9 μυστικά που ίσως δεν γνωρίζετε για την Μόνα Λίζα.

27041 Views
9 μυστικά που ίσως δεν γνωρίζετε για την Μόνα Λίζα. 9 μυστικά που ίσως δεν γνωρίζετε για την Μόνα Λίζα.

 9 μυστικά που ίσως δεν γνωρίζετε για την Μόνα Λίζα.

Από την Μπουντουρέλη Ελένη.

Μερικά trivia για τον -ίσως- πιο διάσημο πίνακα του κόσμου.
.
Ξαναγνωρίστε την Μόνα Λίζα λοιπόν…
 
·       Δημιούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η πρώτη πινελιά της, χρονολογείται περί το 1503-1504 αλλά την είχε αφήσει ημιτελή για πολλά χρόνια, τακτική που συνήθιζε. Την τελείωσε λίγο πριν πεθάνει το 1519.
 
·       Ένα ακόμα στοιχείο για τον πίνακα, είναι ότι η γυναίκα που απεικονίζεται δεν έχει φρύδια. Κάποιοι υποστηρίζουν πως οι συντηρητές του έργου όταν προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τον πίνακα, έσβησαν κατά λάθος τα φρύδια της. Ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι ο Ντα Βίντσι δεν ολοκλήρωσε ποτέ τον πίνακά του, γιατί ήταν ένας άρρωστος τελειομανής
 
·       Η Λίζα ντελ Τζιοκόντο ήταν υπαρκτό πρόσωπο και μέλος της οικογένειας Γκεραρντίνι από τη Φλωρεντία και την Τοσκάνη, σύζυγος του εύπορου έμπορου μεταξιού Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο.
 
·       Ο Φρόυντ, είχε γράψει ότι το περίφημο χαμόγελο της, αφορά στην αναπόληση μιας ανάμνησης της μητέρας του Ντα Βίντσι.
 .
.
·       Ο πίνακας κλάπηκε το 1911 από το Salon Carre. Το Λούβρο είχε κλείσει για μια βδομάδα για να διευκολυνθούν οι έρευνες. Ο Γάλλος ποιητής Γκιγιόμ Απολλιναίρ, θεωρήθηκε ύποπτος, φυλακίστηκε για λίγο αφού ενέπλεξε στην υπόθεση και τον Πικάσο, ωστόσο και οι δυο απαλλάχθηκαν. Ο  υπεύθυνος για την κλοπή ήταν τελικά ο Βιντσέντσο Περούτζια, ο οποίος πίστευε πως ο πίνακας έπρεπε να επιστραφεί στην Ιταλία και για αυτό τον πήρε. Άλλοι υποστηρίζουν πως απλώς ήθελε να πουλήσει περισσότερα αντίγραφα, τα οποία θα αυξανόταν ταχύτατα μετά από μια κλοπή. Συνελήφθη πάντως όταν προσπάθησε να τον πουλήσει στους υπεύθυνους της πινακοθήκης Ουφίτσι, στην Φλωρεντία και φυλακίστηκε για έξι μήνες.
 
·       Έπειτα από την κλοπή ο πίνακας εκτέθηκε σε διάφορα μέρη σε όλη την Ιταλία και γύρισε στο Λούβρο το 1913.
 
·       Ο αυθεντικός πίνακας έχει μια ατέλεια δίπλα από τον αριστερό αγκώνα της Μόνα Λίζα. Κι αυτό γιατί το 1956, ένας βολιβιανός άνδρας με το όνομα, Ugo Ungaza πέταξε μια πέτρα στον πίνακα.
 
·       Ο πίνακας φυλάσσεται στο μουσείο του Λούβρου, σε μια ξεχωριστή αίθουσα μόνος του. Σε μια ειδική πρόσοψη από αλεξίσφαιρο γυαλί με συγκεκριμένη θερμοκρασία δωματίου. Η κατασκευή κόστισε γύρω στα 7 εκατομμύρια δολάρια.
 
·       Η Μόνα Λίζα δεν μπορεί να κοστολογηθεί, δεν έχει τιμή διότι η αξία του θεωρείται ανεκτίμητη. Έτσι δεν μπορεί ούτε καν να ασφαλιστεί.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο