Όμορφη και προσεγμένη δουλειά η έκθεση του Νίκου Βαβδινούδη «Πρόσωπα και Προσωπεία» στην Τoss Gallery. Πήγαμε, είδαμε, σχολιάζουμε.
Γράφει η συντάκτρια μας ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.
Ζει ο θεός Διόνυσος;
Η έκθεση του Νίκου Βαβδινούδη «Πρόσωπα και Προσωπεία» [Κωδωνοφόροι – Ανατολική Μακεδονία] που φιλοξενείται στην Τoss Gallery καταφέρνει να συνδέσει τα στοιχεία της ελληνικής παράδοσης με στοιχεία της ελληνικής αρχαιότητας. Ο φωτογράφος αποτυπώνει τα τοπικά έθιμα που συναντώνται στα χωριά του νομού Δράμας: Μοναστηράκι, Ξηροπόταμος, Πετρούσα, Πύργοι, Καλή Βρύση και στη Νικήσιανη του νομού Καβάλας. Η σημασία αναβίωσης του εθίμων αυτών έχει την έννοια του θανάτου του Διονύσου από τους Τιτάνες και την ανάστασή του από τον Δία. Με τις τελετές αυτές ή αλλιώς δρώμενα όπως τα χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι των χωριών αυτών, επικαλούνται τις μυστηριακές, υπέρτερες των φυσικών δυνάμεων δυνάμεις, για να τις εξευμενίσουν, ώστε να έχουν ευγονία και ευκαρπία όλο το χρόνο. Οι κάτοικοι των παραπάνω χωριών φορούν δέρματα ζώων και γύρω από τη μέση τους έχουν κουδούνια μεγάλα σε μέγεθος. Στα πρόσωπα φορούν μάσκες ή τα βάφουν με στάχτες. Με αυτό τον τρόπο κατευνάζουν τα κακά πνεύματα και έχουν την εύνοια των θεών της αρχαιότητας.

Ο φωτογράφος δεν βασίζεται σε αυθόρμητες λήψεις. Όλη του η δουλειά είναι μελετημένη. Στήνει το θέμα του είτε σε φυσικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας φυσικά σκηνικά, είτε σε εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιώντας τεχνητό φωτισμό. Και στις δύο περιπτώσεις ο άνθρωπος μπαίνει σε πρώτο πλάνο. Σε κάποιες φωτογραφίες είναι έντονοι οι συνειρμοί με την ελληνική μυθολογία. Κάποιοι από τους φωτογραφημένους έχοντας στάχτες στα πρόσωπα τους θυμίζουν χάλκινα αγάλματα της αρχαιότητας. Είναι τόσο ωραία σκηνοθετημένη η στάση του σώματος τους, καθώς και η επεξεργασία των χρωμάτων που θυμίζουν το άγαλμα του ηνίοχου των Δελφών. Σε κάποιες άλλες φωτογραφίες οι προβιές που φορούν δηλώνουν άμεσα τις αρχέγονες καταβολές τους. Ίσως να γίνεται και μία προσπάθεια αναφοράς στο μύθο με το χρυσόμαλλο δέρας.
Το παιχνίδι του στησίματος με τις μορφές πίσω από τα πανιά, χωρίς τη χρήση του Photoshop θυμίζει το θέατρο σκιών, ένα ακόμα στοιχείο της ελληνικής παράδοσης. Οι ανθρώπινες μορφές παίζουν με το γύρω περιβάλλον και δημιουργούν ένα διάλογο με αυτό. Όπως για παράδειγμα τα δύο παιδιά που επικοινωνούν με τις παλιομοδίτικες κορνίζες του δωματίου. Καταφέρνει να συνδέσει παρόν και παρελθόν σε μία φωτογραφία. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα δημιουργεί το παιχνίδι των αντικατοπτρισμών που χρησιμοποιεί ο φωτογράφος για να ολοκληρώσει το θέμα του.
Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο φωτογράφος κατά τη δημιουργία αυτής της εργασίας. Σίγουρα η φωτογράφιση στο φυσικό περιβάλλον απαιτεί καλή οργάνωση όπως το σωστό στήσιμο των πανιών, έτσι ώστε φυσικά φαινόμενα όπως ο αέρας και η βροχή να μην επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Μία πολύ όμορφη και προσεγμένη δουλειά με ιδιαίτερο θέμα που αξίζει να δει κανείς.
TOSS Gallery [ la doze ]
Βηλαρά 1 & Συγγρού (περιοχή Βαλαωρίτου)
Διάρκεια : 15 Φεβρουαρίου 2014 - 5 Μαρτίου 2014
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 20:00 και μετά, έως αργά το βράδυ.
Βηλαρά 1 & Συγγρού (περιοχή Βαλαωρίτου)
Διάρκεια : 15 Φεβρουαρίου 2014 - 5 Μαρτίου 2014
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 20:00 και μετά, έως αργά το βράδυ.