Εκδόσεις Ατέχνως: Κώστας Καρυωτάκης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση.

1586 Views
Εκδόσεις Ατέχνως: Κώστας Καρυωτάκης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση. Εκδόσεις Ατέχνως: Κώστας Καρυωτάκης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση.


 
Το στίγμα της έκδοσης
Η έκδοση περιλαμβάνει τις τρεις αυτοτελώς δημοσιευμένες, από τον ίδιο τον ποιητή, συλλογές:
– Ο πόνος του ανθρώπου και των πραμάτων (1919)
– Νηπενθή (1921)
– Ελεγεία και Σάτιρες (1927)
 
Τα τρία τελευταία του ποιήματα: Αισιοδοξία, Όταν κατέβουμε…,Πρέβεζα που αποτελούν το επιστέγασμα του καθαρώς ποιητικού του έργου και εννιά πεζά του.
 
Όπως αναφέρει ο Ηρακλής Κακαβάνης στον πρόλογό του, η γνώση περισσότερων στοιχείων για τη ζωή και τη δράση του Κώστα Καρυωτάκη, επιβάλλει μια άλλα ανάγνωσή της ποίησής του.
 
Τι ήταν τελικά ο Καρυωτάκης; Ήταν ο εγωπαθής μισάνθρωπος, ο περιθωριακός, ο παρακμιακός, ο ψυχικά άρρωστος; `Η ήταν άνθρωπος με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία που απολάμβανε τη ζωή, μαχητικός συνδικαλιστής, άτεγκτος και αυστηρός κριτής της εποχής του;
 
Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει η εισαγωγή του Ηρακλή Κακαβάνη.
 
Εξετάζει τα βιογραφικά στοιχεία του ποιητή, μαρτυρίες συγχρόνων του και δημοσιεύματα για να γνωρίσουμε καλύτερα τον Κώστα Καρυωτάκη, την ποίησή του και τη μοιραία επιλογή του.
 

 
Από τον πρόλογο της έκδοσης
Μια άλλη ανάγνωση επιβάλλει η γνώση περισσότερων στοιχείων για τη ζωή και τη δράση του ποιητή, η οποία δεν είναι νέα, δική μας, αλλά έχει διατυπωθεί από χρόνια ήδη. Όμως δεν παύει να υπάρχει ανάγκη αυτό να τεκμηριωθεί. Θα εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο. Θα εξετάσουμε αναλυτικότερα τα βιογραφικά στοιχεία του ποιητή για να γνωρίσουμε καλύτερα τον Κώστα Καρυωτάκη, την ποίησή του και τη μοιραία επιλογή του. Έτσι θα καταλάβουμε και θα αξιολογήσουμε καλύτερα και τις προσεγγίσεις και ερμηνείες της ποίησης του Καρυωτάκη από τους κριτικούς μετά τη δεκαετία του 1930.
 
Βιογραφικό Κώστα Καρυωτάκη
Ο Κώστας Καρυωτάκης γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 30 Οκτωβρίου 1896• δευτερότοκο παιδί του νομομηχανικού Γεωργίου Κ. Καρυωτάκη και της Αικ. Αθ. Σκάγιαννη. Λόγω των μεταθέσεων του πατέρα, περνά τα παιδικά χρόνια σε διάφορες πόλεις.
Από το 1912 δημοσιεύει ποιήματα σε διάφορα παιδικά περιοδικά. Δεκαεπτά ετών έρχεται στην Αθήνα και γράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα τέλη του 1917 πήρε το πτυχίο του. Στη συνέχεια επιχείρησε να ασκήσει το δικηγορικό επάγγελμα. Διορίστηκε ως υπάλληλος στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, μετατέθηκε σε διάφορες Νομαρχίες και άσκησε τα καθήκοντά του σε διάφορες υπηρεσίες. Αισθανόμενος απέχθεια για την κρατική γραφειοκρατία, την καυτηριάζει συχνά.
Τον Φεβρουάριο του 1919, εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή, «Ο πόνος των ανθρώπων και των πραγμάτων». Το 1921 κυκλοφορεί τη δεύτερη συλλογή του, τα «Νηπενθή». Την εποχή αυτή, συνδέεται στενά με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, συνάδελφό του στη Νομαρχία Αθήνας. Η πολυκύμαντη σχέση τους θα διαρκέσει ένα χρόνο, ενώ πριν το χωρισμό τους η Μαρία του έκανε πρόταση γάμου, την οποία ο Καρυωτάκης απέρριψε.
 Το Δεκέμβριο του 1927, εκδίδει την τελευταία του συλλογή «Ελεγεία και Σάτιρες». Το Φεβρουάριο του 1928, αποσπάται στην Πάτρα και τον Ιούνιο στην Πρέβεζα. Στις 18 Ιουνίου παρουσιάζεται στην Πρέβεζα. Κάνει ενέργειες για άμεση μετάθεσή του στην Αθήνα, καθαρογραφεί 6 πεζογραφήματα και γράφει το «Η ζωή του» καθώς και το ποίημα «Πρέβεζα».
Στις 21 Ιουλίου φυτεύει μια σφαίρα στην καρδιά του… μετά από αποτυχημένη απόπειρα πνιγμού το βράδυ της 20ής Ιουλίου.
 
Βιογραφικό Ηρακλή Κακαβάνη
Ο Ηρακλής Κακαβάνης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, έχει πλούσιο μελετητικό έργο στη λογοτεχνία :
Το 2011 συμμετείχε με εισήγηση για τη γλώσσα του Κ. Βάρναλη στο συλλογικό τόμο «Κώστας Βάρναλης: Φως που πάντα καίει», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» 2012.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ο δαίμων του τυπογραφείου», εκδόσεις «Προσκήνιο», 2008, «Ο άγνωστος Βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του», εκδόσεις «Εντός», 2012. Είχε τη φιλολογική επιμέλεια – πρόλογο στο Λεύκωμα «Ομήρου Ιλιάδα, 21 Λιθογραφίες το Henri Motte», εκδόσεις «Τυποεκδοτική», 2008.
Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το βιβλίο «Κώστας Βάρναλης Αϊ-Στράτης Θυμήματα εξορίας» και το 2017 από τις εκδόσεις Εντύποις το βιβλίο «39+1 Άγνωστα ποιήματα του Κ. Βάρναλη» με πρόλογο – έρευνα – επιμέλεια δική του. Έχει ασχοληθεί εκτενώς με τη ζωή και το έργο του Κώστα Βάρναλη.
 
Από τις εκδόσεις Ατέχνως κυκλοφόρησαν το 2020 «Φώτης Αγγουλές ο προλετάριος ποιητής» και ο «Ο Χικμέτ στην Ελλάδα». Τέλος έχει επιμεληθεί και προλογίσει αρκετά βιβλία.
Εκτός από τη βιβλιογραφία, πλούσια η αρθρογραφία του στον ημερήσιο και στον περιοδικό Τύπο, όπως και σε διαδικτυακά Μέσα για λογοτεχνικά, γλωσσικά και πολιτιστικά θέματα.
 

 
Λεπτομέρειες έκδοσης
Εκδότης: Εκδόσεις Ατέχνως
Χρονολογία έκδοσης: Μάιος 2022
Συγγραφέας: Κώστας Καρυωτάκης
Πρόλογος: Ηρακλής Κακαβάνης
Σχέδιο οπισθοφύλλου: Κώστας Ευαγγελάτος
Σελιδοποίηση: Πέτρος Φιλιππίδης
Αριθμός σελίδων: 236
Διαστάσεις: 17Χ24
ISBN:  978-618-56850-4-1
Τιμή 16,96  (συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ)
 
 
Διάθεση – Διανομή:
Κεντρική διάθεση:
Τσιγαρίδας ΑΕ - 210.2717521
 Κεντρική διάθεση για την Κύπρο: Βιβλιοπωλείο Περιδιάβαση  (Τηλ:24 645646, 99545635)
Μπορείτε να το παραγγείλετε και να το παραλάβετε στο χώρο που θα μας υποδείξετε. Παραγγελίες:
με
email 
EkdoseisAtexnos@gmail.com
μέσω του
site 
ekdoseis-atexnos.gr 
τηλεφωνικά
📱 6979795057

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μια λαμπρή μουσική πορεία «Από τον Σκοτεινό Έρωτα στον Ερωτόκριτο»
Μια λαμπρή μουσική πορεία «Από τον Σκοτεινό Έρωτα στον Ερωτόκριτο»
με 0 Σχόλια 1350 Views

Μια μοναδική μουσική αναδρομή στο μελωδικό κι ευαίσθητο έργο του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.  Είδε η Μαρία Γρηγοριάδου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη