«Θησαυροί της Ορθοδοξίας: Ιεροσόλυμα»: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε…

743 Views
«Θησαυροί της Ορθοδοξίας: Ιεροσόλυμα»: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε… «Θησαυροί της Ορθοδοξίας: Ιεροσόλυμα»: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε…

 «Θησαυροί της Ορθοδοξίας: Ιεροσόλυμα»: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε…

Ξεκίνησε η Σαρακοστή. Η μεγάλη νηστεία της Χριστιανοσύνης, της Ορθοδοξίας. Αποτελεί σπουδαίο γεγονός, όπως το ίδιο συμβαίνει για την πίστη καθαυτή. Πολλοί λένε πως δεν σώζει. Άλλοι θεωρούν ότι είναι το παν. Άλλοι, πάλι, πως αν ακολουθήσει κανείς πιστά τη νηστεία, θα αποκτήσει μια καλή διατροφική συνήθεια και μαζί με αυτήν θα βοηθήσει το πνεύμα του να ανυψωθεί διά μέσου της προσευχής. Τους τελευταίους αιώνες και αφότου ο άνθρωπος φρόντισε να χρησιμοποιήσει τη θρησκεία για πολιτικούς σκοπούς και ίδιον όφελος, έχει απομακρυνθεί. Γενικότερα, ο άνθρωπος παρεξήγησε τη θρησκεία. Όσοι ακόμη πιστεύουν σε θρησκείες σπανίως ασχολούνται με τις επιταγές τους και άλλοι τόσοι αρνούνται κατηγορηματικά να γνωρίσουν και να έρθουν σε επαφή με άγνωστες θρησκείες, έστω από περιέργεια. Στην προκειμένη φάση, διατίθεται ένα βιβλίο που περιέχει πληροφορίες σχετικά με την ορθοδοξία, αναφορικά με τα Θεία Πάθη.

Η Υπόθεση:

Μέσα σε λίγες σελίδες παρέχονται πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για τα μέρη στα οποία γεννήθηκε ο Χριστιανισμός. Ένα λεύκωμα όπου αναφέρονται οι πόλεις- σημεία αναφοράς και σημαντικά κέντρα της εποχής, όπως η Ιερουσαλήμ, η Βηθλεέμ, η Ιουδαία, η Ναζαρέτ, η Βηθανία, η Χεβρώνα, η Ιεριχώ, η Καπερναούμ, η Ιόππη, η Σαμάρεια, η Γαλιλαία, το Όρος Θαβώρ κ. ά. Επίσης, παρατίθενται φωτογραφίες από το Πατριαρχείο, τις μονές, τις εκκλησίες. Εικόνες από τις θρησκευτικές διαδικασίες (αφή του αγίου φωτός), από αγιογραφίες που απεικονίζουν το θείο δράμα, που χρονολογούνται αιώνες πριν, καθώς επίσης και από αντικείμενα και κειμήλια της ορθοδοξίας.

Αξίζει:  

Δεν αξίζει τόσο για τα κείμενα, όσο για τις εικόνες που μεταφέρει. Πραγματοποιείται ένα οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους. Αποτελεί έναν καλό οδηγό, για να έρθουν σε επαφή τόσο οι χριστιανοί, όσο και όσοι δεν πιστεύουν στην εν λόγω θρησκεία. Μέσα από τις εικόνες διαφαίνεται η ανάγκη του ανθρώπου να προσωποποιήσει τον Θεό του και να αποτυπώσει εντέχνως την παράδοση που του κληροδοτήθηκε από τις άγιες Γραφές, καλλιτεχνώντας ζωγραφικά, οικοδομώντας χτίσματα (εκκλησίες και μοναστήρια), δημιουργώντας σπουδαία κειμήλια λατρείας. Αξίζει να διαβαστεί από όλους, μικρούς και μεγάλους. Είναι επίκαιρο και το περιεχόμενό του δεν φανατίζει, αλλά πληροφορεί.  

Δεν αξίζει:

Για το κοινό που είναι αιρετικό, προκατειλημμένο, αρνητικά διακείμενο ή αδιάφορο σε τέτοιου είδους θέματα. Οτιδήποτε αναφέρεται σε οποιαδήποτε θρησκεία είναι ιδιαίτερο, ούτως ή άλλως.
 
Εντέλει, είναι καλό να έχεις ένα σημείο αναφοράς. Να είναι αυτό το αποκούμπι σου, να σου δίνει δύναμη να προχωρήσεις και κουράγιο για να σταθείς. Αρκεί να ξέρεις πώς να το διαχειριστείς μέσα σου. Σημασία δεν έχει η θρησκεία του ανθρώπου, αλλά η ποιότητά του ως ον. Ο καθένας πιστεύει σε εκείνο που θεωρεί καλό. Πρέπει όμως  να μελετάει και να διαβάζει. Να είναι ανοικτός και όχι μικροπρεπής. Ειδικά, τα Θεία Πάθη έχουν να μεταδώσουν πολλά στον άνθρωπο.

Θησαυροί της Ορθοδοξίας: Ιεροσόλυμα, κείμενα Νίκου Κομν. Χατζηγεωργίου, εκδόσεις Μίλητος, Αθήνα 2016.

Βαθμολογία:

-

#ΜαριάνναΜπουρουτζή
#ΘησαυροίΤηςΟρθοδοξίας
#Κουλτουρόσουπα
#Kulturosupa
#ΔιαβάσαμεΚαιΣχολιάζουμε
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή