Το βιβλίο αυτό το αγάπησα πολύ. Πρώτον, γιατί κατάγομαι και εγώ από τη Βασιλεύουσα, την Πόλη των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, η οποία αποτελεί και το σκηνικό αυτής της ιστορίας. Δεύτερον, γιατί, κλείνοντας το βιβλίο, αισθάνθηκα ότι απέκτησα μια νέα φίλη. Μια φίλη της οποίας τη δύναμη, το ήθος και το θάρρος θα ήθελα πολύ να τα έχω. Μια γυναίκα που με κέρδισε με το ακέραιο του χαρακτήρα της, το δυναμισμό, αλλά και την ευαισθησία της. Σε μια εποχή ,όπου η γυναίκα συνήθως ήταν άβουλη, έρμαιο του πατέρα, του συζύγου και της συντηρητικής, πατριαρχικής οικογένειας.
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή: η βασική μας ηρωίδα είναι η νεαρή Αμέλια, μοδίστρα στο ατελιέ της μαντάμ Ωρελί, γνωρίζει και παντρεύεται αιφνίδια τον πλούσιο Ουμπέρτο, μέσα σε μια ατμόσφαιρα απόλυτης ευδαιμονίας! Ο Ελληνισμός θριαμβεύει! Η ατμόσφαιρα γύρω από την Αμέλια είναι ονειρική, ιδανική και εκείνη ζει την απόλυτη ευτυχία… Αλλά η ευτυχία της δε θα κρατήσει πολύ. Η Αμέλια θα ζήσει μια συντριπτική προδοσία και η ευτυχία της θα καταποντιστεί σαν ακυβέρνητο βαρκάκι στο Βόσπορο. Η ορφανή πλέον κοπέλα μένει μόνη να επουλώσει τα τραύματά της και να σταθεί στα πόδια της. Δίπλα της, η πιστή της φίλη, η μαντάμ Ωρελί και ο αμφιλεγόμενος δικηγόρος Ευαγγελίδης. Η Αμέλια σπάει τα ταμπού και παίρνει τη ζωή στα χέρια της, διατηρώντας την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια της! Παράλληλα, γύρω της συμβαίνουν κοσμοϊστορικά γεγονότα: η μικρασιατική καταστροφή, ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος, το πογκρόμ των Σεπτεμβριανών του 1955… Η Αμέλια στροβιλίζεται στη δίνη των εξελίξεων και επιβιώνει καταλήγοντας στην Αθήνα. Ηλικιωμένη πια, έχει καταγράψει τα γεγονότα της ζωής της και τα παραδίδει στην πνευματική της ανιψιά…

Τι μου άρεσε από το βιβλίο: αρχικά η ίδια η ηρωίδα και οι ανατροπές της ζωής της με συγκλόνισαν. Εφήμερα τα ανθρώπινα και οι συμφορές δεδομένες… Ωστόσο, με τι δύναμη τις αντιμετωπίζει η Αμέλια! Ένας άνθρωπος υπεράνω χρημάτων, με ηθικό ανάστημα, που ωριμάζει, διεκδικεί και πάσχει με αξιοπρέπεια. Αγέρωχη και υπερήφανη, συνεχίζει το δρόμο της, φτάνοντας στη δική της προσωπική λύτρωση, μέσα από τη συγχώρεση και την προσωπική της ανάπτυξη. Η Αμέλια μας διδάσκει πολλά, μέσω των επιλογών και της στάσης της. Το χρήμα, ο πλούτος δεν είναι το παν και δεν μπορούν να εξαγοράσουν τους πραγματικά αξιόλογους ανθρώπους. Η πραγματική δύναμη δε βρίσκεται μέσα στο χρηματοκιβώτιο ,αλλά μέσα στην ανθρώπινη ψυχή.
Όλα αυτά, μέσα σε μια ονειρική, μαγική ατμόσφαιρα, που αποδίδεται ρεαλιστικά και με σωστά στοιχεία από τη συγγραφέα, η οποία δεν είναι τυχαία, αφού είναι διδάκτωρ ιστορίας. Το βιβλίο, όμως, δε θα σας κάνει να πλήξετε με εκτενείς περιγραφές και οδοιπορικά σε κοσμοπολίτικους προορισμούς. Η ατμόσφαιρα της εποχής δίνεται σε ισορροπημένα πλαίσια, με γεγονότα και διαλόγους, με ιστορικά στοιχεία και αναλογικά σωστές περιγραφές. Η σύμπραξη ιστορικών και πραγματικών, προσωπικών γεγονότων μας υπενθυμίζει πως η Ιστορία δεν είναι κάτι απρόσωπο και μακρινό, αλλά καθόρισε τη ζωή των ανθρώπων που έζησαν αυτά τα γεγονότα, των προγόνων μας, άρα και τη δική μας ζωή κατά κάποιο τρόπο! Οι Έλληνες της Πόλης αποτέλεσαν έναν πυρήνα προόδου και ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα και έφεραν μόνο θετικά στοιχεία στους τόπους που μετοίκισαν μετά το διωγμό τους.

Τι δε μου άρεσε από το βιβλίο: δεν ήθελα να τελειώσει! Μακάρι να ήταν λίγο μεγαλύτερο!
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Γιούλα Γ. Κωνσταντοπούλου γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρέτησε για χρόνια στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Είναι κάτοχος MSc του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και PhD της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών.
Έχει συγγράψει διηγήματα. Στην επιστημονική της δραστηριότητα συμπεριλαμβάνονται πάνω από πενήντα άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.
Έχει συγγράψει διηγήματα. Στην επιστημονική της δραστηριότητα συμπεριλαμβάνονται πάνω από πενήντα άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.
Το έργο της «Αμέλια, Ιχνηλατώντας μνήμες των Ρωμιών της Πόλης» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.
.
Βαθμολογία:
4,5/5
.
Δείτε & αυτά:
Φωτογραφικό υλικό