«Η Νίκη της Σαμοθράκης και τα Καβείρια Mυστήρια»: Την αξία να τη γυμνάζουμε - Διαβάσαμε & σχολιάζουμε

3596 Views
«Η Νίκη της Σαμοθράκης και τα Καβείρια Mυστήρια»: Την αξία να τη γυμνάζουμε - Διαβάσαμε & σχολιάζουμε «Η Νίκη της Σαμοθράκης και τα Καβείρια Mυστήρια»: Την αξία να τη γυμνάζουμε - Διαβάσαμε & σχολιάζουμε

 

.

 
Η ιστορία του ανθρώπου παρουσιάζει εξελικτική πορεία. Πάντοτε κυριαρχεί η απορία και η αγωνία να μάθουμε ποιοι είμαστε, ποια είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα, εάν και πώς διαχωρίζεται η ψυχή από το σώμα πέρα από τις αισθήσεις. Είμαστε διττή φύση ή ένα ενιαίο πράγμα, που φθείρεται μια για πάντα; Αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει η ψυχοθεραπεύτρια – σύμβουλος προσωποκεκτρικής προσέγγισης, Βιιολέττα Μαράντου – Παυλέα, διά μέσου της αρχαίας ελληνικής πράξης και ειδικότερα των Καβειρίων Μυστηρίων, που διεξάγονταν στη Σαμοθράκη.
.
Με πρωταγωνιστές το πρώτο ανδρόγυνο ον, τον ιθυφαλλικό Ερμή, τον Διόνυσο, τον Καδμίλο, τον Αδάμαντα, τον Έρωτα, τη Νίκη και άλλους, ξεκινά ένα οδοιπορικό ανακάλυψης και αποκάλυψης της ύπαρξής μας. 
 
 

Η Υπόθεση:

Η συγγραφέας πραγματοποιεί μια εκτενή αναφορά στα Καβείρια Μυστήρια και στο γεγονός ότι κάποτε, στην αρχαία εποχή, λάμβαναν χώρα μια σειρά από τελετουργίες με μύστες, στο νησί της Σαμοθράκης. Αφορμούμενη από τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου φιλοσόφου Πλάτωνα και τη χριστιανική θρησκεία, αλλά και άλλα και με μνείες σε αυτά, εξηγεί με εύσχημο τρόπο πώς οι άνθρωποι συμμετείχαν σε τελετές και μυούνταν, με στόχο να τους αποκαλυφθεί η αλήθεια για το σύμπαν και την πραγματική τους φύση. Μέσα από τα Καβείρια ο άνθρωπος εκγύμναζε ψυχή, νου και σώμα, πραγματοποιούσε μια ενδοσκόπηση στον εαυτό του, ώσπου να του αποκαλυφθεί η φωτεινή – θεϊκή του πλευρά. Η ψυχή ατενίζει τις Ιδέες έξω από το σώμα. Βγάζει τα δικά της φτερά, μέσω του Έρωτα, γι’ αυτό και ο ημίθεος είναι φτερωτός. Γι’ αυτό και η Νίκη της Σαμοθράκης έχει φτερά. Ο μυημένος μέσω του Ιερού Γάμου, η Νίκη – Ψυχή που αποκαλύπτεται και οι Πύρινοι Υιοί, αποκαλύπτουν την αληθινή γνώση, το αγαθό. Ανακαλύπτει τη σχέση του με τον κόσμο και τη θέση του μέσα σε αυτόν. Κινεί την ψυχή και τον νου του από τα κατώτερα στα ανώτερα στρώματα της ύπαρξης και από την άγνοια μεταβαίνει στο φωτεινό γνωστικό επίπεδο.
 
 
Ρίξε μια ματιά!
Εξαιρετικά γραμμένο, με πολύ καλό λεξιλόγιο και πλούσιες βιβλιογραφικές αναφορές, αποτελεί ένα καλό εγχειρίδιο για όσους ψάχνονται και προσπαθούν να εμβαθύνουν στα μύχια της πραγματικότητας. Η συγγραφέας συνδυάζει άψογα τη φιλοσοφία με τη θρησκεία και την ψυχολογία και εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η ψυχή παρά το σώμα, το οποίο αποτελεί απλώς ένα όργανο, ένα μέσο. Τονίζει την αξία να τη γυμνάζουμε. Για να μπορούμε να στεκόμαστε καλύτερα στον κόσμο, πρέπει να γνωρίσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε.
.
Το βιβλίο είναι χωρισμένο στα δύο, όπου το δεύτερο μέρος είναι ξαναγραμμένο στην αγγλική. Έτσι, μπορεί να διαβαστεί από πολύ περισσότερο κόσμο!
 
 
Άστο καλύτερα…
Αν επιλέγεις τη ρηχότητα και όσα σου πλασάρει ο καθένας.
 
Βαθμολογία:
4/5
 
Βιολέττα Μαράντου – Παυλέα, Η Νίκη της Σαμοθράκης και τα Καβείρια Μυστήρια, εκδόσεις Κάκτος, Αθήνα 2020, σσ. 225.

Πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε εδώΦωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή