Γράφει η Ειρήνη Μπαιρακτάρη για την Κουλτουρόσουπα.
Η Βίβιαν Μάγιερ είναι μια φωτογράφος που αγαπώ λίγο παραπάνω. Ίσως γιατί παρακολουθώντας το έργο της νιώθεις πόσο αγαπούσε την φωτογραφία και πόσο βαθιά προσηλωμένη ήταν σε αυτήν. Όπως κι αν ακούγεται σε κάποιους αυτό, νιώθεις ότι η φωτογραφία για την Μάγιερ δεν ήταν ένα κομμάτι της ζωής της αλλά η Ζωή της!
Ήταν μία μοναχική προσωπικότητα γεννημένη το 1926 και έζησε σαράντα χρόνια εργαζόμενη ως γκουβερνάντα. Γεγονός που δεν την εμπόδισε να φωτογραφίζει συνεχώς στον ελεύθερο της χρόνο, αποτυπώνοντας με τον φακό της τόσο ανθρώπους όσο και την αρχιτεκτονική της Νέας Υόρκης, της Σικάγου και του Λος Άνζτελες.
Πολλές λεπτομέρειες της προσωπικής της ζωής παραμένουν άγνωστες καθώς το πλούσιο φωτογραφικό της έργο,-περισσότερα από 100.000 αρνητικά, ακόμη και ανεμφάνιστα φιλμ και ταινίες 16 mm- ανακαλύφθηκε και αναγνωρίστηκε μετά τον θάνατο της.
Μόλις 2 χρόνια πριν τον θάνατο της, το 2007 κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας σε ένα παλαιοπωλείο του Σικάγο, ο ιστορικός και συλλέκτης Τζων Μάλουφ απέκτησε εντελώς τυχαία ένα μεγάλο κουτί γεμάτο αρνητικά φιλμ ,υλικό μιας άγνωστης ερασιτέχνης φωτογράφου με αντίτιμο 380 δολάρια.
Μέσα στο κουτί με τα παμπάλαια αρνητικά ανακάλυψε μία από τους πιο αξιοσημείωτους καλλιτέχνες της σύγχρονης ιστορίας. Δεν μπορούσε παρά να μοιραστεί το πολύτιμο αυτό υλικό με τον υπόλοιπο κόσμο. Κι έτσι η Μάγιερ α γίνεται μέρα με τη μέρα γνωστότερη ως μία από τους σημαντικότερους εκφραστές της φωτογραφίας δρόμου ολόκληρου του 20ου αιώνα και να παίρνει την θέση που της άξιζε στον κόσμο της τέχνης. Δυστυχώς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ο Μάλουρ δεν μπόρεσε να την εντοπίσει.
Με την ανακοίνωση του θανάτου της σε μια τοπική εφημερίδα του Σικάγου ήρθαν στην επιφάνεια κάποιες πληροφορίες για την ζωή της, αφού πολλά από τα παιδιά που είχε αναθρέψει ως γκουβερνάντα δεν την εγκατέλειψαν ποτέ φροντίζοντας να έχει μια αξιοπρεπής διαβίωση.
Η μοναχικής της πορεία επιβεβαιώθηκε από τον τρόπο ζωής της, καθώς τα βράδια κλεινόταν στην σοφίτα της μελετούσε και ταξινομούσε τις φωτογραφίες της.
Αμέτρητες φωτογραφίες την ύπαρξη των οποίων δεν γνώριζε κανείς . Ούτε οι πιο κοντινοί φίλοι ή συγγενείς της! Ούτε όταν, το 2008 μετά από μια πτώση σε ένα παγωμένο πεζοδρόμιο, τραυματίστηκε σοβαρά.
Ιδιαίτερη θέση στο έργο της αποτελούν τα αυτοπορτραίτα της, τα οποία ίσως μας δίνουν κάποιες πληροφορίες για τον απόμακρο και μοναχικό χαρακτήρα της.
Έχουν εκδοθεί δύο λευκώματα με την δουλειά της, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβρη κυκλοφόρησε και το ντοκιμαντέρ, για την ζωή της από τον Μάλουφ.
Προβληματίστηκα ποιες φωτογραφίες να επιλέξω για την παρουσίαση…Ανατρέξτε στο έργο της.
Πραγματικά αξίζει!
Δείτε όλα τα άρθρα της Ειρήνης Μπαιρακτάρη με μια ματιά εδώ