Το μυστικό της Έλλης: Μια μικρή ανθρώπινη επανάσταση μέσα στο βάλτο της ρουτίνας και της οικονομικής κρίσης. Βιβλιοκριτική της Μ. Αναγνωστοπούλου.

664 Views
Το μυστικό της Έλλης: Μια μικρή ανθρώπινη επανάσταση μέσα στο βάλτο της ρουτίνας και της οικονομικής κρίσης. Βιβλιοκριτική της Μ. Αναγνωστοπούλου. Το μυστικό της Έλλης: Μια μικρή ανθρώπινη επανάσταση μέσα στο βάλτο της ρουτίνας και της οικονομικής κρίσης. Βιβλιοκριτική της Μ. Αναγνωστοπούλου.

Το μυστικό της Έλλης: Μια μικρή ανθρώπινη επανάσταση μέσα στο βάλτο της ρουτίνας και της οικονομικής κρίσης.

Βιβλιοκριτική της Ματίνας Αναγνωστοπούλου.

Ένα βιβλίο για την καθημερινότητα της μαγείας. Αυτή που απροειδοποίητα σε πιάνει από το χέρι στη λαϊκή της γειτονιάς σου και σου αλλάζει όλα τα σχέδια, όλο σου το πρόγραμμα και όσα είχες υπό την ψευδαίσθηση του ελέγχου.
Η Έλλη είναι μια γυναίκα μέσης ηλικίας, καθηγήτρια γαλλικών στο γειτονικό γυμνάσιο και μόνη από επιλογή. Ζει στη συνοικία του Ρουφ οχυρωμένη πίσω από τα βιβλία της, τις συναρπαστικές αναμνήσεις της ζωής της από το Παρίσι και το Ζαΐρ και έχοντας αποκλείσει εκπλήξεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής της που τόσο προσεκτικά και φιλοσοφημένα έχει χτίσει.
 
Μέχρι τη στιγμή που στη ζωή της Έλλης μπαίνει ο Αντώνης. Ένας όμορφος και αρκετά νεότερός της άντρας που έρχεται να τη βγάλει από το βάλτο της ρουτίνας της. Αυτός ο άντρας θα γίνει το μυστικό της. Ένα μυστικό που γίνεται μια δεύτερη ζωή, η οποία όχι μόνο δεν αλλοιώνει την πρώτη αλλά της δίνει την απαραίτητη ώθηση και τη δύναμη να αφήσει πίσω της τη στασιμότητα και να ζωοποιήσει νεκρωμένες επιθυμίες.
 
Όλα γίνονται με φόντο τις υποβαθμισμένες συνοικίες του Ρουφ και του Βοτανικού, τη βιομηχανική περιοχή, τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαράκια που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, την οικονομική κρίση, τη φτώχεια, τις διαβάσεις του τρένου που ενώνουν τις ζωές των ηρώων.
 
Ο ρυθμός των γεγονότων είναι αργός και σταθερός, όχι καταιγιστικός. Κάθε τι που συμβαίνει έρχεται φυσικά, αβίαστα. Οι αλλαγές στην Έλλη και στην καθημερινότητά της είναι μικρές, συνεχείς και ανεπαίσθητες και τη φέρνουν τελικά στον πραγματικό εαυτό της.
 
Ο Θοδωρής Γρηγοριάδης καταπιάνεται με το δύσκολο θέμα του έρωτα στη μέση ηλικία και μάλιστα με ηρωίδα μια πενηντάχρονη γυναίκα που ερωτεύεται έναν άντρα νεότερό της, κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ταμπού. Ο συγγραφέας σέβεται την ηρωίδα του, την προσεγγίζει πολύ προσεκτικά και διακριτικά, με μεγάλη ευαισθησία και σκιαγραφεί τις ανάγκες και τον ψυχικό της κόσμο πολύ ρεαλιστικά. Το μόνο σημείο στο οποίο μειονεκτεί η ιστορία αφορά στην αδρή σκιαγράφηση των υπολοίπων προσώπων λόγω της επικέντρωσης στην πρωταγωνίστρια.
 
Σίγουρα πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που πρωτίστως απευθύνεται σε γυναίκες, έχει όμως ενδιαφέροντα πράγματα να πει στον καθένα. Στο μυθιστόρημα αυτό υπάρχουν όλα: ο έρωτας, η απώλεια, η απουσία, η παρουσία, η γενναιοδωρία, η έκπληξη. Όμως, τίποτε στο τέλος δεν είναι οδυνηρό. Ούτε απόγνωση υπάρχει, ούτε πόνος, ούτε θλίψη. Μια ήσυχη επιστροφή στη συνήθεια, σφραγισμένη πλέον από την αυτογνωσία, την ικανοποίηση και την πληρότητα. Στο τέλος, η ηρωίδα, και μαζί της ο αναγνώστης, έχει μάθει, μέσα στα μικρά και τα ελάχιστα βρίσκει κανείς τα μεγάλα.
Το μυστικό της Έλλης Θοδωρής Γρηγοριάδης
Το μυστικό της Έλλης
Μυθιστόρημα
Θεόδωρος Γρηγοριάδης
Εκδόσεις Πατάκη, 2012
272 σελ.
ISBN 978-960-16-4649-7

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μια λαμπρή μουσική πορεία «Από τον Σκοτεινό Έρωτα στον Ερωτόκριτο»
Μια λαμπρή μουσική πορεία «Από τον Σκοτεινό Έρωτα στον Ερωτόκριτο»
με 0 Σχόλια 1350 Views

Μια μοναδική μουσική αναδρομή στο μελωδικό κι ευαίσθητο έργο του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.  Είδε η Μαρία Γρηγοριάδου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη