Άντυ Γουόρχολ: Η κρυφή ζωή των καλλιτεχνών (part 6) Από την Ελένη Μπουντουρέλη.
Δεν έζησαν όλοι οι καλλιτέχνες μαρτυρικούς και άστατους βίους, μεγάλα πάθη και δεν έζησαν πονεμένες στιγμές μοναξιάς και απομόνωσης στα εργαστήριά τους… Πολλοί έζησαν συνετά, μετρημένα ενώ άλλοι πέρασαν μεγάλες κρίσεις…
,
Σε αυτή τη στήλη, θα ανακαλύπτουμε σταδιακά ανεκδοτολογικά στοιχεία για τη ζωή διάσημων καλλιτεχνών, που λίγοι ξέρουν…
,
Ο Ρέμπραντ έχασε όλα τα χρήματα του… ο Νταβίντ κόντεψε να χάσει το κεφάλι του… ο Γουόρχολ κόντεψε να χάσει τη ζωή του, όταν πυροβολήθηκε από μια φεμινίστρια… άλλοι είχαν σοβαρούς εθισμούς ενώ πολλοί λερωμένο ποινικό μητρώο ή τραυματικές οικογενειακές ιστορίες…
Σήμερα στο τελευταίο ‘’Η κρυφή ζωή των καλλιτεχνών’’, θα πούμε δυο λόγια για τον Άντυ Γουόρχολ! Τον μπαμπά της Ποπ Άρτ!
Πριν αρχίσουμε θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις αναγνώσεις σας και να σας ζητήσω να μου αφήσετε – αν θέλετε- ένα μικρό feedback για το πώς σας φάνηκε τόσο αυτή η σειρά άρθρων όσο γενικότερα σχόλια για την στήλη μου!
Ο Άντυ λοιπόν, είναι αυτός που είπε το κορυφαίο ‘’ όλοι στο μέλλον θα είναι διάσημοι για 15 λεπτά’’ και ναι, ο Άντυ, μάλλον ήθελε να γίνει διάσημος με τον τρόπο που γίνονταν διάσημοι τον 20ο αιώνα, με τη φήμη που κάνει εκατομμύρια να ξέρουν το όνομά σου και τους παπαράτσι να σε ακολουθούν κατά πόδας. Καταλάβαινε τη δημοσιότητα, την αγαπούσε, την είχε μελετήσει και την είχε εξελίξει, ήταν μανούλα στο να δημιουργεί φήμες και ναι, υπήρξε διάσημος για παραπάνω από 15 λεπτά!
Ο Γουόρχολ, σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Κάρνεγκι, Καλές Τέχνες όπου ζωγράφιζε αδιάκοπτα και κυνηγούσε γκαλερίστες και πάρτυ. Μόλις αποφοίτησε μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου και συνέχισε την ίδια τακτική. Δυσκολευόταν να βρει προσωπικό ύφος και προσπαθούσε να βρει ένα στυλ το οποίο να κάνει εντύπωση, τελικά ένας φίλος τον συμβούλεψε ‘’να ζωγραφίσεις κάτι, που όλοι βλέπουν κάθε μέρα και το αναγνωρίζουν, κάτι σαν μια κονσέρβα σούπας!’’.
Εκεί ήταν άναψε το λαμπάκι δημιουργίας του Γουόρχολ. Την επόμενη μέρα, αγόρασε 32 ποικιλίες της σούπας Cambell, ειδικά την ντομάτα γιατί αυτή του έφτιαχνε η μητέρα του, όλοι τα έχετε δει! Μετά το θάνατο της Μέριλιν το 1963, ο Γουόρχολ πήγε αυτή τη τεχνική ένα βήμα παραπέρα και με μια διαδικασία μεταξοτυπίας δημιούργησε επαναλαμβανόμενα χρωματισμένα πορτραίτα της, αποδίδοντας έτσι φόρο τιμής μεν αλλά κάνοντας σχόλια και κριτική επί του τιμήματος της φήμης και της δημοσιότητας αλλά και την θέση της γυναίκας ως ένα καταναλωτικό αγαθό.
Η αντίδραση των κριτικών υπήρξε ηλεκτρισμένη…πολλοί τον ονόμαζαν δολοφόνο της τέχνης ωστόσο το όνομά του φιγουράριζε παντού και φρόντιζε επιμελώς για αυτό.
Το 1963 ο εξοπλισμός του εργαστηρίου του Γουόρχολ έπιανε ολόκληρο διαμέρισμα, έτσι νοίκιασε μια ολόκληρη αποθήκη και την ονόμασε Factory. Το Factory ήταν ένα μόνιμο πάρτυ. Ο Γουόρχολ εθίστηκε σε χάπια ωστόσο δεν σταμάτησε να παράγει ενώ ταυτόχρονα ήταν και ο μάνατζερ του γκρουπ The Velvet Underground.
Ο Γουόρχολ ένιωθε ισχυρός, το 1965 μανατζάρισε την Έντι Σετζγουικ, μια θαμώνα του Factory, και τη μετέτρεψε σε σταρ, με τη βοήθειά του, έπαιξε σε ταινίες, βγήκε στα περιοδικά, αλλά επίσης βυθίστηκε στα ναρκωτικά και πέθανε το 1971.
Το 1968 το Factory έκλεισε αλλά η ζημιά είχε γίνει, οικονομικά και ηθικά. Οπαδοί του τον κατηγορούσαν ότι τους κατέστρεψε και μια από αυτούς η Βαλερί Σολάνας, πήγε στο γραφείο του, βγήκε από το ασανσέρ, έβγαλε ένα όπλο και τον πυροβόλησε.
Ο Γουόρχολ θεωρήθηκε κλινικά νεκρός, ωστόσο μετά από πολύωρη επέμβαση τα κατάφερε, με κλονισμένη υγεία και με συνεχείς πόνους για το υπόλοιπο της ζωής του.
Η απόπειρα εναντίον του, τον κλόνισε. Έκοψε τις ουσίες, άρχισε να μειώνει κάπως τις εμφανίσεις του, άλλαξε στέκια και παρέες και σταδιακά στράφηκε λιγάκι προς την εκκλησία.
Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80 εισήχθει για μια επέμβαση στη χολή, ο ίδιος πίστευε ότι δεν θα τα καταφέρει και αντιδρούσε εντελώς μοιρολατρικά, παρά τα καθησυχαστικά λόγια γιατρών και φίλων.
Μάλλον κάτι παραπάνω ήξερε, καθώς όντως δεν τα κατάφερε. Πέθανε το επόμενο πρωί και το νοσοκομείο κατηγορήθηκε για αμέλεια.
Κατάφερε να γίνει διάσημος, κατάφερε να έχει πιστούς οπαδούς, κατάφερε να βρει το προσωπικό του στυλ και φυσικά κατά τη διάρκεια της καριέρας του ανέλαβε υψηλού επιπέδου παραγγελίες…κατάφερε όμως να γίνει ευτυχισμένος;
#elenibountoureli, #ελένημπουντουρέλη,#goustavklimt, #art, #arthistory, #tehniVIVLIO, #τέχνηΒιβλίο, #famousartists, #άντυγουόρχολ, #andywarhall, #secretlifeofartists, #κρυφηΖωηΚαλλιτεχνων, #μυστικάΚαλλιτεχνών, #Κουλτουροσουπα, #Kulturosupa, #ΕλενηΜπουντουρελη
,
Δείτε & αυτά:
-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2017. [Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος & Σεπτέμβρης] Θέατρο, συναυλίες, φεστιβάλ και άλλα πολλά. ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ -ΕΔΩ
-Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2017: Θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες -ΕΔΩ
-Καλοκαιρινές θεατρικές περιοδείες 2017 - ΕΔΩ
-Καλοκαιρινές Συναυλίες 2017 -ΕΔΩ
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα. Πρόγραμμα παραστάσεων -ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ - ΕΔΩ
-Σινεμά με Θέα 2017 στο Μέγαρο Μουσικής: Πρόγραμμα προβολών – Ταινιών -ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ θεατρικές παραστάσεις & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ -ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ μουσικές συναυλίες & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ -ΕΔΩ
-Φεστιβάλ Καλοκαιριού 2017 -ΕΔΩ
Φωτογραφικό υλικό