Ιδιαίτερη επιτυχία είχαν τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης 34 καλλιτεχνών Οι Ήρωες Πέθαναν. Ζήτω οι Ήρωες! Η «Κ» ήταν εκεί.

695 Views
Ιδιαίτερη επιτυχία είχαν τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης 34 καλλιτεχνών Οι Ήρωες Πέθαναν. Ζήτω οι Ήρωες! Η «Κ» ήταν εκεί. Ιδιαίτερη επιτυχία είχαν τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης 34 καλλιτεχνών Οι Ήρωες Πέθαναν. Ζήτω οι Ήρωες! Η «Κ» ήταν εκεί.

Ιδιαίτερη επιτυχία είχαν τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης 34 καλλιτεχνών Οι Ήρωες Πέθαναν. Ζήτω οι Ήρωες! Η «Κ» ήταν εκεί.

Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

   Ιδιαίτερη επιτυχία είχαν προχθές τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης 34 καλλιτεχνών Kodra Fresh - Οι Ήρωες Πέθαναν. Ζήτω οι Ήρωες!, στα 2 μεγάλα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, το Κρατικό και το Μακεδονικό.
  Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι ως επί των πλείστον αρκετά νέοι σε ηλικία – οι περισσότεροι απόφοιτοι και τελειόφοιτοι Σχολών Καλών Τεχνών. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι ο επισκέπτης των μουσείων μπορεί να έρθει σε επαφή με νέες και «φρέσκες» για τα σύγχρονα καλλιτεχνικά δεδομένα ιδέες. Δεν είναι τυχαίος άλλωστε ο τίτλος της έκθεσης. Είναι από τα τελευταία εγκαίνια που διοργανώνει φέτος το Πεδίο Δράσης Κόδρα, καθώς έχουν ήδη προηγηθεί τα εγκαίνια στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρα, στο Μπέη Χαμάμ και στην Αρχαία Αγορά.
   Η έκθεση αυτή προβάλλει το πρότυπο του ήρωα, τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από αυτόν, τα  κατάλοιπα που άφησε πίσω του στην ιστορία και στις συλλογικές μνήμες, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει  το κοινωνικό, το  πολιτικό, το πολιτισμικό, το οικονομικό και το θρησκευτικό  πλαίσιο μέσα στο οποίο έδρασε. Γύρω στα τέλη Μαΐου ξεκίνησε η προσέγγιση των καλλιτεχνών όσον αφορά την συμμετοχή τους στην έκθεση αυτή.
Οι επιμελητές της έκθεσης Ανθή Αργυρίου και Παναγής Κουτσοκώστας στη φετινή διοργάνωση χρησιμοποίησαν ένα  σημαντικό τεχνικό εργαλείο για την οργάνωση των εκθέσεων αυτών. Χρησιμοποίησαν μία πλατφόρμα στην οποία οι υποψήφιοι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ανεβάζουν τις προτάσεις τους. Μέσω αυτής της πλατφόρμας οι επιμελητές της έκθεσης έδιναν ένα όριο και μία κατεύθυνση για το χαρακτήρα της έκθεσης ως προς το σύνολό της. Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικό είναι  το γεγονός πως όποιος ενδιαφέρεται να δει τις συμμετοχές και τα portfolios των νέων  καλλιτεχνών μπορεί να ενημερωθεί από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης kodra fresh2014.tumblr.com 
   Στα εγκαίνια των εκθέσεων αυτών παρευρίσκοντο πέρα από τους καλλιτέχνες και τους επιμελητές  της  έκθεσης και ο Δημήτρης Μιχάλαρος, ο διευθυντής και κεντρικός επιμελητής του Πεδίου Δράσης Κόδρα. Πολλοί επίσης ήταν οι επιφανείς πολίτες της Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τέχνης καθώς και φιλότεχνοι που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την performance που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εγκαινίων.
   Ήταν μία όμορφη γιορτή της τέχνης με πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 28/9 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και ως τις 4/10 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
 
-Ώρες λειτουργίας Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης: Τρίτη - Σάββατο: 10:00-18:00.
-Ώρες λειτουργίας Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης: Κυρ.: 11:00-15:00, Τετάρτη 10:00-22:00, Πεμ.Παρ.& Σαβ.: 10:00-18:00.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» περιοδεύει την Ελλάδα (πρόγραμμα παραστάσεων)
«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» περιοδεύει την Ελλάδα (πρόγραμμα παραστάσεων)
με 0 Σχόλια 2767 Views

 Ο Δημήτρης Αδάμης, ο αγαπημένος σκηνοθέτης των παιδιών παρουσιάζει το πολυαγαπημένο οικολογικό, παραμυθένιο έργο της βραβευμένης με Νόμπελ Σέλμα Λάγκερλεφ!


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη