Ένα βιβλίο βαμμένο με «όζα ροζ». Διαβάσαμε και σχολιάζουμε… Από την Εύα Κουκή.

456 Views
Ένα βιβλίο βαμμένο με «όζα ροζ». Διαβάσαμε και σχολιάζουμε… Από την Εύα Κουκή. Ένα βιβλίο βαμμένο με «όζα ροζ». Διαβάσαμε και σχολιάζουμε… Από την Εύα Κουκή.

Ένα βιβλίο βαμμένο με «όζα ροζ». Διαβάσαμε και σχολιάζουμε… Από την Εύα Κουκή.

Η «Όζα Ροζ», το βιβλίο της Καίτης Στεφανάκη, είναι μια συλλογή διηγημάτων που σε καθηλώνουν λίγο λίγο. Η ερωτική ανάμνηση, τα υπαρξιακά τραύματα, οι ανθρώπινες σχέσεις, τα ειπωμένα και τα ανείπωτα παρελαύνουν μπροστά στον αναγνώστη και τον εισάγουν σε μια μυστηριακή, σχεδόν, ανάγνωση.

Διαβάζοντας το βιβλίο, ένιωθα πως μπαίνω σε ιστορίες πατώντας στις μύτες των ποδιών μου με αργά και σταθερά βήματα με σκοπό να ανακαλύψω τι κρύβεται πίσω από τους χαρακτήρες, τα συναισθήματα και τους ιστούς που πλέκουν την πλοκή των διηγημάτων. Μετά από τις πρώτες ιστορίες που διάβασα, κρατούσα την αναπνοή μου για το σημείο όπου η πλοκή θα με έπιανε εξαπίνης. Κάθε διήγημα είναι μια πύλη. Μετά το πρώτο, μαθαίνεις να τα αντέχεις. Σου ανοίγουν την πόρτα στο άγνωστο και στο ανομολόγητο. Μέσα από σκληρές εικόνες σε θέτουν μπροστά σε μια ωμή αλήθεια, σε μια όψη της πραγματικότητας. Από εκεί κι έπειτα έχεις δεθεί με κάθε ιστορία. Η συγγραφέας σε αφήνει λίγο λίγο, μέσα από υπονοούμενα και αινίγματα, να εισχωρήσεις στα κείμενα χωρίς αντιστάσεις.

Η ανάμνηση της ερωτικής απώλειας κυριαρχεί. Η σωματική μνήμη ανασυνθέτει τις ανθρώπινες σχέσεις. Η ψυχαναλυτική προσέγγιση δίνει έμφαση και βάθος σε κάθε ιστορία που η συγγραφέας πραγματεύεται και οι σκληρές εικόνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας αναγκαίας συνειδητοποίησης. Η γραφή έχει βάθος, είναι γλαφυρή μα και δύσκολη. Στα σημεία μοιάζει με εξομολόγηση. Απαιτεί επαναλήψεις και αναστοχασμό. Δεν προδίδει το νόημα εύκολα. Στο τέλος, όμως, δικαιώνεται. Μετά το πέρας της ανάγνωσης κάθε διηγήματος, ο αναγνώστης απελευθερώνεται. Λύνεται. Και είναι έτοιμος να καταβροχθίσει την επόμενη ιστορία.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί. Θα σας ξαφνιάσει, θα σας συνεπάρει, θα σας απελευθερώσει. Θα σας ταξιδέψει στον πυρήνα της ανθρώπινης ερωτικής ιστορίας, θα σας τραυματίσει και, στο τέλος, θα σας ανταμείψει με μια ικανοποίηση που μόνο η άρτια λογοτεχνική έκφραση ξέρει να δίνει.


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Καίτη Στεφανάκη είναι ιστορικός τέχνης, μεταφράστρια και καθηγήτρια της γερμανικής γλώσσας. Σπούδασε ιστορίας της ευρωπαϊκής τέχνης, κλασσική και βυζαντινή αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, με διατριβή στη βυζαντινή τέχνη. Παράλληλα με τις θεωρητικές τις σπουδές παρακολούθησε κύκλους σπουδών στη ζωγραφική, τη φωτογραφία και την κεραμική.

Αστέρια: 3,5 στα 5
- Καίτη Στεφανάκη, Όζα Ροζ (εκδόσεις Εντευκτήριο)


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μια λαμπρή μουσική πορεία «Από τον Σκοτεινό Έρωτα στον Ερωτόκριτο»
Μια λαμπρή μουσική πορεία «Από τον Σκοτεινό Έρωτα στον Ερωτόκριτο»
με 0 Σχόλια 1350 Views

Μια μοναδική μουσική αναδρομή στο μελωδικό κι ευαίσθητο έργο του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.  Είδε η Μαρία Γρηγοριάδου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη