Πάμπλο Πικάσο: Η κρυφή ζωή των καλλιτεχνών… (part2). Από την Ελένη Μπουντουρέλη.
Δεν έζησαν όλοι οι καλλιτέχνες μαρτυρικούς και άστατους βίους, μεγάλα πάθη και δεν έζησαν πονεμένες στιγμές μοναξιάς και απομόνωσης στα εργαστήριά τους… Πολλοί έζησαν συνετά, μετρημένα ενώ άλλοι πέρασαν μεγάλες κρίσεις…
Σε αυτή τη στήλη, που αν σας αρέσει, ήρθε για να μείνει, θα ανακαλύπτουμε σταδιακά ανεκδοτολογικά στοιχεία για τη ζωή διάσημων καλλιτεχνών, που λίγοι ξέρουν…
Ο Ρέμπραντ έχασε όλα τα χρήματα του…ο Νταβίντ κόντεψε να χάσει το κεφάλι του… ο Γουόρχολ κόντεψε να χάσει τη ζωή του, όταν πυροβολήθηκε από μια φεμινίστρια… άλλοι είχαν σοβαρούς εθισμούς ενώ πολλοί λερωμένο ποινικό μητρώο ή τραυματικές οικογενειακές ιστορίες…
Στο σημερινό δεύτερο μέρος (ελπίζω να σας άρεσε το 1ο , μπορείτε να το βρείτε εδώ) θα ανακαλύψουμε τα μυστικά της ζωής του πασίγνωστου κυβιστή Πάμπλο Πικάσο (Pablo Picasso).
H ζωή του ήταν σχεδόν όσο περίπλοκη ήταν και η ζωγραφική του, χρίζουν και τα δυο βαθιάς μελέτης και υπομονής. Το πραγματικό του πλήρες όνομα ήταν -κρατηθείτε- Παμπλο Ντιέγο Χοσέ Φρανθίσκο ντε Πάουλα Χουάν Νεμοπουθένο Μαρία ντε λος Ρεμέδιος Θιπριάνο ντε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ Ρουίθ υ Πικάσο, με λίγα λόγια άσπρη πέτρα ξέξασπρη… οπότε θα μείνουμε στο Πάμπλο.
Μεγάλωσε σε ένα γυναικοκρατούμενο περιβάλλον, μάνα, γιαγιά, τέσσερις θείες, δυο αδελφές, καμιά ντουζίνα ξαδέλφες, με λίγα λόγια παραχαϊδευμένο παιδάκι. Ο πατέρας του ήταν αυτός που τον μύησε στην ζωγραφική, ωστόσο ο Πάμπλο τον είχε ξεπεράσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο πατέρας του παράτησε τα πινέλα και δεν ξανά ζωγράφισε ποτέ.
Έζησε φτωχικά και λιτά φοιτητικά χρόνια τόσο στο Παρίσι όσο και στη Βαρκελώνη και όσοι είχαν την τύχη, η κατ’ αυτούς ατυχία να μείνουν μαζί του, είχαν να πουν για την μυθική ακαταστασία του, το εξαιρετικό ταλέντο του και την αγάπη του για τις γυναίκες και τα ζώακια, κάποια στιγμή όταν συγκατοικούσε με την Φερνάντ Ολιβιέ, μαζί με το ζευγάρι, συνυπήρχαν 3-4 σκύλοι, 5-6 γάτες, σίγουρα αρκετά ποντίκια (χαμστερ ή γκρι της πόλης, δεν θα το μάθουμε ποτέ) και ένας μικρός πίθηκος! Σε αυτή τη φάση της ζωής του δημιουργούσε κυρίως με βάση το μπλε χρώμα, η λεγόμενη ‘’Μπλε Περίοδος’’, ‘εχοντας επιδράσεις απότ ην αφρικανική τέχνη και την γεωμετρική αφαίρεση.
.
Η Φερναντ όπως είναι κατανοητό δεν άντεξε και πολύ, τον εγκατέλειψε και σχεδόν αμέσως ο Πάμπλο, άρχισε μια σχέση με την Μαρσέλ Υμπέρ, η οποία πέθανε από φυματίωση το 1916. Τον επόμενο χρόνο, γνώρισε και παντρεύτηκε, την Ρωσίδα χορεύτρια Όλγα Κόκλοβα, όταν σχεδίαζε σκηνικά και κουστούμια για τα Ρωσικά Μπαλέτα. Ο γιός τους Πάουλο γεννήθηκε το 1921 και 6 χρόνια αργότερα, χώρισαν.
Ακολουθεί η σχέση του με την Μαρί-Τερέζ, με την οποία απέκτησε μια κόρη, την Μάγια και λίγο αργότερα την άφησε για μια ταλαντούχα φωτογράφο.
Η προσωπική του ζωή ήταν πολύπλοκη, περί το 1944, άρχισε μια μακρά σχέση με την Φρανσουά Ζιλό, με την οποία απέκτησε 2 παιδιά, την Παλόμα και τον Κλώντ, το 1953, γνώρισε την Ζακλίν Ροκ, η οποία τότε ήταν 27 ενώ ο Πάμπλο 72 ετών.
Πέρα από την άστατη ερωτική και οικογενειακή του ζωή ο Πάμπλο είχε κατηγορηθεί, αναληθώς μεν, και για την κλοπή της Μόνα Λίζα το 1911. Ο Πάμπλο έκανε στενή παρέα με τον γνωστό για τον έκλυτο βίο του Ζερί Πιερέ και τον γνωστό Γάλλο ποιητή Γκυγιώμ Απολιναίρ. Ο Ζερί λοιπόν, το 1907, μπήκε στο Λούβρο και βγήκε με δυο μικρά πέτρινα γλυπτά κάτω από το παλτό του, έπειτα τα έδειξε στον Γκυγιώμ, ο οποίος τα πήγε στο στούντιο του Πάμπλο… Το 1911 μετά από οικονομική καταστροφή του Ζερί, ο Πάμπλο τον ξελάσπωσε, πώς ακριβώς δεν ξέρουμε, αλλά ως δείγμα ευγνωμοσύνης ο γλυκός Ζερί έκλεψε και άλλο γλυπτό από το Λούβρο και του το πήγε δώρο…
Επομένως όταν λίγες μέρες μετά, κλάπηκε η Μόνα Λίζα, ο Ζερί παρουσίασε το γλυπτό-δώρο προς τον Πάμπλο και μίλησε σε εφημερίδες για την ελλιπή φύλαξη στο μουσείο, κάνοντας και υποδείξεις…Η αστυνομία υποπτεύθηκε και ανέκρινε το διάσημο τρίο και φυλακίστηκαν όλοι για ένα διάστημα, ωστόσο έγινε αντιληπτό ότι δεν είχαν σχέση με την κλοπή του Ντα Βίντσι.
Ο Πικάσο έζησε θυελλωδώς, γέννησε πάθη, προκάλεσε μεγάλες αναστατώσεις τόσο στον κόσμο της ζωγραφικής όσο και στον κόσμο που ζούσε μαζί του. Το ταλέντο του αδιαμφησβήτητο, ο χαρακτήρας του παθιασμένος και η ζωγραφική του ορόσημο.
Σήμερα, γνωρίσαμε λίγο παραπάνω τον Πάμπλο Πικάσο. Την επόμενη φορά διαλέξτε εσείς και πείτε μου στα σχόλια από κάτω, ποιον/αν καλλιτέχνη θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα!
—————————————————————————————————————–
#elenibountoureli, #ελένημπουντουρέλη, #Πικάσο, #Picasso, #μοντερινισμός, #κυβισμός, #art, #arthistory, #tehni-vivlio, #τέχνη-βιβλίο, #famousartists, #impressionists, #secretlifeofartists, #κρυφήζωήκαλλιτεχνών, #μυστικάκαλλιτεχνών, #Κουλτουροσουπα, #Kulturosupa, #ΕλενηΜπουντουρελη
Φωτογραφικό υλικό