«Πανηγύρις δε άρα και πομπάς και προσαγωγάς πρώτοι ανθρώπων Αιγύπτιοί εισί οι ποιησάμενοι…”. Ηροδότου ιστοριών, Ευτέρπη
Έναν «κόσμο σε γιορτή», τον κόσμο των Μούλεντ της Αιγύπτου, όπου η παράδοση συναντά τη θρησκεία και την κάθαρση, αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό ο Μανώλης Μαραγκούλης και τον παρουσιάζει μέσα από 20 διαφορετικά φωτογραφικά καρέ, στην έκθεση «Μούλεντ για ντούνια/Ο κόσμος σε γιορτή», που εγκαινιάζεται την Τρίτη 9 Μαΐου, στις 20:00, στο εμβληματικό καφέ-μπαρ De Facto (Π. Μελά 19).
Με βαθιά γνώση της περιοχής, στην οποία έζησε κι εργάστηκε επί σειρά ετών υπηρετώντας τα ελληνικά Γράμματα και τον Πολιτισμό από διάφορες θέσεις, ο Μ. Μαραγκούλης φωτογράφισε τα ιδιότυπα αυτά θρησκευτικά πανηγύρια, όπου εικόνες, χρώματα κι αρώματα συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που δεν περνά απαρατήρητο ούτε από το μάτι του ανυποψίαστου επισκέπτη.
«Όταν, νύχτα, κάποιος περιπλανώμενος σε φτωχικές γειτονιές των αιγυπτιακών πόλεων αντικρίσει πολύχρωμα φωτισμένα λαμπιόνια, σκηνές καταμεσής της πλατείας, πλάι σε ιστορικά τζαμιά, και στολισμένους μιναρέδες, του τρυπήσουν τα ρουθούνια έντονες μυρωδιές που φέρνουν λιγούρα, ακούσει ψαλμωδίες, μουσικές από πίπιζες, τουμπελέκια και ντέφια, και ένα ομαδικά επαναλαμβανόμενο Αλλάχ, Αλλάχ, Αλλάχ, θα τον παρότρυνα να μη διστάσει να πλησιάσει και να παρασυρθεί από τον καθαρτήριο χορό του ζικρ, βιώνοντας μια εμπειρία έκστασης μαζί με τους φιλόξενους πανηγυριώτες», αναφέρει ο Μ. Μαραγκούλης, ερασιτέχνης φωτογράφος με ξεχωριστή ωστόσο ματιά στον γεμάτο έθιμα, παραδόσεις και ιστορίες κόσμο στην εγγύς Ανατολή.
Στα εγκαίνια της έκθεσης, ο Θωμάς Κοροβίνης θα διαβάσει απόσπασμα από την Αριάγνη του Στρατή Τσίρκα.
Με βαθιές ρίζες στον χρόνο
Από την απώτερη φαραωνική εποχή συναντούμε τους Αιγύπτιους να πανηγυρίζουν και να γιορτάζουν τον Όσιρι, την Ίσιδα, τον Ώρο, τον Άμμωνα Δία, τον Ήλιο. Στη συνέχεια, κατά την κοπτική χριστιανική περίοδο τον άγιο Αντώνιο, τον άγιο Παχώμιο, τον άγιο Μακάριο, τον Άγιο Μηνά κ.ά. Αργότερα εγκαινιάστηκαν οι μουσουλμανικές εορταστικές εκδηλώσεις τον καιρό που οι Φατιμίδες κυβερνούσαν το χαλιφάτο της Αιγύπτου (10ος – 12ος αιώνας). Ως σήμερα οι Αιγύπτιοι μουσουλμάνοι εξακολουθούν να τιμούν την ημερομηνία γενεθλίων του Νάμπυ Μωχάμεντ, της Σαϊέντα Ζέιναμπ, του Σάϊντ Άχμαντ Σάιεντ ελ Μπάνταουι, την Σαϊέντα Ναφίσα κ.ά. σε πόλεις και χωριά γύρω από τα ομώνυμα τζαμιά ή τους τάφους τους.
Ύστερα από το μεγαλείο και τη δόξα που γνώρισαν οι εορτασμοί των Ταγμάτων των Σούφι από τους πρώτους χαλίφηδες, αντιμετώπισαν την αδιαφορία των κατοπινών κυρίαρχων Μαμελούκων και Οθωμανών, ώσπου παγιώθηκε από την εποχή της δυναστείας του Μωχάμεντ Άλυ ο λαϊκός, μυστικιστικός και θρησκευτικός συνάμα χαρακτήρας τους, που έφτασε, με τις κατά κύματα αλλοιώσεις και αναπροσαρμογές, ως τις μέρες μας.
Λίγα λόγια για τον Μανώλη Μαραγκούλη
Ο Μανώλης Μαραγκούλης αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, ενώ το 2006 ανακηρύχθηκε διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το 1985 διορίστηκε στη Μέση Εκπαίδευση και από το 1993 έως το 1999 δίδαξε ελληνική γλώσσα και πολιτισμό στα αιγυπτιακά πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών το φημισμένο Al Azhar του Καΐρου.
Στενός συνεργάτης του αείμνηστου Κωστή Μοσκώφ, Μορφωτικού Συμβούλου στην πρεσβεία της Ελλάδος στο Κάιρο, ο Μανώλης Μαραγκούλης έβαλε το δικό του λιθαράκι στην πολιτισμική διπλωματία με επίκεντρο την Αίγυπτο ως διευθυντής του παραρτήματος στην Αλεξάνδρεια και της Οικίας-Μουσείου Καβάφη και σύμβουλος πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας (ΕΚΑ), την περίοδο 2008-2014.
Υπήρξε επίσης διευθυντής της μηνιαίας έκδοσης «Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος» της ΕΚΑ, ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρος της Εφορείας του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (2016-2019).
Διάρκεια έκθεσης: 9/5 έως 22/5/2023
Χώρος: De facto (Π. Μελά 19)
Φωτογραφικό υλικό