Ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, εν αναμονή αποφάσεων για τα Φεστιβάλ

1887 Views
Ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, εν αναμονή αποφάσεων για τα Φεστιβάλ Ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, εν αναμονή αποφάσεων για τα Φεστιβάλ

 

Οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι θα είναι η πρώτη πολιτιστική δομή που θα βγει από την καραντίνα καθώς, σύμφωνα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ανοίξουν τις πύλες τους στις 18 Μαΐου. Αυτή ήταν, εξάλλου και η εισήγηση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε το μεσημέρι με την «Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες»  με τη συντονιστική ευθύνη του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Παναγιώτη Πρεζεράκου.
 
Το βασικό θέμα που συζητήθηκε ήταν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να ληφθούν σε σχέση με το άνοιγμα το αρχαιολογικών χώρων αλλά και την ενδεχόμενη, μελλοντικά, επανέναρξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων μεταξύ των οποίων η λειτουργία μουσείων, τα φεστιβάλ, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τις προδιαγραφές ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούνται για την προστασία των εργαζομένων, των επισκεπτών και του κοινού των πολιτιστικών εκδηλώσεων.


Ειδικά δε για την περίπτωση των Φεστιβάλ, οι παραστάσεις των οποίων απαιτούν πρόβες, ζήτησε σαφείς οδηγίες και οι ειδικοί  δεσμεύτηκαν να απαντήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί τί ακριβώς μέλει γενέσθαι με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει τα μεγάλα φεστιβάλ με κορυφαίο, βεβαίως, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Σε περίπτωση όμως που ανάψει το πράσινο φως για την λειτουργία των Φεστιβάλ, έστω και τον Σεπτέμβριο, ανάλογη αντιμετώπιση θα απαιτήσουν, και δικαίως, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί πολιτιστικών εκδηλώσεων οι οποίοι έχουν ήδη πληγεί σοβαρά από την πανδημία μέσω των πολυάριθμων αναβολών των παραστάσεών τους τους τελευταίους δύο μήνες.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού πάντως ανακοίνωσε πως  έχει ήδη ετοιμάσει το σχέδιο για την ασφαλή λειτουργία των πολιτιστικών υποδομών σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται κανόνες για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται μεταξύ των επισκεπτών, τον τρόπο αγοράς των εισιτηρίων, τον τρόπο της προσέγγισης της εισόδου των αρχαιολογικών χώρων αλλά και τη χρήσης των αναψυκτήριων και των πωλητηρίων. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση «οι μείζονες αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με ειδικά πρωτόκολλα ασφαλούς χρήσης προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου, τα οποία ήδη ετοιμάζονται».

Παρόλα αυτά καθίσταται σαφές πως τόσο το πρόγραμμα των μέτρων προστασίας όσο και οι αποφάσεις για την λειτουργία των πολιτιστικών δομών είναι πολύ πιθανόν να επανεξεταστούν αναλόγως των συνθηκών.
  

Οι διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων ζητούν προστασία από την κυβέρνηση
Στο μεταξύ οι διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων υπογραμμίζουν πως η ακύρωση του συνόλου των καλλιτεχνικών παραστάσεων του φετινού καλοκαιριού θα ισοδυναμεί με ολοκληρωτική καταστροφή του κλάδου τους. «Αντιλαμβανόμαστε την προστασία της δημόσιας υγείας και σεβόμαστε τις αποφάσεις της κυβέρνησης και των αντίστοιχων υπουργείων. Αντιστοίχως περιμένουμε να σεβαστούν τον καλλιτεχνικό κόσμο στο θέαμα ακρόαμα και να αναλογιστούν την πλήρη οικονομική καθήλωση του κλάδου. Υπάρχουν άμεσα θέματα που θα θέσουμε αύριο Τετάρτη 29 Απριλίου στην τηλεδιάσκεψη που έχουμε οι εκπρόσωποι των παραγωγών στη μουσική στο θέατρο και στον κινηματογράφο μαζί με τις εταιρείες ήχου και φωτισμού και εκπροσώπους των καλλιτεχνών με το ΓΓ σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρωμανωλάκη» αναφέρουν στην ανακοίνωσή που εξέδωσαν αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού και προσθέτουν:
«Αν η κυβέρνηση δεν μας προστατέψει, το πολιτιστικό δυναμικό της χώρας θα καταρρεύσει ή θα αφανιστεί. Βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες και πρέπει να αντιμετωπιστούμε στην πραγματική κατάσταση που βρισκόμαστε. Και αυτή η κατάσταση είναι μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης με ότι αυτό συνεπάγεται σε άμεση διάσωση του κλάδου από τα αρμόδια υπουργεία οικονομικών, ανάπτυξης και πολιτισμού, που πρέπει να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά παίρνοντας μέτρα προστασίας μας».


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη