσι αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε για αυτή την έκθεση είναι πως βλέπουμε την Αλεξάνδρεια, την ιστορία της, την αρχιτεκτονική της και ότι άλλο μπορεί να τη χαρακτηρίζει, από διαφορετικές οπτικές και αυτός είναι ο κύριος λόγος που την καθιστά ενδιαφέρουσα.
Νοέμβριος Δεκέμβριος 2015
Βαφοπούλειο