Διάβασε και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.
Ας με συγχωρήσει το αντίθετο φύλο, αλλά τα πρώτα βιβλία της χρονιάς, από τις εκδόσεις Κέδρος, είναι αφιερωμένα στη γυναίκα! Φυσικά, απευθύνονται και στους άνδρες που επιθυμούν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τις γυναίκες της ζωής τους!
Καλή χρονιά σε όλους, λοιπόν, γυναίκες και άνδρες, με την ευχή να είμαστε γεροί, τυχεροί και φυσικά … διαβαστεροί.
Δρ. Ευτυχία Λεοντίδου “Γυναικείο σώμα. Μία μυσταγωγική ξενάγηση.”
Το γυναικείο σώμα πάντα προκαλούσε και προκαλεί έντονα συναισθήματα: λατρεία, σεβασμό, αλλά και προκατάληψη, φόβο και ντροπή! Δυστυχώς, κάποια θέματα θεωρούνται ταμπού, παραμένουν αθέατα και καλύπτονται από ένα πέπλο σιωπής. Θέματα που αφορούν τη γυναικεία ανατομία, τις φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες, την ερωτική απόλαυση, την υγιεινή και την προστασία της γυναικείας υπόστασης και φύσης. Ακόμα και σήμερα, οι γυναίκες αγνοούν το σώμα τους, τη φύση τους, ντρέπονται γι’ αυτό και δεν έχουν ιδέα για τη δύναμη της φύσης τους!
Η συγγραφέας, ιατρός και φεμινίστρια, μας ξεναγεί όπως καμία ποτέ άλλοτε στα μύχια του γυναικείου σώματος, χωρίς αναστολές και με τρόπο που θυμίζει φιλική, αλλά και μυσταγωγική ξενάγηση. Δεν πρόκειται για καθαρά ιατρικό βιβλίο, αλλά για μια χρήσιμη γνωριμία με το σώμα της γυναίκας, που εξελίσσεται, ωριμάζει, δίνει ζωή και γερνά. Μια αξιοθαύμαστη οντότητα, που αγνοούμε και φυλακίζουμε μέσα σε προκαταλήψεις και λάθος πρότυπα. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα θεραπευτικό βιβλίο, που θα αποκαταστήσει τη σχέση μας με το γυναικείο σώμα, με τη γυναικεία φύση, την τόσο υπέροχη και μοναδική! Η συγγραφέας την εξυψώνει και ενδυναμώνει τη φωνή της γυναίκας, που συχνά αγνοείται, διαστρεβλώνεται, καταπιέζεται. Ένα βιβλίο εξαιρετικά χρήσιμο, που θα το απολαύσουν γυναίκες κάθε ηλικίας!
Τι μου άρεσε: Το συγκεκριμένο βιβλίο απενεχοποιεί πλήρως το γυναικείο σώμα και τις λειτουργίες του, χωρίς να γίνεται ιατρικό εγχειρίδιο. Μπορεί να διαβαστεί από γυναίκες κάθε ηλικίας που θέλουν να γνωρίσουν το σώμα τους, αλλά και να αποκτήσουν μια νέα σχέση μαζί του!
Βαθμολογία:
4/5

Μάγια Δεληβοριά “Το κορίτσι που δε θυμόταν πότε φόρεσε την πανοπλία”
Πρόκειται για μια πολύ τρυφερή και διδακτική αλληγορική ιστορία, με πρωταγωνίστρια μια έφηβη, με την οποία θα ταυτιστείτε πολλοί και πολλές! Ο λόγος είναι ότι η νεαρή Μιράντα ζει και αναπνέει για να βοηθάει τους άλλους, ακόμα και με το ζόρι! Σαν ένας Λευκός Ιππότης που ζει μόνο για να υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, σώζοντας τους πάντες κάτω από την αστραφτερή του πανοπλία! Ακόμα και όταν αντιμετωπίζει την άρνηση, την απόρριψη και την αχαριστία. Σαν ένας εθισμός, από τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει, η Μιράντα έχει ως κίνητρο για να ζει την ευτυχία των άλλων, όχι όμως και τη δική της! Φανταστείτε, λοιπόν, τι κρίση ταυτότητας περνάει , όταν αισθανθεί ότι οι άλλοι δεν τη χρειάζονται και πρέπει να επαναπροσδιορίσει τα πάντα. Όταν, λοιπόν, μαθαίνει ότι στην πολιτεία στην άκρη του ποταμού βρίσκεται μια γυναίκα που έχει έναν καθρέφτη όπου μπορείς να δεις αυτό που χρειάζεσαι, αποφασίζει ότι πρέπει να δει αυτό τον καθρέφτη.
Στο ταξίδι της δε θα είναι μόνη. Σύντομα θα συναντήσει και άλλα πρόσωπα που αναζητούν απαντήσεις για το νόημα της ζωής τους: την ομιλούσα και άκρως ενδιαφέρουσα γάτα Οφηλία, τον Όλιβερ, τη σύζυγο ενός άλλου Λευκού Ιππότη, που θα της αλλάξουν τη ζωή. Όπως και τη δική μας. Ή τουλάχιστον θα αναρωτηθούμε για τον σκοπούς μας, τις προτεραιότητές μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Αξίζει τον κόπο να περιπλανηθείτε σε αυτόν τον παραμυθένιο τόπο, στα χνάρια των ιστοριών του Σεπούλβεδα, να προβληματιστείτε, να αισθανθείτε και τελικά να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα!
Τι μου άρεσε: Ένα βιβλίο ονειρικό, με δράση και έντονα συναισθήματα! Δε βαριέσαι στιγμή, καθώς τα γεγονότα τρέχουν και οι ήρωες κερδίζουν την καρδιά σου. Θα το χάριζα σε μια έφηβη, αλλά και σε όποιον/α ζει για τους άλλους και ξεχνά να ζήσει για τον εαυτό του.
Βαθμολογία:
3,9/5