Διαβάζοντας μια συναρπαστική οικογενειακή ιστορία στο "Σύρα Σάκρα", σχολιάζουμε...

2885 Views
Διαβάζοντας μια συναρπαστική οικογενειακή ιστορία στο Διαβάζοντας μια συναρπαστική οικογενειακή ιστορία στο "Σύρα Σάκρα", σχολιάζουμε...

  Διάβασε  και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

   
Αρχικά, σε αιχμαλωτίζει το εξώφυλλο. Μια γυναικεία φιγούρα ντυμένη στο βαθύ μπλε του Αιγαίου, με φόρεμα εποχής και με φόντο τη μεγαλειώδη Σύρο του 9ου αιώνα.

Την “Ιερή Σύρα” των καθολικών, την πλούσια, παντοδύναμη πόλη που ελέγχει το εμπόριο και την οικονομία της εποχής, ενώ παράλληλα γίνεται καταφύγιο πολλών και κατατρεγμένων, αλλά και σκηνικό αίγλης, πλούτου, πνευματικής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιείται ως σκηνικό και η Αθήνα, που τότε είναι ανερχόμενη δύναμη, αναπτύσσεται γοργά, οικονομικά, πολιτικά και πνευματικά.Αρχικά, ας σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για καθαρά ιστορικό μυθιστόρημα, παρόλο που η συγγραφέας φαίνεται πως έχει διεξάγει σοβαρή έρευνα και χρησιμοποιεί με ακρίβεια γεγονότα, συνήθειες, ήθη και έθιμα της εποχής. Περισσότερο θα το χαρακτήριζα ως μια οικογενειακή ιστορία, γύρω από το γαϊτανάκι της οποίας στριφογυρνούν πολλοί και ετερόκλητοι χαρακτήρες, που μας δίνονται όμως πολύ γλαφυρά, ζωντανά και βαθιά ανθρώπινα. Η Ελλάδα, την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη αναπτύσσεται, εκσυγχρονίζεται, αλλά βιώνει και ταπεινωτικές ήττες και απώλειες, όπως και οι ήρωες του βιβλίου.

Πρωταγωνίστρια η οικογένεια εφοπλιστών Περσελή, με αρχηγό τον δυναμικό και ανθρώπινο Γιάννη Περσελή, την αριστοκρατική σύζυγό του Τερέζα και την κόρη του Ιουλία, που θα αναδειχθεί σε μια ισχυρή και  ανατρεπτική προσωπικότητα. Δίπλα τους κινούνται και άλλα πρόσωπα, οι ζωές των οποίων δένονται αμετάκλητα και σε πολλές περιπτώσεις ανορθόδοξα, με την οικογένεια Περσελή, όπως ο καπετάνιος Στρατής Σορώπος και η δική του οικογένεια, ο αδελφός του Νικόλας και ο βαφτισιμιός του Περσελή, ο καλόκαρδος Παντελής.

Εκτός, όμως, από τους ανθρώπους, πρωταγωνιστές γίνονται και τα μέρη: η πανέμορφη,γραφική Σύρος, με την αρχοντιά και την επιβλητικότητα της, αλλά και με την Άνω Σύρα των φτωχών, η Αθήνα στα σπάργανα της. Τα δραματικά γεγονότα που σφραγίζουν την πορεία τους, όπως οι διαμάχες για το γλωσσικό ζήτημα και ο τραγικός πόλεμος του 1897, συμπλέκονται αρμονικά με τα πρόσωπα, χωρίς να κουράσουν με πολλές ιστορικές λεπτομέρειες, καθώς σκοπός της συγγραφέως δεν είναι να μας δώσει ένα ιστορικό εγχειρίδιο, αλλά μια τοιχογραφία της εποχής, με άριστη απόδοση, ζωντάνια και ενδιαφέρον.

Ο πυρήνας όμως της ιστορίας, σε αντίθεση με τα ανδροκρατούμενα ήθη της εποχής, καθορίζεται από γυναίκες, κυρίως την απίστευτη Ιουλία, τη φίλη της Αριέττα Γιασεμολάδα και την καθολική Καρμελίνα Ρούσσου. Οι τρεις αυτές γυναίκες θα χρειαστεί να παλέψουν με θεούς και δαίμονες, με τη συντηρητική κοινωνία της εποχής, με τους εαυτούς τους, τα πάθη τους και την ίδια τους την καρδιά, καθώς οι συγκυρίες , αλλά και οι επιλογές τους, θα τις φέρουν αντιμέτωπες με απίστευτες ανατροπές. Ο έρωτας είναι αυτός που κινεί το νήμα της ζωής τους και θα τις ταλανίσει από την απόλυτη ευτυχία στην καταστροφή, καθώς τα ήθη της εποχής δεν επιτρέπουν ουδεμία παρέκκλιση και απαιτούν υπακοή στις κοινωνικές συμβάσεις και στους άνδρες, πατεράδες,αδελφούς και συζύγους.

Εν ολίγοις, το “Σύρα Σάκρα” ήταν ένα βιβλίο που μου άρεσε πολύ και οι 700 του σελίδες γύριζαν με ταχύτητα, χωρίς να με κουράσουν στιγμή. Υπέροχοι χαρακτήρες, με βάθος και δύναμη, διάλογοι ζωντανοί και γλαφυρό σκηνικό, με έκαναν να μη θέλω να το αφήσω από τα χέρια μου. Αγάπησα τους ήρωες, τους ένιωσα δικούς μου ανθρώπους, θύμωσα, συγκινήθηκα και ταξίδεψα μαζί τους. Δώστε αυτή την ευκαιρία και εσείς στον εαυτό σας, αξίζει!

Βαθμολογία:
4,6/5

-Πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε εδώ
.
 Όλες οι τελευταίες δημοσιεύεις για το βιβλίο, εδώ   
 Διαβάσαμε και σχολιάζουμε, εδώ

Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Διαμαντοπούλου
Μαρία Διαμαντοπούλου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος της Φιλοσοφικής ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία. Γράφω για το μεγάλο μου πάθος, το βιβλίο και ό,τι έχει σχέση μ' αυτό. Βιβλιοκριτικές και βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις, βιβλιοθήκες, ακόμα και για ταινίες που έχουν άμεση σχέση με βιβλία. Mail: diamantmaria@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη