Φθινοπωρινές βιβλιοπροτάσεις για την πιο δραστήρια εποχή.

2299 Views
Φθινοπωρινές βιβλιοπροτάσεις για την πιο δραστήρια εποχή. Φθινοπωρινές βιβλιοπροτάσεις για την πιο δραστήρια εποχή.

 

 

Διάβασε και σχολιάζει η Μαρία Διαμαντοπούλου.
Το φθινόπωρο βρίθει νέων ξεκινημάτων και συμμαζεμάτων, με μπόλικο άγχος και ετοιμασίες για τον επερχόμενο χειμώνα. Τι καλύτερο από ένα βιβλίο, ώστε να ξεφύγει κανείς από όλη αυτή την αναστάτωση, έστω και για λίγο. Λίγες σελίδες μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να μας ταξιδέψουν σε άλλες ζωές και καταστάσεις, χαλαρώνοντάς μας σε μια απαιτητική εποχή! Επιλέξαμε βιβλία που έχουν σχέση με την εποχή, είτε στον τίτλο, είτε στο περιεχόμενο.
 
Για κοπιάστε!
 
Ρόζαμουντ Πίλτσερ ,"Φθινόπωρο", εκδόσεις Ψυχογιός
Ένα reunion αφορά η υπόθεση του βιβλίου της πασίγνωστης συγγραφέως. Κάθε φθινόπωρο, στη Σκωτία, ένας χορός συγκεντρώνει όλα τα αγαπημένα πρόσωπα της βασικής ηρωίδας, της Βάιολετ: ο γιός και η νύφη της, η λατρεμένη της εγγονή, πιστοί φίλοι, αλλά και μια γυναίκα εξαφανισμένη για είκοσι χρόνια. Οι αποκαλύψεις θα είναι συγκλονιστικές και οι ζωές τους θ' αλλάξουν για πάντα. Η ευαισθησία και η τρυφερή ματιά της Πίλτσερ συναντούν μυστικά, ψέματα και απρόβλεπτες καταστάσεις! 
 
 
Καίτη Οικονόμου," Το φθινόπωρο της μάγισσας", εκδόσεις Ψυχογιός.
Ένα πολύ ξεχωριστό βιβλίο από τη δημοφιλή συγγραφέα! Ένα φθινόπωρο, λοιπόν, η Μυρσίνη μαζί με τον μνηστήρα της , επισκέπτεται τον τόπο της καταγωγής της για να τακτοποιήσει κάποιες κληρονομικές της υποθέσεις. Η Μυρσίνη έχει πολλά χρόνια να πάει εκεί, από τότε που την εγκατέλειψε η τσιγγάνα μητέρα της. Μεγαλώνει στο περιβάλλον του πατέρα της, υιοθετώντας έναν συμβατικό τρόπο ζωής. Η κοπέλα, όμως, έχει ένα παράξενο χάρισμα, μια προαίσθηση, που ξυπνάει μόλις επιστρέψει στη γενέθλια γη. Παράλληλα, ένας άγνωστος άντρας, βάζει σε δοκιμασία όλες της τις βεβαιότητες. Τι θα αποφασίσει άραγε; Ποιός εαυτός της θα νικήσει; 
 
 
Στίγκ Ντάγκερμαν,"Γερμανικό φθινόπωρο", εκδόσεις Καστανιώτη
Το φθινόπωρο του 1946 η εφημερίδα "Expressen" ανέθεσε στον Στιγκ Ντάγκερμαν, ανερχόμενο τότε αστέρα των σουηδικών γραμμάτων, μια ξεχωριστή όσο και απαιτητική αποστολή: να μεταβεί στη Γερμανία και να αποτυπώσει την καθημαγμένη πραγματικότητα της χώρας μετά την οριστική συντριβή του ναζιστικού Τρίτου Ράιχ. Οι ανταποκρίσεις που έφταναν από κει ήταν ελάχιστες και αντιφατικές. Πώς ήταν άραγε η καθημερινότητα και τί σκέφτονταν οι άνθρωποι; Ο συγγραφέας, εξοπλισμένος με απροκατάληπτο και διαπεραστικό βλέμμα, διέσχισε τις βρετανικές και αμερικανικές ζώνες κατοχής αναζητώντας και συλλέγοντας ένα ευρύ φάσμα γερμανικών φωνών στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Τα άρθρα που προέκυψαν από το ταξίδι του συγκεντρώθηκαν στο βιβλίο "Γερμανικό φθινόπωρο", το οποίο πλέον θεωρείται ένα ανυπέρβλητο πρότυπο δημοσιογραφικής αφήγησης. Ο ίδιος κατάφερε να σκιαγραφήσει τις συνέπειες του Β' Παγκόσμιου Πολέμου με τόσο συγκλονιστικό τρόπο ώστε το κείμενό του ξεπερνά τα στενά χωροχρονικά του όρια και διεκδικεί την αιωνιότητα. Η κατεστραμμένη Γερμανία και τα ερείπιά της δεν διαφέρουν σε τίποτα απ' όλα τα μέρη του κόσμου που επλήγησαν από τα μοιραία και αναπόφευκτα επακόλουθα κάθε πολέμου: την απάθεια και τον κυνισμό. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 
 
.
Άλι Σμιθ,"Φθινόπωρο", εκδόσεις Καστανιώτη
Μια πλατωνική φιλία ανάμεσα σε έναν ηλικιωμένο άντρα και μια πολύ νεότερη του γυναίκα. Όμορφο, τρυφερό και βαθιά ανθρώπινο! Άραγε πόσο αλλάζει η κοσμοθεωρία μας και ο συναισθηματικός μας κόσμος όσο μεγαλώνουμε; Όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου,"Ο Ντάνιελ έχει ηλικία ενός αιώνα. Η Ελίσαμπεθ, γεννημένη το 1984, έχει το βλέμμα στο μέλλον. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διχασμένο από τα κρίσιμα γεγονότα ενός καλοκαιριού, που συμβαίνουν μια φορά σε κάθε γενιά. Αγάπη κερδίζεται, αγάπη χάνεται. Η ελπίδα πηγαίνει χέρι χέρι με την απελπισία. Και οι εποχές εναλλάσσονται, όπως πάντα". Και όλα αυτά με φόντο το Brexit και τις συνταρακτικές του συνέπειες!
 
 
Θοδωρής Παπαθεοδώρου,"Ζωές του Φθινοπώρου", εκδόσεις Ψυχογιός
Αθήνα, 1966
Η πλατεία Ηρώων, η οδός Ήβης, η οδός Νυμφών, τόποι και δρόμοι σαν όλους τους τόπους και δρόμους της Αθήνας, μικροί, ασήμαντοι, λυπημένοι, τυραννικοί, μα κι απέραντα τρυφεροί. Έχουν πολλή σκόνη, πολύ βάσανο, πολλές γυναίκες, πολλά παιδιά, πολλή φασαρία και πολλή σιωπή. Σ’ αυτούς τους δρόμους γεννιούνται και πεθαίνουν οι επιθυμίες και τα όνειρα των ανθρώπων που έρχονται κάθε δειλινό με το γλυκό αεράκι και χάνονται κάθε αυγή με τη θλιβερή σειρήνα της φάμπρικας.
 
Οι ελπίδες του νεαρού Λουκά, η νοσταλγία του ξεπεσμένου «Κόμη», ο αδιέξοδος έρωτας του μεσόκοπου Αγησίλαου, η γονατισμένη ζωή της εργάτριας Αργυρούλας, ο σκληρός Βλάσης και η εξαπατημένη Φρόσω, η απογοήτευση της Άννας που ικετεύει για δυο λέξεις τρυφερές, ο φιλότιμος Σπύρος κι ο γοητευτικός Αλέκος που την πολιορκούν, αλλά κι η θεατρίνα, ο χαφιές, ο τραμπούκος, οι παπατζήδες, οι πόρνες, οι ιδρωμένοι άντρες στα μηχανουργεία και οι γυναίκες που βρίζονται στα κεφαλόσκαλα, προτού αγκαλιαστούν και σταυροφιληθούν ξανά αλλάζοντας λόγια συγγνώμης κι αγάπης.
 
Ζωές γλυκές και ζωές φαρμακωμένες, αξιοπρεπείς και μικρόψυχες, τραχιές και τρυφερές. Άλλες εύκολες, άλλες δύσκολες, άλλες ακύμαντες κι άλλες φουρτουνιασμένες. Ζωές ασπρόμαυρες, γρατζουνισμένες, φθαρμένες, μα και ζωές ανυπόφερτα νοσταλγικές.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου δε χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις. Μας έχει δώσει κατά καιρούς σπουδαία ιστορικά μυθιστορήματα, όπου η Ιστορία και η ανθρώπινη ιστορία γίνονται ένα κουβάρι αξεδιάλυτο. Με περισσή ευαισθησία, ενσυναίσθηση και ανθρωπιά, ο Παπαθεοδώρου χτίζει φανταστικούς κόσμους και πρόσωπα, απόλυτα αληθοφανή και τελικά αληθινά!

Δείτε & αυτά:
 
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
-ΝΕΟ Τι παίζουν τα θερινά σινεμά της Θεσσαλονίκης τώρα, κλικ εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Διαμαντοπούλου
Μαρία Διαμαντοπούλου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος της Φιλοσοφικής ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία. Γράφω για το μεγάλο μου πάθος, το βιβλίο και ό,τι έχει σχέση μ' αυτό. Βιβλιοκριτικές και βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις, βιβλιοθήκες, ακόμα και για ταινίες που έχουν άμεση σχέση με βιβλία. Mail: diamantmaria@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο