Και ναι, έφτασε (και πέρασε…) η 25η Μαρτίου. Αυτή η ημερομηνία σημαίνει πολλά για την Ελλάδας και για όλους μας, καθώς αποτελεί ορόσημο για τον αγώνα προς την ελευθερία. Ο αγώνας σκληρός, ο πόλεμος δύσκολος, η μάχη άνιση. Οι προεργασίες, φυσικά, πολλές. Σίγουρα θα ήθελες να διαβάσεις, όμως κάτι διαφορετικό γι’ αυτή την περίοδο, που δεν έχεις διδαχθεί στο σχολείο και σίγουρα θα σου κινήσει το ενδιαφέρον: μια ανάσα πριν την έναρξη της επανάστασης, πώς ζούσε ο κόσμος; Ποια ήταν η καθημερινότητα του; Ρίξε μια ματιά και ταξίδεψε πίσω στο χρόνο, στην Πελοπόννησο, για να καταλάβεις και να νιώσεις τον παλμό του δυναμισμού!

Η Υπόθεση:
Πελοπόννησος, μετά τα Ορλωφικά: Η Κατερίνα βρίσκεται με την μάνα της στο ποτάμι, απαγάγεται και μεταφέρεται στο σαράι. Ο θρήνος στην οικογένειά της είναι μεγάλος. Θα επιστρέψει όμως, θα ξανασχοληθεί με τον αργαλειό και θα βοηθήσει τον καλογερόπαπα της περιοχής στη διδασκαλία των παιδιών, στο κρυφό σχολειό: μέσα σε ένα κελί, μόνο με τη Βίβλο και τα μαθηματικά. Στο μεταξύ, μια τουρκάλα που την άρπαξε Έλληνας, θα βαφτιστεί χριστιανή, μαζί με το παιδί της. Τα δεδομένα της κοινωνίας είναι συγκεκριμένα: οι γυναίκες είναι στο σπίτι και περνούν τη ζωής τους πίσω από τον αργαλειό, στο νοικοκυριό τους ή σερβίροντας στο καπηλειό, βοηθούν τους άντρες, που ασχολούνται με τη γη, την παραγωγή κρασιού, το μάζεμα των καρπών. Έπειτα, φτιάχνουν τα παραδοσιακά γλυκά, μακαρόνια, μουστοκούλουρα κ. ά. Οι άντρες οργανώνονται σε κλέφτες και αρματολούς και κινούνται κατά του εχθρού, γλεντούν τις επιτυχίες τους, συναντιούνται στον πλάτανο, που αποτελεί και σημείο διαπόμπευσης. Η Στρουμπούλω, η Κατερίνα, η Νικολού, η Θανάσαινα, η Χρήσταινα, ο Παναγιώταρος, ο Στάθης, ο Αργύρης, ο Αλέκος, ο Γέρος, ο Πετρόμπεης, καπεταναίοι και παλικάριαζουν στον παλμό του αγώνα. Ήρωες που αγαπιούνται, μισούνται, έρχονται σε προστριβές, μονιάζουν. Ο ρόλος της Γερουσίας και η κατάργηση του εκλεγμένου δημογέροντα. Η ιστορία του Πετεινού και πώς οι Έλληνες προσεταιρίζονταν τους Τούρκους, για να επιβιώσουν ατομικά. Η Β’ Εθνοσυνέλευση και η απόφαση να δανειστούν χρήματα και να έρθει ξένος ηγεμόνας. Πείνα, αρρώστιες, κακουχίες, νεκροί και δράματα από τις εκατέρωθεν πλευρές. Ήθη και έθιμα, παραδόσεις που εξακολουθούν να πραγματοποιούνται. Δυναμικότητα, δράση, αγώνας, πίστη, ως το ξέσπασμα σε όλη την επικράτεια.

Ρίξε μια ματιά!
Επικό μυθιστόρημα από μια μορφωμένη συγγραφέα, που καταφέρνει να αναδείξει την καθημερινότητα εκείνης της περιόδου, σε συνδυασμό με τα σπουδαία γεγονότα, τεκμηριωμένα και με το σεβασμό που αρμόζει, χωρίς φανφάρες ή επιτηδευμένο ύφος. Με λιτές περιγραφές μα πλούσιες εικόνες, δυνατούς διαλόγους, σχήματα λόγου και πλοκή που κυλάει γρήγορα, δεν στέκεται σε μεμονωμένα περιστατικά. Μας μεταφέρει στην εποχή και μας αφηγείται την ιστορία των προγόνων της και των προγόνων μας. Φωτίζονται χαρακτήρες και πτυχές της ζωής, για τα οποία γνωρίζουμε ελάχιστα. Στο τέλος περιέχονται βιβλιογραφία και γλωσσάρι, χρήσιμα για να τα μελετήσουμε. Διαβάζεται ευχάριστα, κατάλληλο για κάθε ηλικία.
Άστο καλύτερα…
Δεν είναι περιπετειώδες με τη στενή έννοια, αλλά εστιάζει σε κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα, με επίκεντρο την Επανάσταση. Επίσης, έχει πολλές σελίδες.
Βαθμολογία:
4/5
Γιώτα Κριλή
Με τη φλόγα στην καρδιά
Εκδόσεις Ωκεανός, Αθήνα 2017, σσ. 672
.
Φωτογραφικό υλικό