Η ανάδειξη του εκδοτικού και τεχνοκριτικού έργου του Τεριάντ μέσα από τα έργα των Μιρό, Πικάσο, Ματίς, Λε Κορμπυζιέ, Θεόφιλου και άλλων σημαντικών καλλιτεχνών του 20ου αιώνα.
Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα φιλοξενεί αυτές τις μέρες την τρέχουσα έκθεση Τιμή στον Τεριάντ. Πρόκειται για μία εξαιρετικής ποιότητας προσπάθεια των συντελεστών της έκθεσης να παρουσιάσουν όσο πιο ολοκληρωμένα γίνεται το προφίλ του τεχνοκριτικού και εκδότη σημαντικών βιβλίων και περιοδικών τέχνης Τεριάντ - Στρατή Ελευθεριάδη(Tériade) (1897-1983). Υπήρξε μία πολύ σημαντική προσωπικότητα στο χώρο της τέχνης που συνετέλεσε με τον δικό της τρόπο στην διαμόρφωση και την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Η συμβολή του Τεριάντ ήταν ιδιαίτερα σημαντική στη διεθνούς βεληνεκούς αναγνώριση νέων, για την εποχή του, (20ο αιώνα) καλλιτεχνών που, χάρη σε αυτόν, είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι για το έργο τους στη σύγχρονη εποχή.
Μέσα από την έκθεση ο επισκέπτης είναι σε θέση να ανακαλύψει με ποιους σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής του συναναστρέφονταν, με ποιους συνεργάστηκε καθώς επίσης και ποιους ανέδειξε. Το Τελλόγλειο μέσα από την έκθεση αυτή παρουσιάζει το σύνολο του εκδοτικού έργου του εμπνευσμένου, μοναδικού αυτού ανθρώπου και καλλιτέχνη. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στο διαχωρισμό του εκθεσιακού χώρου σε τρεις βασικές ενότητες.
Στην πρώτη ενότητα αναδεικνύεται ο πιο γνήσιος λαϊκός (ναΐφ) ζωγράφος που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα, ο Θεόφιλος. Χάρη στον Τεριάντ η αξία του έργου του Θεόφιλου, όχι μόνο αναγνωρίστηκε, αλλά έγινε και διεθνώς γνωστή ένα χρόνο μετά από το θάνατο του Θεόφιλου σε έκθεση στο Λούβρο. Φυσικά και φιλοξενούνται στο Τελλόγλειο, κάποια από τα πρωτότυπα έργα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Θεοφίλου, που βρίσκεται στη Βαρειά της Μυτιλήνης. Πρόκειται για έξι θρησκευτικές φορητές εικόνες του, σπανιότατα δείγματα από την πρώτη περίοδο της δημιουργίας του ζωγράφου, στη Σμύρνη.
Στη δεύτερη ενότητα ο επισκέπτης θα δει αντίγραφα μεσαιωνικών χειρογράφων. Και στην τρίτη ενότητα εκτίθενται αντίτυπα των «Μεγάλων Βιβλίων». Στα βιβλία αυτά, αποτυπώνεται η εκδοτική δραστηριότητα του Τεριάντ για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες (1943 - 1975) σε συνεργασία με κορυφαίους καλλιτέχνες και συγγραφείς του 20ού αιώνα. Ο Τεριάντ πρότεινε στους καλλιτέχνες κείμενα για εικονογράφηση αφήνοντάς τους να φιλοτεχνούν ελεύθερα τα βιβλία από το εξώφυλλο έως την τελευταία σελίδα. Επιπλέον εκτίθενται τα περιοδικά VERVE που εξέδωσε ο Τεριάντ με λιθογραφίες των Πικάσο, Ματίς, Μιρό, Λε Κορμπιζιέ και πολλών άλλων σημαντικών καλλιτεχνών του 20ου αιώνα.
Ο τρόπος που έχει στηθεί η έκθεση είναι ιδιαίτερα προσεγμένος με πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες στην κάθε ενότητα ξεχωριστά. Μέσα από την περιήγηση σε αυτό το χώρο ο επισκέπτης είναι σε θέση να διαμορφώσει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τη σημαντικότητα του έργου του Τεριάντ. Και αυτός είναι άλλωστε ο στόχος της έκθεσης: να τιμηθεί αυτή η εξέχουσα προσωπικότητα της τέχνης.
.
Ώρες λειτουργίας: Δε.-Τρ.-Πε.-Πα. 09:00-14:00, Τετ. 09:00-14:00 και 17:00-21:00, Σαβ.- Κυρ. 10.00-18:00.
Διάρκεια έκθεσης: 14 Νοεμβρίου 2014-18 Μαρτίου 2015
Φωτογραφικό υλικό