Ο Μενέλαος Λουντέμης και το Πορτραίτο μιας Εποχής

1228 Views
Ο Μενέλαος Λουντέμης και το Πορτραίτο μιας Εποχής Ο Μενέλαος Λουντέμης και το Πορτραίτο μιας Εποχής

Ο μεγάλος συγγραφέας με τη ματιά ενός ανθρώπου που τον έζησε όσο κανείς άλλος


“Συγχώρεσέ τον. Σκέψου πόσο δυστυχισμένο τον έκανε η ζωή, για να μην ξέρει τι λέει και τι κάνει και πώς να φερθεί στους ανθρώπους.”

Ένα µεσηµέρι, ο συγγραφέας του παρόντος βιβλίου, Κούλης Ζαμπαθάς, γνώρισε σε ένα παλιό καµπαρέ τον Δηµήτρη Βαλασιάδη, που αργότερα άλλαξε τ’ όνοµά του σε Μενέλαος Λουντέµης. Από τότε τέθηκε υπό τη φροντίδα του Ζαµπαθά, µιας και ο τελευταίος αναγνώρισε τόσο το ταλέντο του, όσο και τη φτώχεια του. Το παρόν κείμενο ολοκληρώθηκε από τον συγγραφέα στα 1959, δίχως να είναι γνωστό το πότε ξεκίνησε η συγγραφή του. Πέραν της βιογραφικής αποτύπωσης της ζωής του Λουντέμη, πληθώρα σημαινόντων προσώπων που διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο στην πνευματική ζωή της Ελλάδας κατά τα μέσα του εικοστού αιώνα παρελαύνει από τις σελίδες του βιβλίου, παρέχοντάς μας μια λεπτομερέστατη εικόνα των ζυμώσεων της εποχής.

Η ακανθώδης διαδροµή του Λουντέµη έως την καταξίωση, οι µικρές και συνάµα άγνωστες ιστορίες µεταξύ των πνευµατικών ανθρώπων της εποχής, καθώς επίσης και η αποκαλυπτική αλληλογραφία που παρατίθεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, το καθιστούν δίχως αµφιβολία ένα σηµαντικό µνηµείο κληρονοµιάς για την ιστορία της νεότερης λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Ο Κούλης Ζαµπαθάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1905, στην οδό Ακοµηνάτου, πίσω από το τότε Βασιλικό Θέατρο. Φοίτησε στο περίφηµο Σχολείο της Πλάκας, µε δάσκαλο τον ξεχωριστό λαογράφο Γεώργιο Μέγα. Ανήκει στη γενιά του ’30. Διετέλεσε υπάλληλος στο Χρηµατιστήριο Αθηνών, όπου εργαζόταν για κάποιον καιρό και ο πατέρας του. Αργότερα, διορίστηκε στο Ε.Ι.Ρ., όπου έγραφε παραµύθια για την ''Ώρα του Παιδιού''. Ύστερα από αρκετά χρόνια, διορίστηκε στην Προεδρία της Κυβερνήσεως και στη συνέχεια µετατέθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε. Υπήρξε µέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και ο τελευταίος Ταµίας του Δ.Σ. λίγο πριν τη Χούντα. Έγραψε πολλά βιβλία λογοτεχνικά, όπως και ποιητικά, διηγήµατα, χρονικά, νουβέλες και ταξιδιωτικά.

Μετά τον θάνατό του, η κόρη του Φαίδρα (1939-2021), που επιµελήθηκε την παρούσα έκδοση, κυκλοφόρησε δύο του βιβλία:
-Νίκος Μπελογιάννης – Νίκος Πλουμπίδης
-Στα διάσελα με τους χαρταετούς [Από το Αντάρτικο στη Ρεντίνα - Κόκκινο]

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Μενέλαος Λουντέμης

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο