.
Διάβασε και σχολιάζει η Μαριάννα Μπουρουτζή.
Έτυχε ποτέ να βρεις καμιά παλιά, ασπρόμαυρη εφημερίδα από δεκαετίες πριν; Πώς να αποδίδονταν, άραγε, οι ειδήσεις το πάλαι; Πάνω κάτω θα περιλάμβαναν ό,τι και σήμερα. Από πολιτικές ίντριγκες μέχρι κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως τα καλλιστεία. Με αυτό το βιβλίο θα γυρίσεις πίσω στο χρόνο, θα περπατήσεις στους δρόμους μιας άλλης εποχής και θα παρακολουθήσεις μια διαφορετική καθημερινότητα, έτσι, για να ξεφύγεις λιγάκι από τη δική σου. Σα να ξεφυλλίζεις ένα άλμπουμ με ασπρόμαυρες φωτογραφίες, έχεις μπροστά σου ένα κοινωνικού περιεχομένου κολάζ προσωπικοτήτων. Πού κολλάνε τα τραγούδια; Θα το ανακαλύψεις παρακάτω….
Η Υπόθεση:
Αθήνα, 1950. Τα πρόσωπα είναι κοινά: οι οικογένειες Μπιρδιμήρη- Ελευθερόπουλου, Κλώτσα, ο δικηγόρος Ρώτας, ο θείος Μιχάλης, η Λίλι(μπεθ), υπουργοί και αρχηγοί που συχνάζουν σε καφενεία και γειτονιές, η Δάφνη, κόρη ενός τραπεζίτη που ερωτεύεται έναν ζωγράφο, η Μερόπη, ο Στάθης, ο Νεκτάριος, ο Σεραφείμ Τσιόλκας που μετά το 1944 κατέφυγε στην Αφρική. Ζωές που συνυπάρχουν μεταξύ τους, ανθρώπων που περπατούν στα σοκάκια, μπαινοβγαίνουν στο σπίτι τους, εργάζονται. Τα γεγονότα που βιώνουν είναι καθημερινά. Η Μερόπη θα βρει δουλειά, ο Στάθης διακατέχεται από παράξενους φόβους και φαντασιώνεται διάφορα άσχημα πράγματα καθώς βρίσκεται στο δωμάτιό του. Υπουργοί από την Πειραϊκή βρίσκονται στην Ομόνοια. Ο Ηλίας κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέπτη. Ο ζωγράφος Δανέλλης προβληματίζεται σχετικά με την έκθεσή του. Υπηρέτριες που βγαίνουν έξω μόνες τους κα γλεντούν. Πρόσωπα που κυκλοφορούν σε ταβέρνες και στο Grand Hotel. Δικηγορικές υποθέσεις και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άλλους τους συνανθρώπους τους.

Ρίξε μια ματιά!
Είναι ένα όμορφο κοινωνικό κολάζ, πρωτότυπο και μοντέρνο, που αναφέρεται σε μια δύσκολη εποχή και στο οποίο καταγράφεται μια κοινωνική πραγματικότητα. Περιλαμβάνει πολλά επεισόδια, που στο τέλος ολοκληρώνονται και δεν είναι μεγάλα, με τους πρωταγωνιστές να σκιαγραφούνται σχετιζόμενοι κατά κάποιον τρόπο μεταξύ τους. Η αφήγηση επιτυγχάνεται σε χρόνο ενεστώτα, ενώ κυριαρχεί ο παντογνώστης αφηγητής. Διαθέτει χιούμορ και περνά διακριτικά ιστορικά γεγονότα. Κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από τους στίχους ενός τραγουδιού. Τα γεγονότα αποδίδονται περιγραφικά, με καλούς διαλόγους. Στις πίσω σελίδες υπάρχουν επισημειώσεις, που προσφέρουν επιπλέον υλικό και περιεχόμενα. Είναι ευχάριστο, δεν κουράζει και διαβάζεται άνετα από κάθε ηλικία.
Άστο καλύτερα…
Αν το συγκεκριμένο στιλ γραφής δεν σε αφορά και προτιμάς κάτι διαφορετικό.
Αλέξης Πανσέληνος, Ελαφρά Ελληνικά Τραγούδια, εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2018, σσ. 328.
Βαθμολογία:
3,9/5
Δείτε & αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
-Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2019: πρόγραμμα εκδηλώσεων, κλικ εδώ.
-Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών: Πρόγραμμα εκδηλώσεων, κλικ εδώ.
-Όλες οι θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού 2019 – Πρόγραμμα παραστάσεων – Περιοδείες, κλικ εδώ.
-Τι παίζουν τα θερινά σινεμά της Θεσσαλονίκης τώρα, κλικ εδώ.