Φόρος τιμής στoυς εκλιπόντες καλλιτέχνες που έζησαν και έδρασαν στη Θεσσαλονίκη.
Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.
H Casa Bianca σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν αυτό το καλοκαίρι τιμητική έκθεση ζωγραφικής των εκλιπόντων καλλιτεχνών που έζησαν και έδρασαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής παρουσιάζονται έργα των: Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, Θανάση Μηνόπουλου, Κώστα Λούστα, Κώστα Τρακίδη, Λουκά Βενετούλια, Πολύκλειτου Ρέγκου, Νίκου Σαχίνη και Βασίλη Ρογκότη, η απουσία των οποίων από τον χώρο της τέχνης, είναι έντονα αισθητή.
Τα έργα των καλλιτεχνών είναι χωρισμένα σε ξεχωριστές ενότητες, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να τα «μελετήσει» με μεγαλύτερη ευκολία και να τα συγκρίνει ως προς το διαφορετικό ύφος και τις διαφορετικές τεχνοτροπίες τους. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο δωμάτιο της βίλλας Bianca φιλοξενούνται τα έργα των Κώστα Λούστα και Κώστα Τρακίδη. Τα έργα του Λούστα διακρίνονται από το χρώμα και το φως που συνθέτουν ένα σύνολο αυστηρά δομημένο και με ακρίβεια οργανωμένο.Ο Λούστας σέβονταν την παράδοση και τις σχολές με τις διάφορες νοοτροπίες όμως δεν ήθελε να είναι ένας μιμητικός καλλιτέχνης. Παρέμεινε ανεπηρέαστος από ξένες επιδράσεις και τα εξπρεσιονιστικά του χρώματα θυμίζουν τις τονικότητες των Ολλανδών τοπιογράφων. Ο Κώστας Τρακίδης, θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πρώτης γενιάς Θεσσαλονικέων καλλιτεχνών, που συνέβαλε με το προσωπικό του ύφος στην διαμόρφωση της εικαστικής φυσιογνωμίας της πόλης και του βορειοελλαδικού χώρου, εν γένει. Στη συγκεκριμένη ενότητα μπορεί κάποιος να δει τις νεκρές του φύσεις και μία τοπιογραφία. Τα έργα του έχουν φανερές επιρροές από τον Σεζάν.
Στην επόμενη ενότητα έργων εκτίθενται τα έργα του Βασίλη Ρογκότη. Ο καλλιτέχνης αυτός υπηρέτησε πιστά το νατουραλισμό σε όλες τις παραλλαγές του, χωρίς να απορρίπτει πλήρως και την απόλυτα αφηρημένη τέχνη. Πίσω από κάθε τοπίο του, από κάθε νεκρή φύση κρύβεται η ουσία, η βαθύτερη έννοια, ο συμβολισμός, ακόμη και το ποιητικό μέρος του θέματος με το οποίο καταπιάνονταν.

Εν συνεχεία, ο επισκέπτης του χώρου μπορεί να περιηγηθεί στην επόμενη ενότητα που φιλοξενεί έργα των: Λουκά Βενετούλια και Πολύκλειτου Ρέγκου. Ο Βενετούλιας ζωγράφιζε με την ψυχή του τις εικόνες και τα ερεθίσματα που εκλάμβανε από το πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι. Η τέχνη ήταν η κριτική του ματιά, η διαμαρτυρία στη δικτατορία στην οποία εναντιώθηκε με τη δική του γλώσσα, τη γλώσσα της ζωγραφικής. Ο Πολύκλειτος Ρεγκός με τον χρωστήρα του ιστορεί, καταγράφει και «αποδελτιώνει» με αναπαραστατική και μορφοπλαστική δεινότητα την πόλη και τα ποικίλα πρόσωπά της μέσα στο πέρασμα και τις μεταλλάξεις του χρόνου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της τέχνης του είναι τα έργα του Η κόκκινη μαντήλα και Πλατεία Δικαστηρίων, έργα τα οποία φιλοξενούνται στο χώρο και διακρίνονται για την εικαστική τους δύναμη, δεξιοτεχνία, πλαστικότητα και ομορφιά.
Σημαντικά έργα για την πόλη της Θεσσαλονίκης αποτελούν εξίσου και τα έργα των Βασίλη Ρογκότη, Θανάση Μηνόπουλου και Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, που εκτίθενται στην επόμενη ενότητα του χώρου. Στην ενότητα αυτή συνορεύει και η αίθουσα στην οποία φιλοξενούνται έργα του Νίκου Σαχίνη, στα οποία είναι ξεκάθαρο το πόσο διάχυτη ήταν η ελευθερία έκφρασης σε τεχνικές, υλικά και θέματα.
Η έκθεση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πόλη της Θεσσαλονίκης διότι είναι από τις λίγες φορές που εκτίθενται συγκεντρωμένα τόσα πολλά ζωγραφικά έργα από καλλιτέχνες που έζησαν και έδρασαν σε αυτή. Παράλληλα με την έκθεση αυτή, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί και την έκθεση ζωγραφικής «Ουρανοί» του Παύλου Βασιλειάδη που φιλοξενείται στον αύλειο χώρο της Casa Bianca.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Τρίτη έως Παρασκευή 10:00 – 15:00
Casa Bianca
Βασ. Όλγας 180 - Θ. Σοφούλη
2310425531 / 2310427555
Τρίτη έως Παρασκευή 10:00 – 15:00
Casa Bianca
Βασ. Όλγας 180 - Θ. Σοφούλη
2310425531 / 2310427555