Όσα ξέρει σίγουρα η Oprah. Διάβασε και σχολιάζει η Εύα Κουκή.

1031 Views
Όσα ξέρει σίγουρα η Oprah. Διάβασε και σχολιάζει η Εύα Κουκή. Όσα ξέρει σίγουρα η Oprah. Διάβασε και σχολιάζει η Εύα Κουκή.

Όσα ξέρει σίγουρα η Oprah. Διάβασε και σχολιάζει η Εύα Κουκή.

     Το «Αυτό που ξέρω σίγουρα» είναι το τελευταίο βιβλίο της Oprah που κυκλοφόρησε πρόσφατα από της Εκδόσεις Διόπτρα. Πρόκειται για ένα βιβλίο με αυτοβιογραφικό χαρακτήρα και έντονη αμεσότητα. Η Oprah προχωρά σε μια τετ – α – τετ συνομιλία με το αναγνωστικό κοινό της με στόχο μέσα από τις δικές της εμπειρίες να δείξει τι έχει μάθει, τι έχει συνειδητοποιήσει, τι έχει αφομοιώσει μέσα στα χρόνια και τι θεωρεί πολύτιμο. Η πιο διάσημη τηλεπαρουσιάστρια του πλανήτη συμπυκνώνει σε ένα βιβλίο ό,τι έχει κερδίσει από τα βιώματά της και ό,τι θεωρεί ουσιαστικό στη ζωή.

    Το βιβλίο χωρίζεται σε οχτώ ενότητες: χαρά, προσαρμοστικότητα, επαφή, ευγνωμοσύνη, προοπτική, σεβασμός, διαύγεια, δύναμη. Σε κάθε ενότητα η Oprah καταθέτει αυτό που ξέρει σίγουρα. Καταθέτει το απόσταγμα των εμπειριών της και την ουσία των πραγμάτων μέσα από τη δική της οπτική. Οι ενότητες αντιπροσωπεύουν τις βασικές αξίες της ζωής, όπως τις βλέπεις η ίδια, και έχουν ως στόχο να κάνουν τον αναγνώστη να «κάνει μια βουτιά» στα ενδότερά του για να βρει τον εαυτό του ακολουθώντας το δικό της παράδειγμα μέσα απ’ την δική της πορεία.

    Μυημένη στις θεωρίες και τα λόγια πολλών κορυφαίων spiritual motivational speakers – τους οποίους έχει φιλοξενήσει άλλωστε και πολλές φορές στις εκπομπές της – η Oprah μιλά για θέματα ψυχής, καρδιάς, αγάπης, ενέργειας. Ο ενημερωμένος σε αυτήν τη βιβλιογραφία αναγνώστης θα αναγνωρίσει μέσα στο κείμενο λόγια και θεωρίες του Wayne Dyer, του Deepak Chopra, του Tony Robbins και πολλών άλλων. Η βασική φιλοσοφία ζωής της Oprah, έτσι όπως η ίδια την καταθέτει, απηχεί σε όλους τους παραπάνω και όχι μόνο.

    Το βιβλίο είναι απλογραμμένο, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα αρνητικό. Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να έχει κανείς στο κομοδίνο του και να το διαβάζει πριν κοιμηθεί ή να το έχει στην τσάντα του και να το διαβάζει σε διάφορες στιγμές μέσα στη μέρα. Διαβάζεται εύκολα και είναι ευχάριστο. Ωστόσο, η απλή γλώσσα και η αμεσότητά του που έγκειται σε μια απλή μεταφορά νοημάτων και εμπειριών χωρίς ιδιαίτερη εμβάθυνση σε αυτά, του δίνει μια χροιά «αμερικανιάς». Το κατατάσσει στην πληθώρα self – help βιβλίων, αμερικανικής κυρίως προέλευσης, τα οποία διαβάζονται μεν εύκολα από όλους αλλά, στην ουσία, απλώς «ξύνουν την επιφάνεια» του θέματος χωρίς να προχωρούν σε μεγάλη ανάλυση. Η αποτύπωση των νοημάτων είναι πετυχημένη, όμως δεν είναι ικανή να αγγίξει σε βάθος κάθε αναγνώστη. Μόνο ο διαβασμένος σε ανάλογη και πιο ουσιαστική βιβλιογραφία αναγνώστης θα μπορέσει να «πάρει» κάτι παραπάνω απ’ το βιβλίο.  Το γεγονός και μόνο, όμως, ότι το παρόν κείμενο είναι γραμμένο από την Oprah Winfrey εξασφαλίζει την επιτυχημένη εμπορική του πορεία.

Η Oprah κάθεται απέναντί σας, όπως κάθεται στο πλατό της εκπομπής της, και σας μιλά για τη ζωή μέσα από τις εμπειρίες της. Όλη η φιλοσοφία της συνοψίζεται στα λόγια της που αποτυπώνονται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Το ξέρω σίγουρα: Το ταξίδι σου ξεκινά με την επιλογή να σηκωθείς, να βγεις έξω, και να ζήσεις τη ζωή σου στο μέγιστο».


Αστέρια: 2,5
στα 5
- Oprah Winfrey, Αυτό που ξέρω σίγουρα (εκδόσεις Διόπτρα)


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη