Στα άδυτα των γραφομηχανών, με το καθηλωτικό «Όσα κρατήσαμε κρυφά» της Λάρα Πρέσκοτ

3823 Views
Στα άδυτα των γραφομηχανών, με το καθηλωτικό «Όσα κρατήσαμε κρυφά» της Λάρα Πρέσκοτ Στα άδυτα των γραφομηχανών, με το καθηλωτικό «Όσα κρατήσαμε κρυφά» της Λάρα Πρέσκοτ

 

 

.

 
Ξέρεις το διάσημο βιβλίο ‘’Δόκτωρ Ζιβάγκο’’ του Μπορίς Παστερνάκ;
 
Κοίτα να δεις που πίσω του κρύβεται ολόκληρη ιστορία. Όλες οι υπηρεσίες βασίζονται στους πιστούς υπαλλήλους τους. Ειδικά οι κρατικές και ειδικότερα οι μυστικές. Πώς δούλευε η μυστική κρατική μηχανή; Πώς ζούσαν και τί έκαναν αυτοί που εργάζονταν εκεί;
.
Η Λάρα Πρέσκοτ κάνει το συγγραφικό της ντεμπούτο με αρκετό μυστήριο, συναίσθημα, περιπέτεια, και φωτίζει τις σκιές της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, σε ένα βιβλίο που θα απολαύσεις. 
 
 
 

Η Υπόθεση:

Ρωσία 1950 – 1961:Η Ρωσία, ως Σοβιετική Ένωση τελεί υπό κομμουνιστικό καθεστώς, κατά το οποίο όποιος διατυπώσει διαφορετική άποψη διώκεται, φυλακίζεται, εξορίζεται ή εκτελείται. Η Όλγα Βσεβολόντοβνα είναι μια δακτυλογράφος, που λόγω της σχέσης της με τον Μπορίς Παστερνάκ, αναλαμβάνει να δακτυλογραφήσει το επικίνδυνο ‘’Δόκτωρ Ζιβάγκο’’. Αυτός είναι και ο λόγος που θα την ανακαλύψουν οι κρατικές υπηρεσίες, θα τη συλλάβουν και θα τη στείλουν να εκτίσει ποινή στην Πότμια. Μετά το θάνατο του Στάλιν, θα επιστρέψει και θα συνεχίσει το έργο της, με καινούρια δεδομένα, καθώς ο Μπόρια θα της νοικιάσει ένα σπίτι κοντά στο δικό του. Πλέον, το έργο είναι πολυπόθητος θησαυρός, που τον διεκδικεί η Δύση. Ο ιταλός Σέρτζιο Ντ’ Άντζελο, θα προσπαθήσει να το αποσπάσει.
 
  Η συγγραφέας του βιβλίου, Λάρα Πρέσκοτ
.
Η.Π.Α. 1950 – 1961: Η Ιρίνα Ντρόζντοβα, κόρη ρωσίδας μετανάστριας, πιάνει δουλειά ως δακτυλογράφος. Επιλέγεται και εκπαιδεύεται να μεταφέρει απόρρητες πληροφορίες των αμερικάνικων υπηρεσιών, πέρα από τη δακτυλογράφηση. Μαζί με τις υπόλοιπες δακτυλογράφους, εργάζεται πολλές ώρες, καθώς οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία και βιβλία για το ξεκάρφωμα. Θα συνάψει σχέση με κάποιον ιθύνοντα, η οποία όμως παρότι εικονική θα εξελιχθεί.
 
Η ζωές των δύο γυναικών είναι παράλληλες. Τα μυστικά και οι πληροφορίες που μεταφέρουν, ακριβά. Στη μέση βρίσκεται το συναίσθημά τους για δύο άντρες.
 
Στο μεταξύ, μαίνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ Δύσης και Σοβιετίας σε μυστικό και διπλωματικό επίπεδο, μέσω των δορυφόρων (είναι η εποχή που η Ρωσία εκτόξευσε τον Σπούτνικ) και της ανάπτυξης.
.
Τι θα συμβεί τελικά με το ‘’Δόκτωρ Ζιβάγκο’’; Θα εκδοθεί και αν ναι, από ποιους; Πώς θα κινηθούν οι μυστικές υπηρεσίες; Τί γράφουν τέλος πάντων, οι δακτυλογράφοι;
 

Ρίξε μια ματιά!

Περιπέτεια πολιτικού και κοινωνικού επιπέδου, για δυνατούς αναγνώστες, όπως φαίνεται από τον εύστοχο τίτλο. Πολύ καλά μεταφρασμένο, με προσεγμένη έκδοση. Η αφήγηση κινείται μεταξύ α’ και γ’ προσώπου, τα κεφάλαια εναλλάσσονται με ταυτόχρονα γεγονότα σε Δύση και Ρωσία, καθιστώντας την ανάγνωση πλούσια, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον.
 
Οι περιγραφές είναι μικρές και μεστές, όσο πρέπει και οι διάλογοι αρκετοί, ώστε να διακρίνονται οι πράξεις των προσώπων και να τονίζονται τα γεγονότα. Ξεχωρίζει, γιατί καταφέρνει να ερεθίσει τον αναγνώστη, ώστε να μην ξεκολλάει από την ανάγνωση, προκαλώντας ποικίλα συναισθήματα, από αγωνία έως συμπόνια για τις κοπέλες. Το καλύτερο: εξετάζει κάτι για το οποίο δεν ξέρουμε πολλά, και βασίζεται σε πηγές.
 
 

Άστο καλύτερα…

Για να καταφέρεις να το διαβάσεις, πρέπει να ενδιαφέρεσαι για το περιεχόμενό του, που είναι λίγο πιο εξειδικευμένο. Σε κάποια σημεία η αφήγηση δεν είναι ξεκάθαρη και μπορεί να σε μπερδέψει. 
 

Βαθμολογία:
3,8/5
 

-Λάρα Πρέσκοτ
-Όσα κρατήσαμε κρυφά,
-Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ,
-Αθήνα 2020, σσ. 496

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Με «Ραφτάκο των λέξεων» & «Αισωπομαχίες» ο Μικρός Νότος σε καλοκαιρινή περιοδεία
Με «Ραφτάκο των λέξεων» & «Αισωπομαχίες» ο Μικρός Νότος σε καλοκαιρινή περιοδεία
με 0 Σχόλια 1222 Views

 Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος επιστρέφει -όπως κάθε καλοκαίρι- σε φιλόξενους υπαίθριους χώρους για να ζωντανέψει μπροστά στους μικρούς θεατρόφιλους φίλους τις δυο πιο αγαπημένες τους ιστορίες:

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη