Φίλοι μου, συν-αναγνώστες, το καλοκαιράκι έφυγε, οι εξορμήσεις σιγά σιγά σταματήσανε και ο κάθε κατεργάρης έκατσε στον πάγκο του! Καιρός για ήρεμα απογεύματα στο σπίτι ή σε ένα όμορφο καφέ, σε ένα πάρκο, στην παραλία, καθώς ο καιρός “κρατάει” ακόμη.
Εκτός από την παρέα των ανθρώπων και των πλασμάτων που αγαπάμε, ποια καλύτερη παρέα υπάρχει από ένα βιβλίο; Νέες και πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, θα εγκαινιάσουν τη στήλη μας για φέτος και εύχομαι μέσα σε αυτές να βρείτε κάτι που πραγματικά θα σας αρέσει και θα απολαύσετε.
Καλό μας φθινόπωρο, λοιπόν και καλές αναγνώσεις!
Ορχάν Παμούκ, Νύχτες Πανούκλας, εκδόσεις Πατάκη (9/2022)
Τα λόγια περισσεύουν για τον κορυφαίο Τούρκο λογοτέχνη! Πάντα αιχμηρός, διεισδυτικός, δε διστάζει να βάλει τη μυτερή πένα του και να πετσοκόψει πρόσωπα και καταστάσεις. Κοινώς, δε χαρίζεται σε κανέναν και λέει τα πράγματα ακριβώς όπως είναι, έχοντας αποκτήσει πολλούς εχθρούς, αλλά και φανατικούς αναγνώστες.

Αυτή τη φορά, δε διστάζει να μας αφηγηθεί το χάος που προκύπτει σε ένα φανταστικό νησί,την άνοιξη του 1901, εξαιτίας μιας επιδημίας πανούκλας. Όλα ανατρέπονται, καθώς η κεντρική εξουσία παρατά το νησί στην τύχη του και οι κάτοικοι πρέπει να βρουν τρόπο να επιβιώσουν. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική...ή μήπως όχι;
Τεύκρος Μιχαηλίδης, Εικασία 3ν+1, εκδόσεις Ψυχογιός (10/2022)
O Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι Κύπριος μαθηματικός και συγγραφέας που δραστηριοποιείται στον χώρο της «μαθηματικής μυθοπλασίας». Ακόμα και αν μισείς τα μαθηματικά, θα βρεις αξέχαστο και συναρπαστικό τον τρόπο που τα εντάσσει στην ιστορία του και τα κάνει μέρος της λύσης του μυστηρίου. Θυμάστε τη φοβερή ταινία-σειρά “Έτερος Εγώ”; Σε αυτά τα μονοπάτια κινείται και η μυθοπλασία του κ. Μιχαηλίδη. Όχι, δε χρειάζεται να είσαι μαθηματικός για να απολαύσεις τα βιβλία του- φωτεινό παράδειγμα εγώ η ίδια, που δε σκαμπάζω γρι.

Στην υπόθεση του βιβλίου, ένας δολοφονημένος άνθρωπος του υποκόσμου συνθέτει ένα μυστήριο πολύ πιο πολύπλοκο απ’ όσο πίστευε αρχικά η Όλγα Πετροπούλου, του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής. Τα πρόσωπα που θα συναντήσει θα την πάνε πολύ μακριά…
Χάνια Γιαναγκιχάρα, Προς τον Παράδεισο, εκδόσεις Μεταίχμιο (ημερομηνία έκδοσης 27/10/2022)
Όσοι διαβάσαμε το Λίγη Ζωή της ίδιας, κάναμε πολύ καιρό να συνέλθουμε. Λυρικό και συνάμα τραγικό, μια γροθιά στο στομάχι, μια ελεγεία στην ανθρώπινη δύναμη και στη φιλία. Μια οικογενειακή ιστορία αφορά το νέο της βιβλίο, που εκτείνεται σε τρεις χρονικές περιόδους το 1893, το 1993 και το 2093, με τον έρωτα, την οικογένεια, την απώλεια και την άπιαστη υπόσχεση της ουτοπίας ως κεντρικά του θέματα.
/s3.gy.digital%2Fmetaixmio%2Fuploads%2Fasset%2Fdata%2F23284%2F978-618-03-3177-6_1.jpg)
Ο Αμερικανικός Παράδεισος άραγε υπάρχει; Πως τον βίωσαν οι ήρωες και πως τον φανταζόμαστε εμείς; Στον αντίποδα, η Κόλαση, πόσο μακριά είναι;
Αμίνα Αχμάντ, Η επιστροφή του Φαράζ Αλί, εκδόσεις Κλειδάριθμος (12/10/2022)
500 σελίδες πολλά υποσχόμενες, μια κατάδυση σε ένα κόσμο σκοτεινό και απαγορευμένο, όπου λίγοι τολμούν να διαβούν: τη διαβόητη γειτονιά των κόκκινων φαναριών της Λαχόρης, το Μοχαλά, όπου γεννιέται το παιδί μιας πόρνης, ο ήρωας του βιβλίου, ο Άχμαντ. Σε μικρή ηλικία τον αρπάζουν από τη μητέρα του για να έχει την ευκαιρία να ζήσει μια αξιοπρεπώς.

Η ζωή όμως τα φέρνει πολύ περίεργα και ο Αχμάντ διορίζεται διοικητής του αστυνομικού τμήματος του Μοχαλά με μία μόνο αποστολή: να συγκαλύψει τον βίαιο θάνατο μιας νεαρής κοπέλας! Θα το κάνει ή το παρελθόν και η καταγωγή του θα τον κάνουν να δει πολύ διαφορετικά τα πράγματα; Οικογενειακές ιστορίες, πολιτικές ίντριγκες, άνθρωποι του περιθωρίου, αλλά και της υψηλής κοινωνίας, παρασύρονται σε ένα γαϊτανάκι, με βαρύ άρωμα σανταλόξυλου.
Μαρία Βουζουνεράκη, Η οργή του Χρόνου, Άνεμος Εκδοτική (2022)
Ένα πολυπρόσωπο και καταιγιστικό μυθιστόρημα, στα χρόνια της πανδημίας, με ήρωες δύο ετερόκλητους ανθρώπους, τη Βερονίκη και το Θεόκλητο, που θα συναντηθούν και θα επιδιώξουν να βρουν την ευτυχία! Η χαρισματική συγγραφέας εμπνέεται από πραγματικές καταστάσεις, ενώ φέρνει στο φως γεγονότα του παρελθόντος, καθώς και τον τρόπο που αυτά επηρέασαν την ανθρωπότητα ανά τους αιώνες. Μπορεί άραγε ο άνθρωπος να ξεπεράσει τον έμφυτο φόβο του για την οργή του χρόνου και να διεκδικήσει την πολύτιμη αν και παροδική ευτυχία που του αναλογεί;

Πόσο μας κυνηγά το παρελθόν το δικό μας και των άλλων; Με σκηνικό την Κρήτη και την Κέρκυρα και με καταλύτη τον κορονοϊό, που προβάλλεται σε σχέση με παλαιότερες επιδημίες που ταλάνισαν την ανθρωπότητα και την έφεραν στο χείλος της καταστροφής και της βίας.