Διάβασε η Μιλάντα Σαρικιαχίδου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.
Μήδειες υπάρχουν σε κάθε κοινωνία και κάθε εποχή, μετρημένες όμως στα δάχτυλα, γι αυτό και τις θυμόμαστε πάντα. Από τις κορυφαίες τραγωδίες της αρχαιότητας με την μικρότερη όμως μεταφορά στο θέατρο, λες και η ίδια η τέχνη αρνείται να αναπαράγει το μίασμα τούτο.
Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια πλήρως αναθεωρημένη έκδοση με μια πιο ώριμη περιγραφή και προσέγγιση. Η συγγραφέας Πασχαλίας Τραύλου θέλησε να ξαναφέρει στην επιφάνεια το παρόν βιβλίο, ίσως για να περάσει το μήνυμα «Πρόσεχε την μάνα».
Πάμε λοιπόν!
Το έγκλημα της Αιμιλίας Στρατάκη, συγκλονίζει. Η ποινή δίκαιη και αποδεκτή πρώτα από την ίδια και έπειτα από το πανελλήνιο. Κι ενώ αγωνιάς να μάθεις τι την οδήγηση στον φόνο των 2 μικρών παιδιών της, γιατί αρνείσαι εξαρχής ότι στην εποχή μας ο λόγος που οδήγησε το χέρι ήταν ο ίδιος με της τραγικής φιγούρας του Ευρυπίδη, ξάφνου εμπλέκεται σε 4 ακόμη ιστορίες τόσο αληθινές, της διπλανής πόρτας. Περιφερειακά της ηρωίδας κινούνται τέσσερις χαρακτήρες, μέσα από τους οποίους θα φωτιστούν τα γεγονότα. Ο δικηγόρος της παιδοκτόνου, ο ψυχολόγος που παρακολουθεί την δίκη, ο ζωγράφος που σκιτσάρει εγκληματίες και μια συγγραφέας που αναζητά την έμπνευση.

Η συγγραφέας σε βουτά στις ιστορίες αυτών των ανθρώπων και ναι τις ζεις όλες.Το παρατημένο σύντροφο, τον άπιστο σύντροφο, το τρίτο πρόσωπο-σύντροφο, τον μη αποδεκτό-σύντροφο. Διαβάζεις για την κατάπτωση ενός επιστήμονα που το εγκατέλειψε η σύζυγος με δύο παιδιά, για τον άντρα που αναζητά την φρεσκάδα της γυναίκας του σε άλλες αγκαλιές, τον ομοφυλόφιλο που του ζήτησε η οικογένεια του να γιατρευτεί από αυτό το αφύσικο που τον κατέχει, την γυναίκα που εγκαταλείπεται σε κάθε σχέση και κουβαλά ένοχο μυστικό που αιμορραγεί συνεχώς.
Διάβασε το ξεκάθαρα για την πλοκή του και την ευφυή προσέγγιση σε θέματα κοινωνικά. Η Πασχαλίας Τραύλου δε μασά τα λόγια της, βάζοντας στο εδώλιο την Μήδεια της, κατηγορεί και όλες τις υπόλοιπες μάνες, που σιώπησαν, θύμωσαν, επηρέασαν, γαλούχησαν όπως ήθελαν και εν τέλει σκότωσαν γιατί απλά το παιδί τους είναι κτήμα τους.
Ξεκάθαρα ένα βιβλίο για τη μητρότητα, ένα βιβλίο γεμάτο μανάδες, μιας και όλοι οι ήρωες υποφέρουν λίγο πολύ από την μητρική παρουσία, μανάδες – μικρές Μήδειες που δηλητηριάζουν τις ζωές των παιδιών τους στο όνομα αυτής αγάπης. Σε κανένα άλλο βιβλίο δε θα βρεις τόσες περιπτώσεις μαζεμένες. Και ένα από αυτά που αρέσει στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι ότι κατεβάζει από το βάθρο της την μάνα που τρέχει ξοπίσω να μη κρυώσεις, να φας όλο το φαί σου αλλά θα πετάξει και τα υπονοούμενα, αλλά θα ανακατευτεί στις αποφάσεις σου, θα ζητήσει, θα απαιτήσει…. πάντοτε από αγάπη.

Μια πλοκή εύστοχη χωρίς να πλατειάζει, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, ο λόγος πλούσιος και μοναδικός που σκάφτει όλο και πιο βαθιά στις ψυχές των ανθρώπων, περιγραφές τόσο ζωντανές που σου ξυπνούν κι εσένα μνήμες.
Άφησε το στην άκρη εάν δεν έχεις αυτή την εποχή την διάθεση να ασχοληθείς με συμπλέγματα, νοσηρότητες και τα γιατί των εγκλημάτων.
Αινιγματικός και ο τίτλος, αλήθεια πόσες Μήδειες θα είχαν σωθεί εάν δε βούλιαζαν στην σιωπή και την απόρριψη;
Βαθμολογία:
4,1/5

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ
.
ΣΑΡΙΚΙΑΧΙΔΟΥ ΜΙΛΑΝΤΑ:

—-
ΤΕΧΝΗ – ΒΙΒΛΙΟ – KULTUROSUPA.GR
..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media