Μια γρήγορη ματιά σε όσα συμβαίνουν αυτόν τον μήνα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
12 Σεπτεμβρίου 2018
ΩΡΑ: 20.00
ΧΩΡΟΣ: Εκθέσεις
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
«Χαράκτες του Κόσμου»
Στo πλαίσιo των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της, η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν Έκθεση Χαρακτικής & έργων γλυπτικής με τίτλο «Χαράκτες του Κόσμου» με τη συμμετοχή 44 Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών.
Η έκθεση έχει ως στόχο, αφενός, να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό την πολυσχιδή δράση της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών και να το ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις παραπάνω νόσους και, αφετέρου, να το φέρει σε επαφή με έργα της σύγχρονης χαρακτικής τέχνης.
Παρουσιάζονται εικαστικές δημιουργίες, στην πλειονότητά τους χαρακτικά έργα καταξιωμένων δημιουργών από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία και την Αμερική.
Συνδιοργάνωση: Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018
Χώρος: Φουαγιέ
Ώρα: 20.00
ΡΕΣΙΤΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
Έργα για βιολί και πιάνο με τους Αγνή Ρόγκα πιάνο & Οδυσσέα Κουζώφ βιολί
Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018
ΩΡΑ: 19.00
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος»
ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛΕYΘΕΡΗ
ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει τον κύκλο των επιστημονικών διαλέξεων, υπό τον γενικό τίτλο «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις». Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους.
Διάλεξη του καθηγητή James Ross (University of Western Australia, Perth, Australia) με θέμα: Precious Metals and the Rise of two Macedonian “Greats”: Philip II and Alexander III.
Σε μόλις 23 χρόνια ο Φίλιππος Β’ μετέτρεψε το μικρό Βασίλειο των Μακεδόνων στη Β. Ελλάδα σε μία σημαντική ηγεμονία που ένωσε όλες τις ελληνικές πόλεις εναντίον των Περσών. Στα επόμενα 13 χρόνια ο Μέγας Αλέξανδρος Γ’ πραγματοποίησε τη μεγάλη εκστρατεία και διαμόρφωσε μία νέα κατάσταση στον αρχαίο κόσμο. Στην εποχή του Φιλίππου ο χρυσός και ο άργυρος είχαν μεγαλύτερη αξία σε σχέση με την σύγχρονη εποχή. Ο Φίλιππος αντιλήφθηκε από πολύ νωρίς τη δυναμική των πλούσιων κοιτασμάτων των Βαλκανίων και κατακτώντας τουλάχιστον 11 σημαντικές μεταλλευτικές περιοχές δημιούργησε αυτήν την τεράστια ηγεμονία.
Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
20 Σεπτεμβρίου έως 20 Οκτωβρίου 2018
ΩΡΑ: 12.00 -17.00
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος»
ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛΕYΘΕΡΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ PROJECT _ΦΩΤΟΜΠΙΕΝΑΛΕ_
Στο πλαίσιο της φετινής Φωτομπιενάλε και σε συνεργασία με το Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, θα γίνεται καθημερινά προβολή του project "Κοινοί Τόποι / Παράλληλες Ιστορίες".
Συνδιοργάνωση: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
28-30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 με κεντρικό θέμα Πόλ(ε)ις, με σειρά δράσεων, υπό τον γενικό τίτλο: «Θεσσαλονίκη, πόλη της Ιστορίας και του Μύθου»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/9
Α. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Η Θεσσαλονίκη μας ταξιδεύει. Μικρά μυστικά της καθημερινής ζωής μιας αρχαίας μεγαλούπολης» για σχολικές ομάδες της Δ΄ έως ΣΤ΄ Δ. Σ. και σχολικές ομάδες κωφών-βαρυκόων, στην μόνιμη έκθεση «Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις» του ΑΜΘ.
Ώρα: 10.00-13.00
Β. Θεματικές ξεναγήσεις με θέμα «Περιδιαβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη της Αρχαιότητας», στις μόνιμες εκθέσεις:
«Αγρός οικία κήπος τόπος», ώρα: 09.30
«Θεσσαλονίκη Μακεδονίας, Μητρόπολη», ώρα: 11.00
Γ. Συναυλία χορωδιακής μουσικής με την Χορωδία και την Ορχήστρα του Αρχιεπισκοπικού Γυμνασίου της Πράγας (Τσεχίας) της σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης.
Ώρα: 20.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 29/9
Θεατρικό αναλόγιο με θέμα τον νόστο και τις γυναικείες μορφές γύρω από τον Οδυσσέα (Πηνελόπη, Κίρκη, Καλυψώ) σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Ώρα: 20.00
ΚΥΡΙΑΚΗ 30/9
Μουσική εκδήλωση με τραγούδια συνθετών που γράφτηκαν με αφορμή την πόλη της Θεσσαλονίκης, την μυθολογία, τις ομορφιές της. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Θωμάς Κοροβίνης, Μαρία Φωτίου, Λάζαρος Χαριτίδης, Σταύρος Κρομμύδας.
Ώρα: 20.00
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Πέμπτη 13 & 20 Σεπτεμβρίου 2018
ΩΡΑ: 12:00
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων
Απαιτείται προεγγραφή και εισιτήριο εισόδου
Θεματικές ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση
«ΕΙΔΩΛΙΟ. Ένας μικρόκοσμος από πηλό»
από αρχαιολόγους του Μουσείου,
κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με την επίδειξη του εισιτηρίου εισόδου.
Τηλ. κράτηση στο 2313 310 201, 2313 310 244 (Δευτ.- Παρ. 08.00 έως 15.00)
ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
…ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΕΙΔΩΛΙΟ. Ένας μικρόκοσμος από πηλό
Διάρκεια έκθεσης: 3 Απριλίου 2017 - 31 Δεκεμβρίου 2018
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα πήλινα ειδώλια, μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία αρχαιολογικών αντικειμένων. Ειδώλια κατασκευάζονταν στον ελληνικό κόσμο από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας και έτσι αποτελούν χαρακτηριστικό εύρημα των ανασκαφών τόσο σε νεκροταφεία όσο και σε οικισμούς προϊστορικών και ιστορικών χρόνων.
Συνολικά, παρουσιάζονται 672 ειδώλια από τα οποία 291 προέρχονται από τη Συλλογή του ΑΜΘ. Τα υπόλοιπα ειδώλια προέρχονται από το σύνολο των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει αυτή τη μεγάλη έκθεση με σκοπό όχι μόνο την κατανόηση τεχνικών στοιχείων, μορφολογίας και εξέλιξης αλλά και την ψηλάφηση των μηνυμάτων τα οποία μεταφέρουν αυτές οι μορφές που φθάνουν σε εμάς έχοντας ταξιδέψει από τα βάθη του χρόνου.
GREEK BODY OVERLAYS
Διάρκεια έκθεσης: 17 Ιουλίου 2018 - 30 Σεπτεμβρίου 2018
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την έκθεση “GREEK BODY OVERLAYS” του Gerald Pryor, Αμερικανού καλλιτέχνη και καθηγητή φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης NYU Steinhardt, σε επιμέλεια της δρ. Θάλειας Βραχοπούλου, καθηγήτριας της Φιλοσοφίας της Τέχνης, με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Τα έργα είναι το αποτέλεσμα σύνθεσης εικαστικής και φωτογραφικής αποτύπωσης του σώματος του ίδιου του καλλιτέχνη και του διαλόγου που προτείνει με έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Με αυτήν τη “σωματοποιημένη” αλληλουχία ο Αμερικανός καλλιτέχνης επιδιώκει να συνομιλήσει με την αρχαιοελληνική κληρονομιά.
Από την ανασκαφή στην προβολή
Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαΐου 2018 - 31 Οκτωβρίου 2018
Η έκθεση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Βόρειας Ελλάδος, με τη συμμετοχή των Εφορειών Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και Κοζάνης και εντάσσεται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο σύλλογος με τίτλο «Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην κοινωνία».
Το φωτογραφικό υλικό που αντλήθηκε από το αρχείο των Εφορειών Μαγνησίας και Κοζάνης, παρουσιάζει εντυπωσιακές εικόνες με κεντρικό θέμα την εργασία των υπαλλήλων στις παραπάνω Εφορείες.
Διαβάστε περισσότερα...
Διαβάστε περισσότερα...
ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ
Συνεχίζεται η περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης