Έκθεση στο ΑΠΘ: «Το βιβλίο με χάρτες και ένα σημείωμα φωτίζει την ιστορία των συνόρων»:

823 Views
Έκθεση στο ΑΠΘ: «Το βιβλίο με χάρτες και ένα σημείωμα φωτίζει την ιστορία των συνόρων»: Έκθεση στο ΑΠΘ: «Το βιβλίο με χάρτες και ένα σημείωμα φωτίζει την ιστορία των συνόρων»:

 
 
Ένα ξεχασμένο σημαντικό χειρόγραφο σημείωμα του 1827 σε γαλλικό βιβλίο χαρτογραφικού περιεχομένου του τέλους του 18ου αιώνα, με ελληνικό ενδιαφέρον, αξιολογείται και προβάλλεται, για πρώτη φορά, σε νέα ειδική Έκθεση με χάρτες στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.
 
Η Έκθεση διοργανώνεται από το Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης του ΑΠΘ και τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 12:00, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου. Επιμελητής της Έκθεσης είναι ο Ομ. Καθηγητής του ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος.
 
Η νέα Έκθεση αποτελεί ένα λειτουργικό «παράρτημα» της έκθεσης «200 Χρόνια Χάρτης του Lapie (1822). O Πρώτος Μεγάλος Χάρτης της επαναστατικής περιόδου 1821-1829». Το σημείωμα σε γαλλική γλώσσα, αξιόλογου Έλληνα λογίου και φίλου του Καποδίστρια, αναφέρεται στη χρήση του συγκεκριμένου βιβλίου ―βρίσκεται στα ράφια της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης στη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ― το οποίο, ως βιβλίο, αποτελεί πλέον μοναδικό ιστορικό τεκμήριο. Λόγω του χαρτογραφικού του περιεχομένου προστίθεται στα γεωγραφικά βοηθήματα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, από όπου αντλούσε τα επιχειρήματα με τα οποία αντιμετώπιζε και επηρέαζε ―όσο ήταν δυνατόν― τους συνοριακούς σχεδιασμούς των Μεγάλων Δυνάμεων.
 
Σύμφωνα με τους διοργανωτές «Η νέα τετράπτυχη έκθεση φωτίζει με πρωτότυπα κείμενα και χάρτες ένα άγνωστο μέχρι σήμερα στοιχείο, χαρτογραφικού περιεχομένου, σχετικά με τη συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στο μέγα θέμα της δύσκολης διαπραγμάτευσής του με τις Μεγάλες Δυνάμεις για τον γεωχωρικό καθορισμό των πρώτων συνόρων της Ελλάδας και της έκτασης της Ελληνικής επικράτειας χρησιμοποιώντας τους χάρτες, τη δύναμη των οποίων γνώριζε καλά».
 
Διάρκεια Έκθεσης: 22 Φεβρουαρίου 2023 μέχρι 30/6/2023

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: ΑΠΘ

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
4ο Φεστιβάλ Καλοκαιριού 2023: Θεατρικές & μουσικές παραστάσεις στο θέατρο Κήπου κ.ά. (πρόγραμμα)
4ο Φεστιβάλ Καλοκαιριού 2023: Θεατρικές & μουσικές παραστάσεις στο θέατρο Κήπου κ.ά. (πρόγραμμα)
με 0 Σχόλια 3460 Views

....περιλαμβάνει 23 συναυλίες, 11 θεατρικές παραστάσεις και 3 performances. 4ο Φεστιβάλ Καλοκαιριού Δήμου Θεσσαλονίκης. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη