Έκθεση του εικαστικού Νικόλα Μπλιάτκα

645 Views
Έκθεση του εικαστικού Νικόλα Μπλιάτκα Έκθεση του εικαστικού Νικόλα Μπλιάτκα

 Έκθεση του εικαστικού Νικόλα Μπλιάτκα

Τις εικόνες  - αλληγορία του εικαστικού Νικόλα Μπλιάτκα φιλοξενεί αυτόν τον καιρό η «Ζώγια», στην οδό Αλ. Σβώλου 54, σε μια έκθεση τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016, στις 19:00.
«Οι πύλες του Παραδείσου» του Ghiberti μεταπλάθονται σε αδιέξοδη καταναλωτική ουτοπία. Το Ιερό αντικαθίσταται από το Χρήμα. Ένα «επιχρυσωμένο ψέμα» δημιουργεί και συντηρεί τις επιθυμίες. Το εννοιολογικό εγχείρημα του δίπολου χρήμα-επιθυμία, ενδυναμώνεται με τις ανάγλυφες- «φατνώματα» πιστωτικές κάρτες στις τάβλες της Πύλης.
Αναγκαζόμαστε να διερευνήσουμε, να αντιληφθούμε τον μηχανισμό πίσω από τις λέξεις. Είναι μια πρόταση αποδόμησης της πράξης και της προβολής της καταναλωτικής αυτής ευδαιμονίας, εναντίον της επίπλαστης τυφλότητας και χειραγώγησης που επιβάλλουν οι εμπορικές στρατηγικές διαφήμισης.

Παράλληλα ο ευτελισμός της εργασίας, το ισοδύναμο του ανθρώπινου μόχθου με τη φθορά, τη διάβρωση και τη σήψη δηλώνονται με έργα αναφορά στη Γαλλική Ζωγραφική του 19ου αιώνα («Οι σταχομαζώχτρες» του Jean-Francois Millet ή «Οι εργάτες που ξύνουν το παρκέ» του Gustave Caillebotte ). Μόνο που τώρα αναπλάθονται ως σκιά και μνήμη, ως φθορά με τη χρήση οξέων στις μεταλλικές επιφάνειες . Παράλληλα, επιχρυσωμένα ανάγλυφα αστικά αντικείμενα παρατίθενται επισημαίνοντας τη διάσταση του περιττού.
.
Ο «Χειμώνας ’16 στη Ζώγια» περιλαμβάνει εκδηλώσεις για τη μουσική, τη γραφή, τα εικαστικά, το θέατρο και το παιδί και απλώνεται από το Νοέμβριο 2016 έως και τον Ιανουάριο 2017. Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο, με μόνη τιμή αυτήν της όποιας παραγγελίας και γίνονται στη Ζώγια, Αλ. Σβώλου 54, τηλ.: 2310 243459

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Ζώγια

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή