«Τα παραμύθια της Πρωτοχρονιάς» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

917 Views
«Τα παραμύθια της Πρωτοχρονιάς» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε. «Τα παραμύθια της Πρωτοχρονιάς» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

«Τα παραμύθια της Πρωτοχρονιάς» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε. 

Πάει ο καιρός… Σε 6 ημέρες έρχονται τα Χριστούγεννα! Πιστή στην παράδοσή μου, αφιερώνω – σκοπίμως- τα τελευταία άρθρα της χρονιάς στο παιδικό βιβλίο. Όπως και να έχει, αυτές τις ημέρες γεννήθηκε ένα παιδάκι, οπότε οι γιορτές αναφέρονται πρωτίστως στα παιδιά. Ίσως φταίει η ατμόσφαιρα, με τα δώρα, τα λαμπάκια, τα φαγητά, τα γλυκά, τις ονομαστικές γιορτές, τα κεράσματα. Παρότι στις δύσκολες μέρες που ζούμε, αυτά τα πράγματα αποτελούν για πολλούς αναμνήσεις, εμείς οι νέοι γονείς δεν καταφέρνουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας όσα έδωσαν οι γονείς μας σε εμάς, ωστόσο δεν πρέπει να λείπει η χαρά. Ειδικά το παιδικό παραμύθι, δίνει μια απίστευτη μαγεία, ακόμη και στους μεγάλους! Οι εκδόσεις Ψυχογιός, προτείνουν μια ωραία ιδέα… 

Η Υπόθεση:

Τα ‘’παραμύθια της πρωτοχρονιάς’’ είναι μια συλλογή παιδικών παραμυθιών, που εκδίδονται εδώ και χρόνια. Πρόκειται για μια σειρά από μικρά κουτάκια, που μέσα τους περιλαμβάνουν τέσσερα διαφορετικά παραμύθια. Κάθε κουτί είναι διαφορετικό και οι ιστορίες εξίσου ποικίλες. Σε καθεμιά ο πρωταγωνιστής είναι διαφορετικός. Ο Άγιος Βασίλης, ο Ρούντολφ, τα ξωτικά, χιονάνθρωποι, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα ζωάκια του χιονισμένου δάσους, μικρά παιδάκια, αλλά και μεγάλοι άνθρωποι. Οι ιστορίες τους περιγράφουν αγωνίες, σκανταλιές, πειράγματα, καιρικά φαινόμενα, όμορφες πράξεις, βιώματα και συναισθήματα, αναφερόμενες αποκλειστικά στις ημέρες που διανύουμε. Οι περισσότερες, έχουν κι ένα ηθικό δίδαγμα. 

Αξίζει:

Πρόκειται για ένα μαγικό κουτί. Το ανοίγεις και ξεπηδούν διάφορα παραμύθια! Οι ιστοριούλες είναι μικρές, όμορφες κι ενδιαφέρουσες. Ο αριθμός των σελίδων τους  ποικίλει ανάλογα με την ιστορία, από 5 – 10 σελίδες. Έχουν χοντρό και μαλακό εξώφυλλο, ενώ ξεχωρίζει το γεγονός ότι είναι τακτοποιημένες σε ένα σκληρό γυαλιστερό κουτί, διαφορετικά εικονογραφημένο σε κάθε συλλογή, που λειτουργεί ως υπέροχος αποθηκευτικός χώρος! Επιπλέον, έχουν υπέροχη ζωηρή εικονογράφηση, που προσδίδει την απαραίτητη μαγεία και ομορφιά στην ιστορία. Ενδεικτικά, μπορεί να διαβάζεται μια κάθε μέρα, μέχρι να φτάσει η Πρωτοχρονιά.

Δεν αξίζει:

Όπως σε πολλά βιβλία και ιστορίες, παρατηρείται το εξής: χάνεται ο ειρμός. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, χρήζει γενικής έρευνας. Εκεί που η πλοκή της ιστορίας κυλάει ομαλά, γυρνάς τη σελίδα και ξαφνικά αλλάζει το νόημα ή συμβαίνει κάτι, για το οποίο δεν έχεις προετοιμαστεί. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει συνοχή στο κείμενο. 

Στο διά ταύτα, τα παραμύθια είναι για όλους. Ειδικά όταν είναι καλογραμμένα, μοιάζουν με νεράιδα που στέλνει λίγη χρυσόσκονη. Πόσο ανάγκη την έχουμε. Διαβάζοντας παραμύθια στα παιδιά, φτιάχνουμε φαντασία και δημιουργούμε χαρακτήρες. Όσο καλύτερη είναι η εικόνα που θα σχηματίσει το παιδί, τόσο καλύτερα θα καταλήξει να σκέφτεται. Γι’ αυτό, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Γι’ αυτό, το καλύτερο δώρο, εκτός από το παιχνίδι, είναι ένα όμορφο παραμύθι. 

Τα παραμύθια της Πρωτοχρονιάς, συλλογικό έργο, εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2008- 2014. 

Βαθμολογία:

3,5/5

#ΜαριάνναΜπουρουτζή #ΤαΠαραμύθιαΤηςΠρωτοχρονιάς #ΣυλλογικόΈργο #Κουλτουρόσουπα #kulturosupa #ΔιαβάσαμεΚαιΣχολιάζουμε

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη