«Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά» - Οι «Σφαγές της Χίου» σε θεατρικό δρώμενο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

1713 Views
«Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά» - Οι «Σφαγές της Χίου» σε θεατρικό δρώμενο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα «Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά» - Οι «Σφαγές της Χίου» σε θεατρικό δρώμενο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

«Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά» - Οι «Σφαγές της Χίου», θεατρικό δρώμενο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

Ζωγραφική και θέατρο συνομιλούν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. δίνοντας ζωή στο έργο του Ντελακρουά «Οι σφαγές της Χίου». Το Τελλόγλειο στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το '21» συνεργάζεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο εγχείρημα, τη δραματοποίηση του εμβληματικού πίνακα.
 
Πρόκειται για το θεατρικό δρώμενο «Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά», που θα παρουσιαστεί για δύο βραδιές, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου και το Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στις 20.00, στον εκθεσιακό χώρο του Τελλογλείου.  
 
Ηθοποιοί του ΚΘΒΕ υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Νικόλα Μαραγκόπουλου θα παρουσιάσουν το θεατρικό αυτό δρώμενο με αφετηρία τον πίνακα του Ντελακρουά «Οι σφαγές της Χίου». Πρωτότυπες μαρτυρίες και το δραματοποιημένο σενάριο της Αλεξάνδρας Χαράνη συγκροτούν τον πυρήνα του δρώμενου, με τους ήρωες του πίνακα να «δραπετεύουν» από τον καμβά αποκτώντας ζωή. Από την παράσταση δεν λείπει ο ίδιος ο Ντελακρουά, που εμφανίζεται σε μία φραστική αναμέτρηση με τον κλασικιστή ζωγράφο  Ζαν Ογκίστ Ντομινίκ Ενγκρ, ενώ το δρώμενο περιλαμβάνει πολλές ακόμη εκπλήξεις.
 
Αναφερόμενη στις «Σφαγές της Χίου», ένα έργο με έντονη θεατρικότητα, η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, που έχει τη γενική ευθύνη της έκθεσης «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ‘21», κάνει λόγο για «ένα tableau vivant που παρασύρει ενεργά τον θεατή κι αναδεικνύει την επίδραση του θεάτρου στη ζωγραφική, που γίνεται εμφανής στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα».
«Δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε μία θεατρική απεικόνιση εμπνευσμένοι από τον πίνακα του Ντελακρουά, αλλά κάνουμε το δικό μας ποίημα. Σαν να φωνάξαμε τον Ντελακρουά να ζωγραφίσει την παράστασή μας», εξηγεί από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Νικόλας Μαραγκόπουλος.
 
Σύγχρονη εναλλακτική μουσική, μικρασιάτικα μινόρε και ένα κομμάτι του Θάνου Αναστόπουλου με τα «Διάφανα Κρίνα» πλαισιώνουν την παράσταση.
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Νικόλας Μαραγκόπουλος Ηθοποιοί: Άννα Π. Κυριακίδου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Άγγελος Νεράντζης, Τάσος Ροδοβίτης.
Δύο παραστάσεις στις 26 Νοεμβρίου και στις 2 Δεκεμβρίου στις 20.00.
Γενική είσοδος: 5 ευρώ. Πληροφορίες στο τηλ. 2310 991610. 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη