Βινσεντ Βαν Γκογκ: Η κρυφή ζωή των καλλιτεχνών… (part 3). Από την Ελένη Μπουντουρέλη.
Δεν έζησαν όλοι οι καλλιτέχνες μαρτυρικούς και άστατους βίους, μεγάλα πάθη και δεν έζησαν πονεμένες στιγμές μοναξιάς και απομόνωσης στα εργαστήριά τους… Πολλοί έζησαν συνετά, μετρημένα ενώ άλλοι πέρασαν μεγάλες κρίσεις…
Σε αυτή τη στήλη, που αν σας αρέσει, ήρθε για να μείνει, θα ανακαλύπτουμε σταδιακά ανεκδοτολογικά στοιχεία για τη ζωή διάσημων καλλιτεχνών, που λίγοι ξέρουν…
Ο Ρέμπραντ έχασε όλα τα χρήματα του…ο Νταβίντ κόντεψε να χάσει το κεφάλι του… ο Γουόρχολ κόντεψε να χάσει τη ζωή του, όταν πυροβολήθηκε από μια φεμινίστρια… άλλοι είχαν σοβαρούς εθισμούς ενώ πολλοί λερωμένο ποινικό μητρώο ή τραυματικές οικογενειακές ιστορίες…
Στο σημερινό τρίτο μέρος (ελπίζω να σας άρεσε το 1ο για τον Κλον Μονέ, μπορείτε να το βρείτε εδώ και το δεύτερο, Πάμπλο Πικάσο εδώ θα ανακαλύψουμε τα μυστικά της ζωής του πασίγνωστου μετά-ιμπρεσιονιστή Βινσεντ Βαν Γκογκ 1853-1890 (Vincent Van Gogh).
‘’Δεν μπορώ να κάνω κάτι για το ότι δεν πουλιούνται οι πίνακές μου, όμως θα έρθει ο καιρός που ο κόσμος θα καταλάβει ότι αξίζουν περισσότερο από τα χρώματα που έχουν’’.
Σε μια μικρή και οδυνηρή καριέρα στη ζωγραφική, μόλις 8 χρόνων, ο Βαν Γκογκ έφερε την επανάσταση στην τέχνη περνώντας από την μια καταστροφή στην άλλη. Χαμένες δουλειές, αποτυχημένη καριέρα, σ’ όλη του τη ζωή πούλησε έναν μόνο πίνακα, προβληματικές σχέσεις, συνέθεσαν τον βίο του Βαν Γκογκ.
Ο Βαν Γκογκ έδειξε από την αρχή της ζωής του την κλήση του προς την τέχνη, όχι όμως ως δημιουργός, αλλά ως πωλητής. Από τα 15 του δούλευε στους έμπορους τέχνης Goupil & Co, σε ένα υποκατάστημα που διηύθυνε ένας θείος του. Το 1873 πήγε σε κεντρικό κατάστημα του Λονδίνου και κατόπιν στου Παρισιού, ωστόσο απολύθηκε γιατί έκανε κήρυγμα υπέρ των ευαγγελιστών στους πελάτες του.
Στα 27 του χρόνια και περνώντας από μια φάση κατά την οποία ήθελε να ασχοληθεί με τις θρησκείες και να σπουδάσει θεολογία, ξανά- ανακάλυψε το πάθος του για την τέχνη και ταυτόχρονα ανέπτυξε μια απέχθεια προς κάθε είδους οργανωμένη θρησκεία. Έδωσε εξετάσεις για σχολή τεχνών, ωστόσο απέτυχε και επέστρεψε στο εξοχικό των γονιών του, τότε ήταν που ενηλικιώθηκε και ως καλλιτέχνης και έφυγε το 1886 για το Παρίσι.
Η υγεία του κλονίστηκε ωστόσο μετά από λίγα χρόνια παραμονής στο Παρίσι, προφανώς από το ποτό και τις βραδιές στο Mουλέν Ρουζ και έτσι αποφάσισε να αποσυρθεί για λίγο στην Αρλ. Εκεί διατηρώντας ελάχιστες διαπροσωπικές σχέσεις και κάνοντας λίγες κοινωνικές επαφές, ολοκλήρωσε σε διάστημα 15 μηνών σχεδόν 200 πίνακες.
Λίγο καιρό μετά, τον επισκέφθηκε ο Γκογιέν παρόλα αυτά η συγκατοίκηση κατέληξε άδοξα καθώς ο Βαν Γκογκ αποδείχθηκε εντελώς ξεροκέφαλος και οι δυο τους έκαναν ομηρικούς καβγάδες τόσο επί της τέχνης, ο Γκογιέν θεωρούσε ότι η πηγή έμπνευσης των ζωγράφων είναι η φαντασία ενώ ο Βαν Γκογκ η φύση, όσο και επί πρακτικών ζητημάτων περί συγκατοίκησης και προσωπικού χώρου.
Ας μην αναφέρουμε ότι σε εξάρσεις τρέλας ο Βαν Γκογκ είχε απειλήσει με ξυράφι τον Γκογιέν, έτρωγε μπογιές απ’ ευθείας από τα σωληνάρια, έκοψε μέρος του λοβού του αυτιού του και τον πήγε δώρο σε μια κοπέλα από το μπαρ ως ένδειξη αγάπης και αφοσίωσης.
Έχοντας μια πολύ εύθραυστη ο αδελφός του ο Τεό και το στήριγμα του όλα αυτά τα χρόνια, τόσο οικονομικό όσο και ηθικό, τον βοήθησε να αποφασίσει να μπει εθελοντικά σε μια ψυχιατρική κλινική στο Σεν Ρεμί.
Στις 3 Ιουλίου του 1890, ο Βαν Γκογκ βρέθηκε σε μια λίμνη αίματος στο σπίτι που τον είχε εγκαταστήσει ο Τεό, σε μια πόλη βόρεια του Παρισιού για να ηρεμίσει και να αποκατασταθεί λίγο η ψυχική του ισορροπία.
Δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να νικήσει τους δαίμονές του και αυτοκτόνησε πυροβολώντας τον εαυτό του στην καρδιά, βέβαια η σφαίρα δεν βρήκε ακριβώς την καρδιά, αλλά στην ουσία πήγε στα πλεύρα του.
Πέθανε τρείς μέρες αργότερα, μένοντας για πάντα στην ιστορία ως ένας από τους πιο παράξενους καλλιτέχνες, ως θα λέγαμε ο αρχετυπικός ‘τρελός’ καλλιτέχνης, υπέφερε από διπολική διαταραχή συνδυασμένη με βαριά κατάθλιψη η οποία ανα περιόδους συνοδευόταν από κρίσης μανίας.
Στα τέλη του 20ου αιώνα, οι πίνακές του πωλήθηκαν έναντι εκατομμυρίων δολλαρίων, το πορτραίτο του Γκασέ πωλήθηκε για 8.5 εκ. δολλάρια.
Σήμερα τα έργα του βρίσκονται πάνω σε εκατοντάδες είδη στα μουσεία όλου του κόσμου, από κούπες, μαξιλάρια ως μολύβια και μαγνητάκια για τα ψυγεία.
————–——–
#elenibountoureli, #ελένημπουντουρέλη, #VanGogh, #ΒανΓκογκ, #ιμπρεσιονισμός, #impressionism #art, #arthistory, #tehniVIVLIO, #τέχνηΒιβλίο, #famousartists, #impressionists, #secretlifeofartists, #κρυφηΖωηΚαλλιτεχνων, #μυστικάΚαλλιτεχνών, #Κουλτουροσουπα, #Kulturosupa, #ΕλενηΜπουντουρελη
Φωτογραφικό υλικό