Αποδομώντας & Επαναπροσδιορίζοντας το τζιν παντελόνι. Από την Μπουντουρέλη Ελένη.

681 Views
Αποδομώντας & Επαναπροσδιορίζοντας το τζιν παντελόνι. Από την Μπουντουρέλη Ελένη. Αποδομώντας & Επαναπροσδιορίζοντας το τζιν παντελόνι. Από την Μπουντουρέλη Ελένη.

 Αποδομώντας & Επαναπροσδιορίζοντας το τζιν παντελόνι. Από την Μπουντουρέλη Ελένη.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών παρουσιάζει μια εξαιρετικά πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα έκθεση σε συνεργασία με το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, με επίκεντρό της το denim παντελόνι, που θα διαρκέσει ως 10 Σεπτεμβρίου.
 
Μέσα από τη θεωρία της Αποδόμησης, ξεκινώντας από τον Ντεριντά και το βιβλίο του  Περί γραμματολογίας (1967), περνώντας στον Χάιντεγκερ και στον Μίλερ, οπτικοποιείται η αποσυναρμολόγηση της δομής της εικόνας του denim παντελονιού, με την αμυδρή υπόδειξη ότι το ίδιο το υποκείμενο έχει ίσως αποσυναρμολογήσει εν τέλει τον ίδιο του τον εαυτό.
 
Όπως αναφέρεται και στο Δελτίο Τύπου, μέσα από την έκθεση αναρωτιόμαστε ‘’Τι κοινό έχει ο Balenciaga με τη Rei Kawakubo & o Dior με τον Martin Margiela? Μπορεί να αναγνωρίσει κανείς το στυλ τους μέσα από ένα αποδομημένο τζην?’’.
 
Θα παρατηρήσετε και εσείς όταν παραβρεθείτε στον χώρο, ότι ταυτόχρονα με την εικόνα του ξανά-φτιαγμένου jean παντελονιού, αποδομείται, αμφισβειτείται και επαναπροσδιορίζεται όχι μόνο το ίδιο το ένδυμα, αλλά και το ίδιο το σώμα.
 
Η γλώσσα της εικόνας, είναι αυθαίρετη αλλά οι στόχοι, οι προθέσεις και οι απαιτήσεις της ίσως να υπονομεύονται από τις ίδιες της, τις αντιφάσεις παρόλα αυτά το νόημα δεν παραμένει ακαθόριστο. Το ζητούμενο είναι να διακρίνεις μέσα από το πρώτο στρώμα της αποδόμησης, τη σταθερότητα του υποκειμένου μέσα από το πέρασμα των χρόνων, να εντοπίσει το νόημα του προσδιορίζοντάς το μέσα από ένα οπτικό παιχνίδι αλλαγών και μεταμόρφωσης.
 
Αναρωτηθείτε πως ο καμβάς, στην προκειμένη περίπτωση το jean ύφασμα, προσεγγίζει το ίδιο το σώμα, πως μέσα από το ίδιο το σώμα προσεγγίζεται η ιδέα της ομορφιάς και πώς μπορεί κανείς να πειραματιστεί με το σώμα και τα πρότυπα ομορφιάς, μέσα από την ανάπλαση ενός υφάσματος κατακερματίζοντας το σχήμα του.
 
Η έκθεση περιλαμβάνει 30 jeans ξαναφτιαγμένα, δημιουργώντας ένα καινούριο αισθητικό αλλά και λειτουργικό αποτέλεσμα καθώς και μια σειρά σχεδίων (sketchbooks) στα οποία περιγράφεται η διαδικασία της έμπνευσης και της δημιουργίας.
 
Φορέας διεξαγωγής/οργάνωσης: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ
Διάρκεια έκθεσης: έως 10/9/2016
 
Επιμέλεια:
Βενετία Κουτσού, Ενδυματολόγος – Σχεδιάστρια Μόδας, Καθηγήτρια Εφαρμογών.
Ελευθερία Στόικου, Visual artist, Εργαστηριακός Συνεργάτης του Τμήματος, Καθηγήτρια αισθητικής αγωγής στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη.
*Το τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης (Clothing Design & Technology) ιδρύθηκε το 1999 & είναι το μοναδικό στην Ελλάδα σ’ αυτό το γνωστικό αντικείμενο. Ανήκει στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και βρίσκεται στο Κιλκίς.
 
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 18.00 – 21.00, Τετάρτη 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00, Σάββατο και Κυριακή 12.00 – 18.00. Δευτέρα κλειστά.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη