Γνωρίστε λίγο καλύτερα τo Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Γράφει η Μπουντουρέλη Ελένη.

1685 Views
Γνωρίστε λίγο καλύτερα τo Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Γράφει η Μπουντουρέλη Ελένη. Γνωρίστε λίγο καλύτερα τo Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Γράφει η Μπουντουρέλη Ελένη.

Γράφει η Μπουντουρέλη Ελένη.

 
Ιδρύθηκε το 1979, αρχικά ως σωματείο με την επωνυμία «Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης». Μετά τη δωρεά 47 έργων τέχνης του συλλέκτη Αλεξάνδρου Ιόλα το 1984 και την εξασφάλιση της πρώτης του στέγης, ολοκληρώθηκε η δημιουργία του Ιδρύματος με την επωνυμία «Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης». Μετά από άλλες δωρεές ( όπως του Δημήτρη Μεϊμάρογλου, της Μάγδας Κοτζιά,  του Γιώργου Απέργη κλπ) το μουσείο στεγάζει σήμερα περίπου 2000 έργα τέχνης, ενώ μετά την τελευταία κτιριακή του επέκταση διαθέτει μεγάλους εκθεσιακούς και αποθηκευτικούς χώρους, καφέ, πωλητήριο, καθώς και μια επιστημονική βιβλιοθήκη, που σήμερα διαθέτει περισσότερους από 2000 τίτλους.
 
Αρχικά το μουσείο στεγάστηκε σε πτέρυγα του εργοστασίου Φίλκεραμ-Johnson, μετά από παραχώρηση του επιχειρηματία Γεωργίου Φιλίππου. Από το 1992 το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βρίσκεται εντός του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στα όρια του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης, εξυπηρετείται δε από αρκετές λεωφορειακές γραμμές των αστικών συγκοινωνιών.
 
Τον Απρίλιο του 2017 δημιουργήθηκε ο ενιαίος Μητροπολιτικός Οργανισµός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) υπό τον οποίο συνενώθηκαν το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης µε τα ιδιαίτερα τµήµατά του - το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
 
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τις περιοδικές εκθέσεις και την μόνιμη έκθεση, και επινοεί επίσης προγράμματα και πρακτικές για όλες άλλες τέχνες. Με τη βοήθεια των ξεναγών του μουσείου, δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν απολαύσει την εκμάθηση για την τέχνη. Επίσης, προσφέρει ξεναγήσεις και, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Ε.Ε, συνεργάζεται με άλλα μουσεία, με σκοπό την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ενήλικες.
 
Αυτό το διάστημα πέραν της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας μόνιμης συλλογής, το Μ.Μ.Σ.Τ φιλοξενεί ένα μέρος της έκθεσης ‘Κοινοί Ιεροί Τόποι, στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο’, τα υπόλοιπα τρία μπορείτε να δείτε στο Μουσείο Φωτογραφίας και στο Γενί Τζαμί.
 
Μια έκθεση που τέθει ζητήματα συζήτησης για την κοινή προέλευση των θρησκειών, που ανοίγει διάλογο με την πίστη, τις παραδόσεις, τις πρακτικές και τις συνήθειες των πιστών τριών διαφορετικών μονοθεϊστικών θρησκειών, του Ισλάμ, του Εβραϊσμού και του Χριστιανισμού.
 
Όλα τα παραπάνω, υπό το άγρυπνο και ειρηνιστικό βλέμμα της τέχνης, μέσω έργων που καταγράφουν ντοκουμέντα και ανθρωπολογικές μαρτυρίες, χωρίς να κρίνουν ή να σχολιάζουν αλλά να γεφυρώνουν και να προβληματίζουν.
 
Αξίζει οπωσδήποτε τον χρόνο σας!
Μπορείτε να περιηγηθείτε στο εικονικό Μακεδονικό Μουσείο από εδώ οδηγίες για το πώς να το επισκεφτείτε εδώ και στο τηλέφωνο 231 024 0002.
Πληροφορίες από Wikipedia

Φωτογραφικό υλικό





Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη