«Δικαίωμα στο αύριο» - Γιώργος Πολυράκης: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

927 Views
«Δικαίωμα στο αύριο» - Γιώργος Πολυράκης: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε. «Δικαίωμα στο αύριο» - Γιώργος Πολυράκης: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

«Δικαίωμα στο αύριο» - Γιώργος Πολυράκης: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

Θεσσαλία των τσιφλικάδων. Ο Γιώργος Πολυράκης στο καινούριο του μυθιστόρημα αφηγείται μια ιστορία αγάπης με φόντο το θεσσαλικό κάμπο. Το «Δικαίωμα στο αύριο» αποτελεί ένα βιβλίο – ύμνο στην ελπίδα. Γιατί αύριο όλα θα είναι καλύτερα.
 
Ο Χάρης Καμαριανός είναι ένας νέος που ζει μαζί με την οικογένειά του στο θεσσαλικό κάμπο. Αν και προσπάθησε να σπουδάσει ιατρική, εν τούτοις δεν τα κατάφερε, γιατί άλλη ήταν τελικά η κλίση του, η γλυπτική. Μια μέρα έχοντας βγει βόλτα βλέπει μια κοπέλα που προσπαθεί να αυτοκτονήσει. Είναι η Αγνή, την οποία γλιτώνει από βέβαιο θάνατο, πείθοντάς την πως αξίζει να ζει. Οι δύο νέοι ερωτεύονται και έπειτα από λίγο καιρό αποφασίζουν να βαδίσουν από κοινού το μονοπάτι της ζωής. Κι ενώ όλα μοιάζουν ιδανικά, το μαύρο σύννεφο της υποδούλωσης της οικογένειας Καμαριανού στο μεγαλογαιοκτήμονα Καραδήμο σκιάζει την ευτυχία τους. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια όμως δε σταματούν εκεί. Θ’ αντέξουν άραγε οι δύο νέοι; Θα καταφέρει να λάμψει η αλήθεια και ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη; Στο δρόμο για την ευτυχία, δε θα συναντήσουν μόνο εχθρούς, αλλά και πιστούς συμμάχους.
 
Το κεντρικό ζευγάρι, ο Χάρης κι η Αγνή, είναι η  προσωποποίηση της καλοσύνης. Παιδιά κολίγων κι οι δύο γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει υποδούλωση και ταπείνωση. Από την άλλη ο Κωνσταντίνος Καραδήμος εκπροσωπεί το απόλυτο κακό. Άνθρωπος αδίστακτος, χωρίς απολύτως κανέναν ενδοιασμό στρέφει τα βέλη του εναντίον των αδυνάτων. Παράλληλα όμως, έχει κι αδυναμίες, οι οποίες τον κάνουν να βλέπει διαστρεβλωμένη την πραγματικότητα. Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί καταστάσεις κι ανθρώπους προς όφελός του, με εξαίρεση την κουνιάδα του. Μισεί την ευτυχία των άλλων κυρίως του Χάρη και προσπαθεί να την καταστρέψει. Πέραν όμως αυτών των χαρακτήρων, υπάρχει κι ο Μαρίνος Αντύπας, ο ιδεολόγος επαναστάτης και φίλος του Χάρη από την Κρητική Επανάσταση. Ένας άνθρωπος, που περιγράφεται κυρίως μέσα από τις σκέψεις και τις ονειροπολήσεις του Χάρη. Πιθανώς να αποτελεί και πρότυπο του ήρωα κυρίως λόγω της ανεξαρτησίας και του ανοιχτού πνεύματός του. Καταλυτικό ρόλο επίσης παίζει κι η μητέρα του τσιφλικά Καραδήμου, μια γυναίκα που ακολουθεί τον ηθικό κώδικα, ακόμη κι αν οι νόμοι αυτοί υπαγορεύουν να εναντιωθεί στο ίδιο της το παιδί.
 
Έχοντας διαβάσει ήδη δύο βιβλία του συγκεκριμένου συγγραφέα, οι προσδοκίες ήταν υψηλές. Και φυσικά επιβεβαιώθηκαν. Εξαιρετική αφήγηση με γρήγορους ρυθμούς και μια πλοκή που δε σε κάνει να βαριέσαι λεπτό. Όμορφες εικόνες μιας άλλης εποχής του θεσσαλικού κάμπου αποτελούν τον καμβά της ιστορίας του βιβλίου. Μιας ιστορίας που σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει με ιστορία αγάπης, όμως με μια ενδελεχέστερη ματιά φαίνεται πως θίγει και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο εκείνης της εποχής, όπως τον πόλεμο του 1897, την ανελευθερία των κολίγων, τους αγώνες τους για δικαιώματα.
 
Βιβλίο που διαβάζεται γρήγορα. Και που όταν το τελειώσεις έχεις την ελπίδα πως όλα τα προβλήματα ξεπερνιούνται.
 
Εν τέλει:
3 στα 5
 
«Δικαίωμα στο αύριο» - Γιώργος Πολυράκης
Εκδόσεις Ψυχογιός

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή