Η Πεμπτουσία του Αριστοτέλη. Το Μυστήριο του Αιθέρα στο έργο του Σταγειρίτη φιλοσόφου

1761 Views
Η Πεμπτουσία του Αριστοτέλη. Το Μυστήριο του Αιθέρα στο έργο του Σταγειρίτη φιλοσόφου Η Πεμπτουσία του Αριστοτέλη. Το Μυστήριο του Αιθέρα στο έργο του Σταγειρίτη φιλοσόφου

Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, εν τη γενέσει της, με την παρατήρηση της Φύσης και την απόπειρα κατανόησης και εξήγησης του φυσικού κόσμου. Πολλοί φιλόσοφοι, από τον Θαλή ως τον Αριστοτέλη, αποπειράθηκαν να ερμηνεύσουν τον κόσμο και τον βαθμό στον οποίο μπορούν να τον επηρεάσουν οι άνθρωποι.

Ορισμένοι από τους φιλοσόφους αυτούς μίλησαν για τα τέσσερα δομικά στοιχεία της Ύπαρξης (Φωτιά, Γη, Νερό, Αέρας). Ο Αριστοτέλης πρόσθεσε ένα πέμπτο, τον Αιθέρα, τον οποίο και εξύψωσε στη θέση της Πεμπτουσίας του σύμπαντος κόσμου, ορίζοντάς τον μάλιστα ως καθ’ αυτό το υλικό των ουράνιων σωμάτων. Ο Αιθέρας είναι διαφορετικός από τα υπόλοιπα στοιχεία της φύσης καθώς, για τον Αριστοτέλη πάντα, διαθέτει εκείνες τις ιδιότητες της αναλλοίωτης, θεϊκής και αιώνιας ουσίας.


Στη νέα μελέτη της συγγραφέως, εκπαιδευτικού και ερευνήτριας Σταυρούλας Νικολή “Η Πεμπτουσία του Αριστοτέλη”, αναπτύσσονται το σύνολο των απόψεων του μεγάλου Σταγειρίτη για την πεμπτουσία της φύσης, όπως επίσης και η κριτική που δέχτηκε από τους φιλοσόφους διαφορετικών σχολών της αρχαίας Ελλάδας. Η εν λόγω μελέτη αποτελεί απαραίτητο ανάγνωσμα για μελετητές ή λάτρεις φιλοσοφίας, αλλά και για κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται να ανακαλύψει έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της σκέψης του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου.Η Σταυρούλα Α. Νικολή γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Δημοσιογραφία σε Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών, Θεολογία και Φιλοσοφία & Παιδαγωγική Ψυχολογία (με ΜΠΣ στη Συστηματική Φιλοσοφία) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα παρακολούθησε Επιμορφωτικό Πρόγραμμα στην Ειδική Αγωγή και τις Μαθησιακές Δυσκολίες (ΕΚΠΑ) ενώ ταυτόχρονα απέκτησε επάρκεια στη μέθοδο Braille στο ΚΕΑΤ. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια αλλά και σε παγκόσμιο συνέδριο Φιλοσοφίας και έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά κοινωνικού, πολιτικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος καθώς και σε εφημερίδα πανελλαδικής κάλυψης. Επίσης έχει εργασθεί για πολλά χρόνια ως Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στον Ιδιωτικό Τομέα.

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή