ΟΤΑΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ, ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΑ… Απο την Μαντώ Χατζή.

1709 Views
ΟΤΑΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ, ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΑ… Απο την Μαντώ Χατζή. ΟΤΑΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ, ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΑ… Απο την Μαντώ Χατζή.

ΟΤΑΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ, ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΑ… Απο την Μαντώ Χατζή.

Η βραβευμένη μεταφράστρια, Μαργαρίτα Ζαχαριάδου (Αθήνα, 1969), έκανε πριν λίγο καιρό την πρώτη πεζογραφική της εμφάνιση, με μια συλλογή διηγημάτων, που αφορούν στη σύγχρονη διαδικτυακή κι όχι μόνο πραγματικότητα.  Το βιβλίο αποτελείται από 7 μέρη.
.
Στο πρώτο μέρος με τίτλο «Σε πρώτο πρόσωπο» συναντάμε ιστορίες εξωπραγματικές, status του Facebook, αφορούν σε μια σουρεαλιστική πραγματικότητα, ίσως όπως κι ο κόσμος που ζούμε. Αληθινός μα και τόσο ψεύτικος ταυτόχρονα. Και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εντείνουν την ψευδαίσθηση του πραγματικού.
«Κοιμήθηκα. Ξύπνησα. Ξανακοιμήθηκα. Ξύπνησα πάλι. Παρακαλώ, όποιος σκουντάει συνέχεια το ποντίκι του εγκεφάλου μου, να το αφήσει πια.»
 
Στο δεύτερο μέρος το «Αυτά», ιστορίες με χρηστικά πράγματα. Τα άψυχα αντικείμενα αποκτούν ανθρωπομορφική διάσταση. Μιλούν, αντιδρούν, αισθάνονται. Το κλιματιστικό, το αυτοκίνητο, το πάπλωμα, το πλυντήριο…
« ”Έλα ησύχασε, κοντεύουμε” μουρμούρισα στο παντελόνι μου που ούρλιαζε σπαρακτικά καθώς το έραβα.»

Το κεφάλαιο «Αυτοί» αφορά σε ανθρώπους, απλούς καθημερινούς μα παράλληλα υπερβατικούς. Άνθρωποι ιδιόρρυθμοι, που ζουν στην ίδια πολυκατοικία όπως η "ΤΠΔ" (Τρελή Πρώην Διαχειρίστρια), ο μοναχικός Κύριος Κ, ο γείτονας που πιάνουν τα χέρια του.

«Παρά τις αντιδράσεις των οικείων του, το τελευταίο διάστημα ο κύριος Κ. φορούσε παντού μόνο πιτζάμες. Είχε αποφασίσει, τους έλεγε, να γίνει ονειροπόλος.»
 
Το τέταρτο μέρος, το «Της μετάφρασης», με υπότιτλο "Σημειώσεις ενός χαμηλόβαθμου υπηρέτη της γλώσσας", αποτελείται από σκέψεις γύρω από την καθημερινότητα ενός μεταφραστή. Τη δυσκολία του να βρεις τις σωστές λέξεις, την καθημερινότητα ενός μεταφραστή, την ομορφιά του επαγγέλματος.
 «Ο καυτός καφές μου λέει να ξεκινήσω τη μέρα. Όταν κρυώσει, μου λέει να ξεκινήσω τη δουλειά.»
 
Στην «Εντοιχισμένη ενηλικίωση» η συγγραφέας καταγράφει τις σκέψεις της για την ενηλικίωση κι ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τη συνήθεια, το συμβιβασμό, τη μουντή ζωή που σηματοδοτεί το να μεγαλώνεις.
«Ενηλικίωση είναι να ξέρεις πως ο βίος είναι fulltimejob»
 
Στο έκτο μέρος, («Εκτός λεξικού»), η συγγραφέας γίνεται γλωσσοπλάστης. Φτιάχνει λέξεις/ λήμματα για ένα ανύπαρκτο λεξικό.
«"Αποstatusia":πάθηση που μπορεί να επιφέρει σοβαρές παρενέργειες σε κάθε χρήστη του Facebook
 
Το έβδομο μέρος ("Σαχλαμαράν"), το οποίο ολοκληρώνει το βιβλίο, είναι παράλογες ιστορίες. Ιστορίες αστείες μα και πικρές. Γιατί το χιούμορ μπορεί να γίνει κυνικό ορισμένες φορές.
 
Το μικρό αυτό βιβλιαράκι αποτελεί μια τοιχογραφία της σύγχρονης/εικονικής πραγματικότητας. Μιλά για όλα εκείνα τα απλά, τα καθημερινά, τα ανούσια, που όλοι βιώνουμε. Μα που τόσο πολύ μας καθορίζουν. Μπορεί να μην είναι όλες οι ιστορίες εξαιρετικές, μερικές όμως καθρεφτίζουν όλα εκείνα τα τραγελαφικά που ζούμε. Και σε κάνουν να μειδιάς με κατανόηση.
 
«Το παρόν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας» -Μαργαρίτα Ζαχαριάδου
Εκδόσεις Πόλις

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη