Rss title here https://kulturosupa.gr:443/art-book/ put the rss description here. +Sun, 04 Jun 2023 12:41:00 +0300 en hourly 1 https://kulturosupa.gr:443/ https://kulturosupa.gr:443/upload/logo.png Rss title here https://kulturosupa.gr:443/ <![CDATA[Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης στην παραλία του Λευκού Πύργου.]]> https://kulturosupa.gr:443/art-book/fest-vivlviou-49966/ https://kulturosupa.gr:443/art-book/fest-vivlviou-49966/#comments +Sun, 04 Jun 2023 12:41:00 +0300 35 https://kulturosupa.gr:443/art-book/fest-vivlviou-49966/ Το Φεστιβάλ Βιβλίου της Θεσσαλονίκης με την μακρόχρονη πορεία του θα πραγματοποιηθεί στην παραλία του Λευκού Πύργου.


]]>

Το Φεστιβάλ Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, με την μακρόχρονη πορεία του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και της Βόρειας Ελλάδας, φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου στην παραλία του Λευκού Πύργου.
 
To σημαντικότερο ραντεβού του βιβλιόφιλου κοινού με τους συγγραφείς και τους εκδότες, συμβάλει με καθοριστικό τρόπο στην διάδοση του ελληνικού βιβλίου και αποτελεί κάθε χρόνο πόλο έλξης για τους Θεσσαλονικείς και για τους επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή.
 
Είναι γνωστό ότι οι βιβλιόφιλοι έρχονται να ενημερωθούν για όλες τις σύγχρονες εκδόσεις, να έρθουν σε επαφή με τους έλληνες συγγραφείς και να παρακολουθήσουν το πλούσιο πρόγραμμα των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
 
Οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.
 
Η κορυφαία αυτή διοργάνωση είναι αφιερωμένη  σε δύο πολύ σημαντικούς ποιητές:
-στον Ποιητή και ευεργέτη της Θεσσαλονίκης Γιώργο Βαφόπουλο (120 χρόνια από τη γέννησή του, 1903-2023) για την προσφορά του στα Γράμματα και στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης
- στον Ποιητή Κωστή Παλαμά ( 80 χρόνια από το θάνατό του, 1943-2023 ) για την προσφορά και το μεγαλείο του στα ελληνικά γράμματα.
    
Συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης).
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/art-book/fest-vivlviou-49966/feed/
<![CDATA[Ilya και Emilia Kabakov «The Eminent Direction of Thoughts / Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεω]]> https://kulturosupa.gr:443/art-book/-emilia-kabakov-«the-emin-49965/ https://kulturosupa.gr:443/art-book/-emilia-kabakov-«the-emin-49965/#comments +Sun, 04 Jun 2023 11:50:00 +0300 35 https://kulturosupa.gr:443/art-book/-emilia-kabakov-«the-emin-49965/ ...ένα δωμάτιο που θυμίζει κελί είτε φυλακής είτε μοναχού, όπου ο άνθρωπος περνά τον χρόνο του στοχαζόμενος πάνω στη ζωή, τον θάνατο, τη θρησκεία

]]>
 Ilya και Emilia Kabakov

«The Eminent Direction of Thoughts / Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων»
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Εως 22 Ιουνίου 2023

Παράλληλα με το project «The Ship of Tolerance / Πλοίο της Ανεκτικότητας» -την υπαίθρια εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας ενός ξύλινου πλοίου- το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τέχνης διοργανώνει στον χώρο της Αποθήκης Β1 μια έκθεση που παρουσιάζει τη δεκαοκτάχρονη πορεία του έργου. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζονται ιστία ζωγραφισμένα από συμμετέχοντες σε προηγούμενες εκτελέσεις του έργου, βίντεο εμπνευσμένα από αυτό και φωτογραφίες που καταγράφουν την εγκατάσταση του πλοίου σε άλλες πόλεις.
.
Το «The Ship of Tolerance / Πλοίο της Ανεκτικότητας» είναι ένα έργο των Ilya και Emilia Kabakov που σκοπό έχει να χτίζει γέφυρες και να ενθαρρύνει τον διάλογο ανάμεσα σε παιδιά με ετερόκλητες πολιτισμικές, φυλετικές, θρησκευτικές, σεξουαλικές, εθνικές και άλλες ταυτότητες. Από το 2005, το έργο έχει υλοποιηθεί σε πολλές χώρες, δίνοντας το έναυσμα σε διαλόγους για την ανεκτικότητα και τον σεβασμό μεταξύ των συμμετεχόντων και των επισκεπτών, εμπνέοντας τον προβληματισμό, εκπλήσσοντας τους θεατές και προσφέροντας απλόχερα χαρά σε όλους τους συμμετέχοντες.

Σε κάθε κατά τόπο υλοποίηση του έργου, έρχονται σε επαφή τοπικά καλλιτεχνικά ιδρύματα, σχολεία, ΜΚΟ και κυβερνήσεις, προάγοντας τον διάλογο για την ανεκτικότητα, προωθώντας τη συμπερίληψη και εμπνέοντας αλλαγές με θετικό αντίκτυπο στην εκάστοτε κοινότητα.

Η έκθεση με τίτλο «Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων / The Eminent Direction of Thoughts» αναπτύσσεται γύρω από την ομότιτλη εγκατάσταση -ένα δωμάτιο που θυμίζει κελί είτε φυλακής είτε μοναχού, όπου ο άνθρωπος περνά τον χρόνο του στοχαζόμενος πάνω στη ζωή, τον θάνατο, τη θρησκεία- η οποία, σύμφωνα με τους καλλιτέχνες, στάθηκε η αρχική έμπνευση για το Πλοίο της Ανεκτικότητας. Παράλληλα, η έκθεση φιλοξενεί μια ειδική παρουσίαση του The Golden Easel, ενός διεθνούς διαγωνισμού παιδικής τέχνης, που αποτελεί πρωτοβουλία της Παιδικής Πινακοθήκης του Λβιβ. Με διοργανωτές τους Olga Mykhailiuk και Sergii Grichanok, ο διαγωνισμός διεξάγεται εδώ και είκοσι χρόνια, ενθαρρύνοντας μικρούς μαθητές να εξερευνήσουν και να καλλιεργήσουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες. Τα σχέδια που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό παρουσιάζονται σε μια εγκατάσταση, την οποία σχεδίασε η Emilia Kabakov.
Εστιάζοντας στο πρόσφατο έργο του ζεύγους Kabakov, η έκθεση συμβάλλει στην προώθηση και διάδοση ιδεών όπως η αλληλεγγύη, η διαφορετικότητα και η ανεκτικότητα, ιδέες που αποτελούν πάγιο θέμα στη μακρά καλλιτεχνική διαδρομή των Ilya και Emilia Kabakov.
 
To project φέρει την πολύτιμη βοήθεια των δωρητών του -Ίδρυμα Ilya & Emilia Kabakov, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Bloomberg Philanthropies, David και Susan Rockefeller, Ζωή Ψαρά Παπαγεωργίου, Αλεξάνδρα Μποΐτση Παπαγεωργίου-, των εταίρων του -Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, και των υποστηρικτών του -Γ.Ν. Παπαγεωργίου, OSTEN art, Κολλέγιο Ανατόλια, Κολλέγιο Δελασάλ, Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Σχολείο Κάτω Νευροκοπίου, 16ο Δημοτικό Σχολείο Δραμας. Το project τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/art-book/-emilia-kabakov-«the-emin-49965/feed/
<![CDATA[50+1 Ιστορίες από τη συλλογή Κωστάκη]]> https://kulturosupa.gr:443/art-book/50+1--49964/ https://kulturosupa.gr:443/art-book/50+1--49964/#comments +Sun, 04 Jun 2023 11:45:00 +0300 35 https://kulturosupa.gr:443/art-book/50+1--49964/  Τι θα μπορούσε να συνδέει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, τον Τζάκσον Πόλοκ, τον Βασίλι Καντίνσκι, τον Λεβ Τρότσκι, τον Όσκαρ Γουάιλντ και την Γιόκο Όνο με εικαστικούς στη Ρωσία

]]>
 Έκθεση «50+1 Ιστορίες από τη συλλογή Κωστάκη»

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη
(Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη)
08 Ιουνίου – 12 Νοεμβρίου 2023
Εγκαίνια: Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023, 19:00
 
Τι θα μπορούσε να συνδέει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, τον Τζάκσον Πόλοκ, τον Βασίλι Καντίνσκι, τον Λεβ Τρότσκι, τον Όσκαρ Γουάιλντ και την Γιόκο Όνο με εικαστικούς στη Ρωσία των αρχών του 20ού αιώνα, όπως ο Καζιμίρ Μαλέβιτς, η Λιουμπόβ Ποπόβα, ο Σολομών Νικρίτιν και ο Βλαντιμίρ Τάτλιν; Πώς μια έκθεση τέχνης που πραγματοποιήθηκε πριν από 100 χρόνια προκάλεσε έντονη αψιμαχία μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε αυτή, και πώς μια σπάνια έκδοση τυπώθηκε σε ταπετσαρία τοίχου; Πώς κατέληξε ένα έργο τέχνης να περνάει… από ακτινογραφία σε ένα δημόσιο νοσοκομείο;

Οι απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα ερωτήματα βρίσκονται στις 50 συν 1 ιστορίες που αναπτύσσονται στην ομότιτλη έκθεση, από τις 08 Ιουνίου έως και τις 12 Νοεμβρίου 2023 στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη (εγκαίνια: Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023, 19:00).

Περισσότερα από 100 έργα και αρχειακό υλικό από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου αποτελούν τη βάση για τις αφηγήσεις και τις διαδρομές που προτείνονται στους επισκέπτες και συγχρόνως λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με τις ιστορίες που τα συνοδεύουν.

Στην έκθεση εκπροσωπούνται όλοι σχεδόν οι καλλιτέχνες της διάσημης συλλογής, καθώς και όλες οι τάσεις και ομάδες της Ρωσικής Πρωτοπορίας των αρχών του 20ου αι. σε μια ισότιμη και συμπληρωματική συνύπαρξη έργων και κειμένων, μέσα από μια περισσότερο ανεκδοτολογική αφήγηση, μαζί με τις αυτούσιες εξιστορήσεις του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη που λειτουργούν συνδετικά. 

Στους δύο ορόφους της Μονής Λαζαριστών ξετυλίγεται μια ολόκληρη εποχή: οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις, τα ταξίδια, οι προσωπικές ιστορίες με τις εκρηκτικές αντιπαραθέσεις και τις βαθιές φιλίες, η ανεξάντλητη δημιουργικότητα και οι ευρηματικοί πειραματισμοί, ο κοινωνικός, καλλιτεχνικός, φιλοσοφικός, επιστημονικός και λογοτεχνικός αναβρασμός. Παράλληλα, ιστορίες αφηγούνται την ίδρυση εικαστικών σχολών, μελέτες για την εκ βάθρων ανακαίνιση κτιρίων και την κατασκευή μνημείων που δεν έγιναν ποτέ· περιγράφουν στολές εργασίας που θα άλλαζαν τις ζωές αυτών που τις φορούσαν· διηγούνται επεισόδια σκληρής λογοκρισίας συχνά με τραγικό τέλος για τους δημιουργούς, ακολουθούν εσωτερικές αναζητήσεις και ταξίδια του μυαλού με δύσκολο τέλος, και πολλά άλλα. 

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μεμονωμένες ιστορίες αυτής της εποχής που έμεινε στην ιστορία της τέχνης ως Ρωσική Πρωτοπορία, μιας εποχής που δεν υπήρξε ποτέ εξάλλου μονοδιάστατο ή ενιαίο κίνημα και που διέσωσε -κυριολεκτικά και καθόλου μεταφορικά- από τη λήθη ο Γιώργος Κωστάκης. Αντίθετα, η έκθεση αποκαλύπτει άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές αυτής της περιόδου, επιδιώκοντας να αποτελέσει σταθμό στη διαχείριση, μελέτη, προσέγγιση και προβολή της συλλογής Κωστάκη του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.
 
Οι ημερομηνίες των ξεναγήσεων και των παράλληλων δράσεων θα ανακοινωθούν.
 
Επιμέλεια έκθεσης
Αγγελική Χαριστού, ιστορικός τέχνης, προϊστάμενη συλλογής και αρχείου Κωστάκη MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη
Επιστημονική συνεργασία
Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός τέχνης, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Καλλιτέχνες
Νατάλια Γκοντσαρόβα, Έλενα Γκουρό, Μπορίς Έντερ, Αλεξάνδρα Έξτερ, Ιβάν Κλιούν, Γκούσταβ Κλούτσις, Ιβάν Κουντριασόφ, Αλεξέι Κρουτσόνιχ, Μιχαήλ Λαριόνοφ, Αρίσταρχ Λεντούλοφ, Ελ Λισίτσκι, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Καζιμίρ Μαλέβιτς, Μιχαήλ Ματιούσιν, Αλεξέι Μοργκουνόφ, Βασίλι Μπομπρόφ, Βαρβάρα Μπουμπνόβα, Σολομών Νικρίτιν, Αλεξάντρ Ντρέβιν, Ναντιέζντα Ουνταλτσόβα, Λιουμπόβ Ποπόβα, Κλίμεντ Ρέντκo, Όλγα Ρόζανοβα, Αλεξάντρ Ρότσενκο, Βσέβολοντ Σουλίμο-Σαμουίλο, Βλαντίμιρ Τάτλιν, Βασίλι Τσεκρίγκιν, Πάβελ Φιλόνοφ
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/art-book/50+1--49964/feed/
<![CDATA[Ιούνιος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης]]> https://kulturosupa.gr:443/art-book/arxaiol0o-49956/ https://kulturosupa.gr:443/art-book/arxaiol0o-49956/#comments +Fri, 02 Jun 2023 23:36:00 +0300 35 https://kulturosupa.gr:443/art-book/arxaiol0o-49956/  Ιούνιος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

]]>
Ιούνιος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023  και ώρα 11:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί σ’ έναν «Κυριακάτικο περίπατο» στο Καραμπουρνάκι (σημείο συνάντησης: παρεκκλήσι Αγίου Αλεξάνδρου).
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: 31 & 1 Ιουνίου, 12:00-13:00, στο τηλ. 2313310400. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.  
 
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο  της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει κάθε μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές  αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο. Η ιστορία του Ιουνίου θα αφορά στο οθωμανικό λουτρό Μπέη Χαμάμ, γνωστό στους Θεσσαλονικείς ως «Λουτρά Παράδεισος», το οποίο αποτελεί το πρώτο οθωμανικό τοπόσημο που ανήγειρε το έτος 1444 στο μέσον της πόλεως ο σουλτάνος Μουράτ Β΄και θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023.
 
Από τις 21 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου 2023 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί το Φεστιβάλ Επταπυργίου, μία παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.  Οι εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο είναι:
-  21, 22, 23 Ιουνίου 2023, «Σιωπή ο βασιλιάς ακούει», του Νίκου Κυπουργού. Μια μικρή Όπερα για
παιδιά και μεγάλους, σε σκηνοθεσία Αθανασίου Κολαλά,
- 28, 29 Ιουνίου 2023, «Οδυσσέας Ελύτης … με φως ελληνικό», Βραδιά ποίησης και μουσικήςκείμενα - λογοτεχνική μελέτη: Άννα Μυκωνίου».
Περισσότερες πληροφορίες: https://kepo.gr/festival/
 
Την Τετάρτη, 21 Ιούνιου 2023 και ώρα 19:15, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, προγραμματίζεται από το Σωματείο «Φίλοι Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης» στο Ανάκτορο του Γαλερίου η εκδήλωση «Μουσική, γένος θηλυκό» με το σχήμα «Ladies United», που αποτελείται από τις κ.κ. Εύη Καμπάνταη (πλήκτρα, φωνητικά), Τατιάνα Οικονόμου (φωνή) και Ρένα Βασιλάκη (ακορντεόν, φωνητικά).
 
Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου προγραμματίζεται στο Βυζαντινό Λουτρό της οδού Θεοτοκοπούλου εκδήλωση της τάξης Ακορντεόν του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
 
Συνεχίζεται η παρουσίαση της έκθεσης «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες» στο Γενί Τζαμί. Η έκθεση διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για  την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και παρουσιάστηκε στη Ροτόντα. Μετά την ολοκλήρωσή της η Υπηρεσία μας επιμελήθηκε εκ νέου το υλικό, προκειμένου η πρώτη ενότητα της έκθεσης που αφορά στη Μικρασιατική Εκστρατεία, τον ξεριζωμό από τα πάτρια εδάφη, το ταξίδι προς την Ελλάδα και την εγκατάσταση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της να παρουσιαστεί στο Γενί Τζαμί.

Μέσα από πλούσιο εικονογραφικό υλικό, ταχυδρομικά δελτάρια και αποκόμματα εφημερίδων, αποτυπώνεται η εικόνα της πόλης κατά την κρίσιμη δεκαετία 1912-1922, στη διάρκεια της οποίας, τα μνημεία, μετά την απελευθέρωση, έγιναν τόποι εγκατάστασης πολλών προσφύγων, είτε από τις βαλκανικές χώρες (1912-1917), είτε πυρόπληκτων μετά την πυρκαγιά του 1917, είτε της Μικρασιατικής Καταστροφής (1919-1922), που αποτελεί και την κορύφωση της περιόδου αυτής. Στο δεύτερο μέρος της ίδιας ενότητας παρουσιάζεται η Μικρασιατική Εκστρατεία και ειδικότερα, η απομάκρυνση των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, καθώς και το ταξίδι της προσφυγιάς προς τη Θεσσαλονίκη. Η ενότητα ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση στην πόλη, και ειδικότερα στην περιοχή  της ακρόπολης, όπου κτίστηκε σειρά πρόχειρων κατασκευών και οικιών σε επαφή με τα βυζαντινά οχυρωματικά τείχη, αλλά και σε ναούς, και ιδίως στον ναό της Αχειροποιήτου.

Συνεχίζεται η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Επταπύργιο: ένα ταξίδι στον χρόνο». Το πρόγραμμα, διάρκειας δύο ωρών, απευθύνεται σε σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  Στη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές προσεγγίζουν με βιωματικό τρόπο το Επταπύργιο και τις χρήσεις του από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι τη σύγχρονη εποχή μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

 Απαραίτητη η κράτηση στο τηλέφωνο 2313 310439 (υπεύθυνη: Χαρά Σαρρηγιαννίδου). Οι κρατήσεις για τον μήνα  Ιούνιο έχουν ολοκληρωθεί.
 
Τον Μάιο …     
… παρουσιάστηκε στο Βυζαντινό Λουτρό της οδού Θεοτοκοπούλου η εγκατάσταση των Λέας Καββαδία και Ειρήνης Μωυσίδου «TOMES#ΓRAΦES» και ως συμπληρωματική δράση η περφόρμανς της Νάσιας Καρατσιράκη και ηχογραφίες της Σοφίας Αντωνακάκη. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του 3ου Εικαστικού Εργαστηρίου του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας και με την αλληλεπίδραση του Χάρη Κοντοσφύρη (10-23.05.23).
… ολοκληρώθηκε η παρουσίαση έργων της κεντρικής έκθεσης της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τίτλο «Being as Communion» στο Επταπύργιο και στο Γενί Τζαμί (21.05.2023).
… συνεχίστηκε η παρουσίαση της έκθεσης «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες» στο Γενί Τζαμί, η οποία διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για  την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή (από τις 10.03.2023).
… στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης» (facebook/Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης) παρουσιάστηκε η ιστορία «Το μυστήριο των έξι επιτύμβιων βωμών της Πυλαίας», των μαρμάρινων μνημείων που βρέθηκαν το 1916 (12.05.2023).
… συμμετείχαμε στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», διοργανώνοντας περιήγηση στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς (18.05.2023).
… συμμετείχαμε στην εκστρατεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με σκοπό την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της εκπαίδευσης των μαθητών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της χώρας και του φυσικού περιβάλλοντος διοργανώνοντας:
α) εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Γενί Τζαμί για μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
στο πλαίσιο του οποίου αναφερθήκαμε σε αρχαίους μύθους και παραδόσεις για την ιερότητα των δέντρων, καθώς και στους συμβολισμούς του φυτικού κόσμου στην αρχιτεκτονική και την πλαστική από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους και παίξαμε παιχνίδια εμπνευσμένα από τη μυθολογία (25&26.05.2023).
β) βιωματική εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Απεικονίσεις της φύσης στην Αχειροποίητο» για σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που περιλάμβανε αναζήτηση και παρατήρηση συνθέσεων που εμπνέονται από τη φύση και εικονογραφούν τον χριστιανικό παράδεισο στον εντοίχιο ψηφιδωτό διάκοσμο του ναού της Αχειροποιήτου, συζήτηση και προτάσεις ερμηνείας, καθώς και μία εικαστική δραστηριότητα - παιχνίδι (25&26.05.2023).

… φιλοξενήσαμε το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε σχολική σκυταλοδρομία στη διαδρομή Επταπύργιο – Πύργος Τριγωνίου – Μονή Βλατάδων (25.05.2023), μουσική εκδήλωση στο Επταπύργιο (27.05.2023), καθώς και Αγώνας Δρόμου Μνημείων (28.05.2023). Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΙΑΜΟΣ» με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, Σερρών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας του Δήμου Συκεών, καθώς και του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (25-28.05.2023).

… φιλοξενήσαμε στο Γενί Τζαμί τη μουσική εκδήλωση «Ο Νεοχωρίτης Χανεντέ Ζαχαρίας-Μουσική της Κωνσταντινούπολης, 18ος αιώνας», μία συνδιοργάνωση της Κοινότητας Νεοχωρίου Βοσπόρου, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  και της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

… συνεχίσαμε την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Επταπύργιο: ένα ταξίδι στον χρόνο» που απευθύνεται σε σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 
 
Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ:
Ροτόντα: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά
Επταπύργιο & Πύργος Τριγωνίου: 10:00-17:00, Τρίτη: κλειστά
Γαλεριανό Συγκρότημα: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά
Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο – Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά
Βυζαντινό Λουτρό: Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00, Δευτέρα, Τρίτη & Πέμπτη: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά. Για το διάστημα από 11/05/2023 έως 23/05/2023 το ωράριο λειτουργίας του μνημείου αλλάζει: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00-13:00
Άγιος Νικόλαος Ορφανός: Δευτέρα & Πέμπτη: 10:00-13:00, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά
Μουσείο Αρχαίας Αγοράς: Τετάρτη – Κυριακή: 8:00-20:00, Δευτέρα – Τρίτη: κλειστά
Γενί Τζαμί: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-15:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη & Κυριακή: κλειστά
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/art-book/arxaiol0o-49956/feed/
<![CDATA[Παράταση έκθεσης «Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη»]]> https://kulturosupa.gr:443/art-book/giovanna-jeanne-49917/ https://kulturosupa.gr:443/art-book/giovanna-jeanne-49917/#comments +Mon, 29 May 2023 10:45:00 +0300 35 https://kulturosupa.gr:443/art-book/giovanna-jeanne-49917/  Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά σε χαλκό, μάρμαρο, ξύλο, κατασκευές, σχέδια, χαρακτικά, μακέτες, χαρτοκοπτικές, παιχνίδια χώρου,

]]>
Η έκθεση «Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη», η οποία εγκαινιάστηκε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλαο Γιατρομανωλάκη την Τρίτη 21 Μαρτίου, αγαπήθηκε από το κοινό της πόλης μας, μικρούς και μεγάλους, συμμετέχοντας σε ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, παίρνει παράταση έως και την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023.


Στην έκθεση παρουσιάζεται σχεδόν ολόκληρο το έργο της Ιωάννας Σπητέρη (1920-2000), ένα άγνωστο σχεδόν σύνολο στην Ελλάδα, εξαιρετικά σημαντικό σε ποσότητα και σημασία για τη σύγχρονη γλυπτική. Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά σε χαλκό, μάρμαρο, ξύλο, κατασκευές, σχέδια, χαρακτικά, μακέτες, χαρτοκοπτικές, παιχνίδια χώρου, γεωμετρίας, πολλαπλών λύσεων και μεταλλαγών που αποκαλύπτουν μια προικισμένη, ανήσυχη γυναίκα, προοδευτική για την εποχή της, με έντονη συναίσθηση του προορισμού της τέχνης, της έντιμης προσφοράς σε κάθε επίπεδο, που σε προσκαλεί σε διαρκή διάλογο με το έργο της.

Ο τίτλος της έκθεσης προκύπτει από τον τρόπο που υπέγραφε η καλλιτέχνης τα έργα της και αντανακλά τις τρεις γλώσσες, τις τρεις χώρες, εντέλει τις τρείς πόλεις της μονιμότερης διαμονής της, Αθήνα-Βενετία-Παρίσι, όπου δημιούργησε το σύνολο σχεδόν του έργου της.

«Η Ιωάννα Σπητέρη ανήκει στη γενιά που έζησε τον πόλεμο, την κατοχή και τη διασπορά. Βιωματικές αναφορές μιας εποχής που σημάδεψαν ανεξίτηλα τη μνήμη και την ευαισθησία της, αναζητώντας την εθνική της ταυτότητα στον διεθνισμό της σύγχρονης τέχνης. Κουβαλώ-ντας μέσα της το αταβιστικό στοιχείο της Σμυρναίικης καταβολής της με την ευρύτερη έννοια της προσαρμοστικότητας και του διεθνισμού η Ιωάννα δεν δυσκολεύτηκε να φτιάξει πολλές φορές τη ζωή της από την αρχή –Αθήνα-Βενετία-Παρίσι-Αθήνα- κερδίζοντας μέσα από την πραγματικότητα μιας γεμάτης από εμπειρίες ζωής, την καλλιτεχνική της ωριμότητα» (Μαρία Κοτζαμάνη, Αθήνα, Πολύπλανο 1980).

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα κοντά στον Μιχάλη Τόμπρο. Ήδη στα πρώιμα έργα της φαίνεται το κύριο στοιχείο που την ξεχωρίζει: η διαίσθηση του όγκου και η σωστή σχέση με τον χώρο που την οδηγεί σε μια μνημειώδη αντίληψη της γλυπτικής (René de Solier).

Διακρίνονται δύο διαφορετικές περίοδοι στη δουλειά της. Στην πρώτη (Βενετία 1958-1963) δουλεύει το σίδερο με την τεχνική της οξυγονοκόλλησης. Αιχμηρά σχήματα, με έντονο δυναμισμό και εκφραστικότητα, μορφές φαινομενικά επιθετικές, φανερώνουν μια εσωτερική αγωνία μεταμορφώνοντάς τη σε φάσεις μιας πλαστικής τραγωδίας (Γ. Μουρέλος). Στο Παρίσι (1963-1976) η δουλειά της μεταμορφώνεται σε όλα τα επίπεδα, στα υλικά, στη μορφολογία, στη γενική αντίληψη της γλυπτικής. Αφετηρία της, η σχέση γλυπτικής-αρχιτεκτονικής. Γεωμετρική σαφήνεια, απλοποίηση, δομικά στοιχεία οδηγούν σε άπειρους συνδυασμούς, χωρίς μηχανική επανάληψη. Εφευρετικότητα, φαντασία, ποιητική σχέση με τον χώρο, συχνά και τη χρηστικότητα, δίνουν τη δυνατότητα στον θεατή να γίνει συμμέτοχος και συνδημιουργός, να παίξει μαζί τους. Κύριο στοιχείο επιπλέον στη φάση αυτή είναι το χρώμα, πολύ χρώμα, απόλυτα συνυφασμένο με τη γλυπτική φόρμα, χωρίς να την ανταγωνίζεται, προτείνοντας τη θετική πλευρά της ζωής, μια εγκάρδια προσφορά για ανθρώπινη επαφή.

Η Ιωάννα Σπητέρη και ο σύζυγός της Τώνης Σπητέρης, ο διακεκριμένος διανοητής και κριτικός τέχνης, έκαναν μαζί στο Τελλόγλειο ήδη από τη δεκαετία του ’80 μια μεγάλη και πολύτιμη δωρεά: τα αρχεία τους, τη βιβλιοθήκη τους, τη συλλογή τους και το σύνολο του έργου της καλλιτέχνιδας. Η έκθεση αυτή, όπως και ο μεγάλος δίγλωσσος κατάλογος που τη συνοδεύει, αποτελούν φόρο τιμής στη μεγάλη γλύπτρια και συμβολή στην νεοελληνική τέχνη με το ξεδίπλωμα ολόκληρου του έργου της στην έκθεση.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.


Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά.
Τηλ. υποδοχής: 2310247111.
 
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/art-book/giovanna-jeanne-49917/feed/
<![CDATA[Ποίηση και αλητεία: Ο Θωμάς Κοροβίνης σε μια ξεχωριστή ατμοσφαιρική παράσταση στο Ισλαχανέ]]> https://kulturosupa.gr:443/art-book/88lieia1011-49888/ https://kulturosupa.gr:443/art-book/88lieia1011-49888/#comments +Fri, 26 May 2023 12:40:00 +0300 35 https://kulturosupa.gr:443/art-book/88lieia1011-49888/  Ποίηση και αλητεία με τον Θωμά Κοροβίνη

]]>
 
Τετάρτη 31 Μαίου, 20:00
.
Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει σε μια ιδιαίτερα ξεχωριστή ατμοσφαιρική παράσταση  Ποίηση και αλητεία με τον Θωμά Κοροβίνη, συνδυάζοντας το αναλόγιο με δικά του ποιήματα, ερωτικά και διαμαρτυρίας, με τραγούδια δικά του, λαϊκά από όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού και συνθέσεις των σπουδαίων νεαρών καλλιτεχνών που τον συνοδεύουν. 
 
Τραγουδούν και παίζουν οι μουσικοί :
Αλέκος Τσολάκης, μπουζούκι 
Περικλής Βραχνός, κιθάρα και βιολί ι
Βαγγέλης Βραχνός, κόντρα μπάσο.

ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ
 
Είπα να γράψω ένα ποίημα 
 
Για τη βροχή που σμίγει με το δάκρυ των γκρεμών
 
Για τη βροχή που καταριούνται τα φρέσκα μιζανπλί των κυριών
 
Για τη βροχή των λίγων που ευθυμούν
 
Για τη βροχή που πέφτει στα σπίτια των εργένηδων με το κομμένο ρεύμα
 
Για τη βροχή που συντροφεύει την πίκρα των στημένων εραστών
 
Για τη βροχή που αλλάζει την παράσταση στο θέατρο του δρόμου
 
Για τη βροχή που δεν ξεπλένει το αίμα της βεντέτας
 
Για τη βροχή  που φέρνει η λιτανεία ενός λαού που δεν είδε θεού πρόσωπο
 
Για τη βροχή που φτάνει στο βάθος της ρίζας χωρίς να τσακίζει ούτ’ ανθό
 
Για τη βροχή που κατεβάζει αγριόχηνες σε χωριά νηστικά
 
Για τη βροχή που χαρίζεται σε ναυαγούς και υπόγεια
 
Για τη βροχή που εξαιρεί τ’ αδέσποτα
 
Για τη βροχή που μου ’βαλε κάποτε στο χέρι το μολύβι
 
Για τη βροχή που σαν κατακλυσμός απέξω κι από μέσα θα με πλύνει 
 
Θ. Κ.
 
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΣΛΑΧΑΝΕ
Πρώην Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων Χαμιδιέ
Ελένης Ζωγράφου 3, Θεσσαλονίκη
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/art-book/88lieia1011-49888/feed/
<![CDATA[Η Myró Gallery φιλοξενεί την ατομική έκθεση του Σπύρου Μαυρούλια «Ασυμμετρίες», στo Main Hall.]]> https://kulturosupa.gr:443/art-book/03yro-galle03-49869/ https://kulturosupa.gr:443/art-book/03yro-galle03-49869/#comments +Wed, 24 May 2023 18:19:00 +0300 35 https://kulturosupa.gr:443/art-book/03yro-galle03-49869/  Έχοντας μία μη εικονιστική προσέγγιση με φόρμες γεωμετρικές και βιομορφικές δημιουργώ ένα πολυδιάστατο εικαστικό περιβάλλον

]]>
Η Myró Gallery φιλοξενεί την ατομική έκθεση του Σπύρου Μαυρούλια «Ασυμμετρίες», στo Main Hall. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 στις 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023.


Ο Σπύρος Μαυρούλιας γεννήθηκε ,ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Εισάχθηκε το 2017 στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών  του Α.Π.Θ. και αποφοίτησε το έτος 2022 με άριστα.Υπήρξε φοιτητής στο Ά εργαστήριο ζωγραφικής με διδάσκοντα τον κ. Ζουρούδη Δημήτριο. Επίσης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής Της Σχολής Ν.Ο.Ε. του Α.Π.Θ.Έχει δείξει την δουλειά του σε τρεις ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα.Συμμετείχε στην έκθεση BacktoArt του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου το 2021 στην Αθήνα. Συμμετείχε στο Xmas Bazaart το 2022 στη Θεσσαλονίκη.Συμμετείχε στη πιλοτική συνέργεια του Α.Π.Θ με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 2023.


Έχοντας μία μη εικονιστική προσέγγιση με φόρμες γεωμετρικές και βιομορφικές δημιουργώ ένα πολυδιάστατο εικαστικό περιβάλλον με πολλαπλά επίπεδα και όγκους που παραπέμπουν στις αντιφατικές καταστάσεις της σύγχρονης κοινωνίας και της θέσης του ανθρώπου σ΄ αυτές.Κυρίαρχη ιδέα του έργου μου γενικά είναι η συνύπαρξη τάξης και αταξίας,συμμετρίας και ασυμμετριας. «Για να κατασκευάσει την πολυπλοκότητα η Φύση θα βασιστεί στην ανισορροπία ,στο βαθμόπου οι δομές γεννιούνται από καταστάσεις μη ισορροπίας .Η συμμετρία αρχίζει να γίνεταιενδιαφέρουσα μόνο από την στιγμή που σπάει.Η απόλυτη τάξη είναι στείρα ,ενώ η ελεγχόμενηαταξία είναι δημιουργική ,το ντετερμινιστικό χάος είναι φορέας καινοτομιών.Η Φύσηπρωτοτυπεί.Δημιουργεί όμορφες και ποικίλες μορφές και οργανώνεται σύμφωνα με τους νόμους και τις αρχές της πολυπλοκότητας.Το χάος βοηθά τη φύση να εκμεταλλευτεί τις λανθάνουσες δυνατότητές της για να κατασκευάσει την πραγματικότητα.Η φύση χρησιμοποιεί δυσνόητες αρχές συμμετρίας για να επιβάλλει μια βαθιά ενότητα και αρμονία στο φυσικό κόσμο και μέσα από την ελευθερία που της δωρίζουν το χάος και η κβαντική ασάφεια αφήνει ελεύθερη την δημιουργικότητά της.»(βιβλίο Χάος και Αρμονία , TrinhXuanThuan ,καθηγήτριας αστρονομίας στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ,σελ 14,15)
Η γεωμετρικότητα τείνει προς την τάξη ,την συμμετρία,την τακτοποίηση-οριοθέτηση των οπτικών δεδομένων και η χρήση ανισόπεδων όγκων κατευθύνει προς την ασυμμετρία,τηναταξία,το χάος.

Αυτές οι δύο αντιθετικές έννοιες (τάξη-αταξία,συμμετρία και ασυμμετρία) συνυπάρχουν και συγχωνεύονται μέσα από τον σχεδιασμό γεωμετρικών σχημάτων και πολλαπλών επιπέδων και όγκων που για μένα αποτελούν την έκφραση της ανισορροπίας.

Πάντα αυτό που με απασχολούσε ως άτομο είναι αυτή η έντονη αντίθεση μεταξύ των δύο διαφορετικών εννοιών ,μέρας- νύχτας, καλού-κακού,μαύρου- άσπρου ,αισιοδοξίας-απαισιοδοξίας ,φυσικού-τεχνητού κλπ.,το οποίο εκφράζεται μέσα από το εικαστικό μου έργο και ειδικότερα μέσα από μια ενότητα έργων με ασπρόμαυρους χρωματισμούς.

Θέλω να καταδείξω αυτή την αέναη διαμάχη των αντιθετικών εννοιών και ότι αυτό που αποκαλούμε ζωή είναι αυτή η λεπτή γραμμή που ακροβατούμε πορευμένοι μέσα από τιςατελείωτες Συμπληγάδες.Με αυτό τον τρόπο κινείται ο άνθρωπος μέσα από ένα συγκρουσιακό περιβάλλον με αντιφατικές καταστάσεις.
«Η ανακάλυψη της θεμελιώδους ασυμμετρίας του σύμπαντος,εξαιτίας της οποίας υπάρχει ο κόσμος από δυο Ιάπωνες επιστήμονες τους χάρισε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2008»
Στο έργο μου κυριαρχεί η ασυμμετρία.

Όλα διαφοροποιούνται,αλλάζουν,μεταμορφώνονται.Δεν υπάρχει παραστατικότητα,ούτε ανεικονικότητα.Τα διάφορα σχήματα,κυρίως γεωμετρικά, με διαφορετικέςκλίμακες και τονικότητες,τα πολλαπλά ανισόπεδα επίπεδα,η ταυτόχρονη πρισματικήαντανάκλαση του φωτός από διαφορετικές γωνίες ,συνδέονται και ισορροπούν μεταξύ τους παρά τις εμφανείς αντιθετικές τους σχέσεις.

Η χρήση του τριγώνου ως βασικού σχήματος προσθέτει στη σύνθεση ένταση, κίνηση, δυναμισμό και δημιουργεί ασυμμετρία.

Η σύνθεση δεν είναι παραστατική,αλλά ούτε και ανεικονική.Όλα αλλάζουν καιδιαφοροποιούνται.
Ίσως κάποιος θεατής αναγνωρίσει κάποια πρόσωπα,ίσως κάποιος άλλος να δει γεωμετρικέςδομές,ίσως κάποιος άλλος να μη δει τίποτα,αφού ο καθένας μας έχει διαφορετική οπτικήαντίληψη και “ματιά”.Μπορεί ο καθένας να δει ότι αυτός επιθυμεί,ότι αυτός ασυνείδητααντιλαμβάνεται ως πραγματικότητα.Αυτή η ιδέα της πολυσημαντότητας και διαφορετικήςθέασης της πραγματικότητας μέσα από την καθαρά υποκειμενική σκοπιά του καθενός μεσυγκινούσε πάντοτε και αποτέλεσε την εικαστική μου αναζήτηση.

Υπάρχουν τόσοι τρόποι για να δει και να θαυμάσει κανείς την τέχνη όσοι είναι και οιθεατές.Ένας θεατής ίσως να ενδιαφέρερεται για τα χρώματα που χρησιμοποίησε οκαλλιτέχνης,άλλος για τον συμβολισμό του έργου και ένας τρίτος για την παραστατικότητα.Οι γνώσεις εμπειρίες και τα ενδιαφέροντα κατευθύνουν τηνπροσοχή του θεατή.Ο καθένας μας κουβαλά βιώματα και προσδοκίες που επηρεάζουν σεμεγάλο βαθμό το τι αντιλαμβανόμαστε από ένα έργο τέχνης ,ποια συναισθήματα μας προκαλεί και πως τελικά το αξιολογούμε.
«Εξάλλου ο οπτικός εγκέφαλος εφαρμόζει δύο λειτουργικές αρχές για να φθάσει στην ουσίατων πραγμάτων και των καταστάσεων:την αφαίρεση και την σταθερότητα.» (ΘανάσηςΝτινόπουλος ,2008, Εγκέφαλος και τέχνη,σελ 3,12)

Με αυτόν το τρόπο,μέσα από τις αισθήσεις και τις αναμνήσεις δομείται μια σύνθεση,μιανέα πραγματικότητα που δεν θυμίζει κάτι από την ρεαλιστική απεικόνιση και πουενδόμυχα και εντελώς ασυνείδητα ανακινεί σύμβολα και καταστάσεις που αποκαλύπτονταιστη ζωγραφική επιφάνεια.
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/art-book/03yro-galle03-49869/feed/
<![CDATA[Καιρός να αγαπήσεις το κλασικό θέατρο στη «Σκηνή των μεγάλων ονείρων». Διαβάσαμε & σχολιάζουμε]]> https://kulturosupa.gr:443/art-book/karos-na--49826/ https://kulturosupa.gr:443/art-book/karos-na--49826/#comments +Thu, 18 May 2023 11:09:00 +0300 250 https://kulturosupa.gr:443/art-book/karos-na--49826/ Σκηνές κωμικές, τα ευτράπελα μιας παράδοξης παρέας, ρομαντισμός, παρεξηγήσεις, εμπόδια στον έρωτα και ένα χαρούμενο τέλος είναι τα καλύτερα συστατικά για μια ευχάριστη και χαλαρή αναγνωστική συντροφιά. Διάβασε η Μιλάντα Σαρικιαχίδου για την Κουλτουρόσουπα.

]]>

Διάβασε και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα. 

 
Η Μόνικα Γκουτιέρεζ το 2021 μας οδήγησε σε ένα μικρό ονειρικό βιβλιοπωλείο συστήνοντας μας έναν ιδιαίτερο ιδιοκτήτη, μια γλυκιά ιστορία αγάπης και δίνοντας μας ένα σημαντικό μάθημα, η ευτυχία βρίσκεται στα μικρά πράγματα και μια όμορφη καθημερινότητα. Το 2022 επέστρεψε οδηγώντας το μεγάλο αναγνωστικό της κοινό σε μια σκηνή θεάτρου, στα παρασκήνια του και σε μια ακόμη «οστενική» ιστορία αγάπης.

Ο Μαξ Μπόρχες καταξιωμένος σκηνοθέτης κλασικών θεατρικών έργων εκ Βαρκελώνης δέχεται την πρόταση ζωής του. Να ανεβάσει έργο σαιξπηρικό στη Βαρκελώνη σε γλώσσα ισπανική και στο Εδιμβούργο στα αγγλικά. Το έργο έχει επιλεχθεί, ο Μάκβεθ και ο ένας έντονος θίασος σου συστήνεται. Οι μάγισσες εκτός από αισθησιακές είναι και εγκυμονούσες, η ενδυματολόγος ΑουρόραΤομάς φτιάχνει αριστουργήματα που απρόσεκτες πρωταγωνίστριες τα σκίζουν, ο αλκοολικός ηθοποιός Πέρε Ρικάρτ που υποδύεται τον Μάκβεθ πίνει λίγο παραπάνω, η δίγλωσση βερσιόν της παράστασης κάποιους τους δυσκολεύει, η πρωταγωνίστρια Μαργκό Ντεγκάρα ντιμετωπίζει μια ασθένεια και μια κρίση ηλικίας, κομπάρσοι κάνουν ασκήσεις θάρρους γιατί χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους κι ο δραματουργός Ένζο Που, φανατικός θαυμαστής του τροβαδούρου δε σταματάει να κάνει διορθώσεις και παρατηρήσεις, κάτι που φέρνει θίασο και σκηνοθέτη στα όριά τους.

Στο πλευρό του δύσμοιρου σκηνοθέτη, η βοηθός του Έλσα Σόλερ. Εκείνη χρόνια πριν δέχτηκε την πρόταση του να εργαστεί στα παρασκήνια του θεάτρου συνδυάζοντας έτσι και τις αγαπημένες της σπουδές γύρω από την ιστορία. Γλυκιά, θετική και ψύχραιμη δεν αργεί να του γίνει απαραίτητη και τότε ένας έρωτας ανομολόγητος ξεκινά…Αξίζει να το διαβάσεις γιατί είναι ένα βιβλίο καλογραμμένο, γεμάτο χιούμορ, δροσερό,  διαβάζεται ευχάριστα, σε ταξιδεύει στη Βαρκελώνη και στο Εδιμβούργο και κυρίως σου συστήνει ένα από τα σημαντικότερα αριστουργήματα της παγκόσμιας δραματουργίας, τον Μάκβεθ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Εξαιρετική και η δουλειά της μετάφρασης από την Κάλλια Ταβουλάρη, συντελεί στην επιτυχία καθώς μεταφέρει άρτια του όρους και το ύφος.

Αυτό που κυρίως θα σε κερδίσει, ειδικότερα εάν είσαι λάτρης του θεάτρου και των βιβλίων, είναι τα αποσπάσματα που παραθέτονται από τον «Μάκβεθ» στην αρχή του κάθε κεφαλαίου αλλά και στην πλοκή, εντάσσοντάς τα σωστά σε έξυπνους διαλόγους και μέσω του Ένζο Που μαθαίνουμε πολλά για τη επεξεργασία του κειμένου, το ιστορικό και κοινωνικό υπόβαθρο της εποχής που γράφτηκε και για τα διαχρονικά του μηνύματα, όλα αυτά με σύντομες αναφορές και λίγα λόγια ώστε να μη βαραίνει το κείμενο και να μην κουράζεται ο αναγνώστης, ως μικρές σπίθες πολιτισμού ανάμεσα στις γραμμές.

Άφησε το στην άκρη εάν δεν έχεις καμία επαφή με τους σαιξπηρικούς ήρωες. Το πιο πιθανό να σε κουράσουν τα αποφθέγματα και αναφορές σε δραματουργούς και παραστάσεις.
 
Βαθμολογία:
4 / 5
 
Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ
.

Όλες οι τελευταίες δημοσιεύεις για το βιβλίο εδώ
Διαβάσαμε και σχολιάζουμε εδώ
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
      
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/art-book/karos-na--49826/feed/
<![CDATA[Εναν κρυμμένο σκύλο με «υπέροχο κόκκινο φιόγκο» εντόπισαν σε πίνακα του Πικάσο]]> https://kulturosupa.gr:443/art-book/pikassso-49823/ https://kulturosupa.gr:443/art-book/pikassso-49823/#comments +Wed, 17 May 2023 15:12:00 +0300 35 https://kulturosupa.gr:443/art-book/pikassso-49823/
Ο σκύλος εντοπίστηκε σε πίνακα που εκτίθεται στο μουσείο Γκούγκενχαϊμ - Οι ειδικοί προσπαθούν να καταλάβουν γιατί ο διάσημος ζωγράφος έκρυψε τον σκύλο
]]>
Ένα αναπάντεχο εύρημα εντόπισαν ειδικοί, κάτω από στρώματα μπογιάς του πίνακα «Le Moulin de la Galette» που δημιούργησε ο Πάμπλο Πικάσο το 1900 κι ενώ ήταν 19 ετών.


Κι αυτό επειδή κάτω από τις μπογιές βρισκόταν ένας «αρκετά αξιολάτρευτος σκύλος με υπέροχο κόκκινο φιόγκο».

Ο πίνακας, όπως αναφέρει ο Guardian, θεωρείται ένα από τα πρώιμα αριστουργήματα του Πικάσο και η απεικόνιση του σκύλου ανακαλύφθηκε 123 χρόνια μετά την πρώτη του δημιουργία.

Το σκυλάκι είχε κρυφτεί κάτω από ένα κομμάτι σκούρου χρώματος και εντοπίστηκε με τη σύγχρονη τεχνολογία απεικόνισης. Ο σκύλος είναι καφέ και φορά στον λαιμό του έναν κόκκινο φιόγκο.

Painted-over dog discovered in early Picasso masterpiece

Ο πίνακας εκτίθεται στο μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έκθεσης για τα χρόνια της δημιουργίας του διάσημου ζωγράφου στο Παρίσι.

Η Julie Barten, ανώτερη συντηρήτρια έργων ζωγραφικής στο Γκούγκενχαϊμ, δήλωσε στο Reuters ότι πάντα είχε «ένα ισχυρό αίσθημα ότι υπήρχε κάτι εκεί κάτω. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις ο Πικάσο ζωγράφισε πτυχές της σύνθεσης και στη συνέχεια τις εξαφάνισε και τις μετέτρεψε σε άλλα συνθετικά στοιχεία. Αυτό ήταν πραγματικά μέρος της πρακτικής του».

Η ίδια παρομοίασε τον σκύλο με ένα «μόνιμο φάντασμα» και πρόσθεσε ότι οι θεατές μπορούν να τον δουν με γυμνό μάτι, αν είναι προσεκτικοί. «Υπάρχει κόκκινο χρώμα που διαφαίνεται σε ορισμένες περιοχές και αν κοιτάξετε πολύ προσεκτικά μπορείτε να δείτε τα μάτια και τα αυτιά. Μπορείτε να δείτε ότι, όταν το έκρυψε, άφησε στην πραγματικότητα το περίγραμμα του κεφαλιού ακόμα ορατό» είπε.Γιατί ο Πικάσο κάλυψε τον σκύλο

Ο σκύλος, σύμφωνα με το μουσείο μοιάζει με σπανιέλ Cavalier King Charles. Η Julie Barten δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί ο Πάμπλο Πικάσο θέλησε να τον αφαιρέσει, ωστόσο εκτίμησε ότι ίσως θεωρούσε το πρόσωπό του «δελεαστικό» για τον υπόλοιπο πίνακα.

«Θα έκλεβε την παράσταση», ανέφερε. Αντίθετα, με την κάλυψη του σκύλου, οι θεατές μπορούν να «κοιτάξουν πιο προσεκτικά όλες τις άλλες υπέροχες φιγούρες στη σύνθεση – να βιώσουν το χώρο με διαφορετικούς τρόπους».

Η Megan Fontanella, επιμελήτρια μοντέρνας τέχνης του μουσείου, δήλωσε ότι εξακολουθεί να βρίσκει την ανακάλυψη εκπληκτική.

Με την πάροδο των ετών, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πολλούς κρυμμένους πίνακες σε έργα της «μπλε περιόδου» του Πικάσο μεταξύ 1900 και 1904.
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/art-book/pikassso-49823/feed/
<![CDATA[Τα μικρά βιβλιοπωλεία γιορτάζουν με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων!]]> https://kulturosupa.gr:443/art-book/mikra-vivlio-49798/ https://kulturosupa.gr:443/art-book/mikra-vivlio-49798/#comments +Sun, 14 May 2023 21:04:00 +0300 35 https://kulturosupa.gr:443/art-book/mikra-vivlio-49798/
Πάνω από 100 μικρά βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα γιορτάζουντην Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων ανοιχτό για όλους και όλες.

]]>

Πάνω από 100 μικρά βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα γιορτάζουν στις 22 - 27 Μαΐου την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων ανοιχτό για όλους και όλες.

Για μια εβδομάδα τα μικρά βιβλιοπωλεία φιλοξενούν μοναδικές δράσεις για βιβλία και υποδέχονται αγαπημένους και αγαπημένες συγγραφείς και εικονογράφους. Συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και αφιερώματα είναι μόνο μερικά από τα διαφορετικά είδη των εκδηλώσεων, ενώ από το πρόγραμμα δεν λείπουν η μουσική, οι προβολές και τα πάρτι.

Παράλληλα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων για ενήλικες, τα μικρά βιβλιοπωλεία έχουν επιμεληθεί ένα ξεχωριστό πρόγραμμα ειδικά για παιδιά. Έτσι, σε όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων τους μικρούς αναγνώστες και τις μικρές αναγνώστριες περιμένουν δημιουργικά εργαστήρια, παιχνίδια και αφηγήσεις παραμυθιών.Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα συναντήσουμε στα μικρά βιβλιοπωλεία είναι η Λένα Διβάνη, ο Γιάννης Μακριδάκης, η Αλκυόνη Παπαδάκη, ο Γιώργος- Ίκαρος Μπαμπασάκης, ο Νικόλας Σεβαστάκης, ο Πάνος Σταθογιάννης, η Έρη Ρίτσου, η Γιώτα Τεμπρίδου, η Ευλαμπία Τσιρέλη, η Ελένη Ανδρεάδη κ.α. 
Θα παρουσιάσουν τα νέα τους βιβλία ενώ αρκετοί θα γίνουν βιβλιοπώλες και βιβλιοπώλισσες για μια μέρα. Δηλαδη, θα συναντήσουν αναγνώστες και αναγνώστριες, θα τους προτείνουν νέα αναγνώσματα και θα υπογράψουν τα δικά τους βιβλία. 

ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Στο επίκεντρο της διοργάνωσης βρίσκονται νέοι και νέες δημιουργοί αλλά και σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε φωνές, ιστορίες και ταυτότητες που δεν εκπροσωπούνται εξίσου και αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε πολλαπλά μέτωπα της καθημερινής ζωής. 

Οι εκδηλώσεις που φιλοξενούν τα μικρά βιβλιοπωλεία περιστρέφονται γύρω από τους παρακάτω θεματικούς άξονες:

Νέοι/ες δημιουργοί:  Για την ανάδειξη της νέας πολλά υποσχόμενης γενιάς δημιουργών.

Άλλες Ιστορίες: Για την εξερεύνηση άλλων πολιτισμών, τη γνωριμία με διαφορετικούς τρόπους ζωής και τον στοχασμό της διαφορετικής όσο και κοινής ανθρώπινης κατάστασης.

Περήφανες φωνές: Για την ενδυνάμωση των διαφορετικών φωνών, την καλλιέργεια του σεβασμού και της ενσυναίσθησης. Την αμφισβήτηση των προκαταλήψεων και στερεοτύπων.

Πλη-Γη: Για την ανάδειξη της κλιματικής κρίσης, των αιτιών της, των τρόπων που μπορεί να συμβάλει ο καθένας/μια στην μείωση του οικολογικού του/της αποτυπώματος, αλλά και την αναζήτηση τρόπων επανασύνδεσης με τη Φύση.

Βιβλία που μας δημιούργησαν: Για την αναζήτηση των αναγνωστικών τόπων που διαμόρφωσαν την ταυτότητά μας.

Θα βρείτε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην ιστοσελίδα της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων

Δείτε όλα τα βιβλιοπωλεία της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων στο χάρτη.

3 dots from www.3dots.gr
Η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων είναι μια ανοιχτή γιορτή στα μικρά βιβλιοπωλεία της κάθε γειτονιάς. Στόχος της είναι να ενδυναμώσει τη σχέση των ανθρώπων με τα μικρά βιβλιοπωλεία και να τα αναδείξει ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και των τοπικών κοινοτήτων. Πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στο  πλαίσιο της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων 2023 πρόκειται να πραγματοποιηθούν περίπου 150 εκδηλώσεις για βιβλία.

Την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων διοργανώνει το LITTLE BOOKSTORES. Η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων 2023 πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 

]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/art-book/mikra-vivlio-49798/feed/