Νέα ιστορικά βιβλία του Πέτρου Μεχτίδη από τις Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

974 Views
Νέα ιστορικά βιβλία του Πέτρου Μεχτίδη από τις Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία Νέα ιστορικά βιβλία του Πέτρου Μεχτίδη από τις Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

 

Από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία.
 
Η αθέατη, μυστήρια και άφαντη πλευρά της Σμύρνης αποκαλύπτεται στο νέο βιβλίο του Πέτρου Μεχτίδη «Η Άγνωστη Σμύρνη – Η εγκληματικότητα στην Ιωνική Μητρόπολη από το 1850 έως την Καταστροφή».
 
Πρόκειται για μια ιστορική μελέτη μικροϊστορίας για την άγνωστη Σμύρνη, της περιόδου 1850 – 1922, που καταγράφει μικρά γεγονότα, τα οποία συνήθως διαφεύγουν της προσοχής των ιστορικών. Βασίζεται στο τρίπτυχο: α) η ιστορία και τα προβλήματα του αστικού χώρου, β) η απόκρυφη ζωή στις πόλεις και γ) ο οθωμανικός 19ος αιώνας των μεταρρυθμίσεων. Βασική πηγή αποτελούν οι ελληνικές εφημερίδες της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης.
 
«Είναι μια έρευνα για την άγνωστη Σμύρνη, για την «άλλη Σμύρνη», μια Σμύρνη εξίσου αληθινή, με αυτή της εκπαιδευτικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης», όπως σημειώνεται στο οπισθόφυλλο, με τη διαπίστωση ότι «διαβάζεται αυτό το βιβλίο ως η ιστορία του ανώνυμου Σμυρναίου σε μια αναζήτηση της εμπειρίας των καθημερινών ανθρώπων».
 
«Ελπίζω η ανάγνωση αυτού του βιβλίου να είναι το ίδιο διδακτική και ευχάριστη σε όλους όσο και σε εμένα και το τέλος αυτής της πολυετούς μελέτης να κάνει τη Σμύρνη λίγο περισσότερο φωτισμένη, λίγο καλύτερα γνωστή σε όλους μας. Ας δούμε λοιπόν μία άλλη όψη της Σμύρνης, λιγότερο όμορφη και ονειρεμένη από την περιγραφή της Δ. Σωτηρίου, αλλά το ίδιο αληθινή», σύμφωνα με τον συγγραφέα Πέτρο Μεχτίδη.
 
«Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, το βιβλίο αφιερώνεται στη μνήμη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες και ήρθαν πρόσφυγες στη «μητέρα πατρίδα» και παρά τις αντίξοες συνθήκες, προσέφεραν στον πολιτισμό, τις τέχνες, τις επιστήμες, γενικότερα, σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας», τονίζει ο εκδότης Αντώνης Μαλλιάρης, στο σημείωμα του.
 
Σχημ. 17χ24, σελ. 296, τιμή 14,84€

«Οι Συνθήκες Λοζάνης, Μοντρέ, Σεβρών και Νεϊγύ (1919-1936)»
 
«Οι Συνθήκες Λοζάνης, Μοντρέ, Σεβρών και Νεϊγύ (1919-1936)», του Πέτρου Μεχτίδη, ένα βιβλίο που γράφει την πραγματική ιστορία, όπως αυτή υπογράφηκε, χωρίς σχολιασμούς και παρερμηνείες, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία.
 
Περιλαμβάνει εισαγωγές, σχόλια και τα κείμενα των συνθηκών που υπέγραψε η Ελλάδα, την περίοδο 1919- 1936, τα άρθρα που αφορούν στην χώρα μας,  φωτογραφίες, χάρτες, επιστολικά δελτάρια από το Αρχείο του συγγραφέα, καθώς και ιστορικό χρονολόγιο 1914 – 1936.
 
"Είναι γνωστό ότι με την εξαίρεση της συνθήκης των Σεβρών, οι συνθήκες του Νεϊγύ, της Λοζάνης και του Μοντρέ καθορίζουν εν πολλοίς την πορεία της χώρας μας στο διεθνές γίγνεσθαι. Η ανάγνωση των κειμένων των συνθηκών προσφέρει επιχειρήματα στην ελληνική διπλωματία στα διεθνή όργανα αλλά και αληθή γνώση στους φιλίστορες που ακούνε συχνά και από πολλές πηγές αντικρουόμενα στοιχεία και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες», όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας Πέτρος Μεχτίδης στο σημείωμα του.

«Το παρόν βιβλίο έχει στόχο τη σωστή και έγκυρη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, ώστε να μην παρασύρεται από κύκλους που παραγράφουν την ιστορία. Δεν αφορά μόνο τους ιστορικούς ή τους ερευνητές, αλλά τον κάθε Έλληνα πολίτη, που οφείλει να γνωρίζει τα δεδομένα και τις συνθήκες που συνέβαλλαν στην δημιουργία του σύγχρονου κράτους και τις συμφωνίες που το θωρακίζουν από κάθε εξωτερική απειλή και εν μέρει και την ειρήνη ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην φθάσουμε σε αναθεώρηση αυτών των συνθηκών για το καλό της ειρήνης και της ανθρωπότητας», υπογραμμίζει ο εκδότης Αντώνης Μαλλιάρης.
 
Σχ. 17χ24, σελ. 190, τιμή 13,78€


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή