Μετακινούνται οι λίθοι από την είσοδο του τάφου στην Αμφίπολη

422 Views
Μετακινούνται οι λίθοι από την είσοδο του τάφου στην Αμφίπολη Μετακινούνται οι λίθοι από την είσοδο του τάφου στην Αμφίπολη

Μετακινούνται οι λίθοι από την είσοδο του τάφου στην Αμφίπολη.

   Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού  ξεκίνησαν ήδη από σήμερα οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου. 
Η μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου που βρίσκονται μπροστά στην είσοδο του τάφου γίνεται με στόχο να διευκολυνθεί η πρόσβαση των αρχαιολόγων στο εσωτερικό του μνημείου.
   Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη εξελίσσεται σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Επίσης στην ανακοίνωση αναφέρεται πως από σήμερα θα ενημερώνει τακτικά την κοινή γνώμη για την πορεία της ανασκαφής.
   Tι κρύβει στο εσωτερικό του ο τύμβος της Αμφίπολης θα φανεί σε 15 με 20 ημέρες διαβεβαιώνουν από το ΥΠΠΟΑ, «κι εφόσον οι ανασκαφείς κατεβάσουν τη στάθμη στο επίπεδο του δαπέδου». Τότε θα μάθουμε αν είναι συλημένος ο τάφος, όπως μαρτυρούν οι ακέφαλες Σφίγγες με τα σπασμένα φτερά, ισχυρίζονται ειδικοί σε θέματα μακεδονικής αρχιτεκτονικής. 
   Οι αρχαιολόγοι επιβεβαιώνουν, ωστόσο, ότι πίσω από τον τοίχο στην είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον Τύμβο Κάστα έχουν προκαλέσει πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενδιαφέρον, με τηλεοπτικούς σταθμούς να καταφτάνουν από όλη την Ελλάδα και από τα Βαλκάνια.
   Ενώ εκατοντάδες είναι οι τουρίστες που θέλουν να πλησιάσουν κοντά στις αρχαιολογικές ανασκαφές, προκειμένου να δουν τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη της προϊσταμένης της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνας Περιστέρη.

-πηγη - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη