5 λόγοι γιατί το διάβασμα είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσεις το χρόνο σου. Από την Ματίνα Αναγνωστοπούλου.

625 Views
5 λόγοι γιατί το διάβασμα είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσεις το χρόνο σου. Από την Ματίνα Αναγνωστοπούλου. 5 λόγοι γιατί το διάβασμα είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσεις το χρόνο σου. Από την Ματίνα Αναγνωστοπούλου.

5 λόγοι γιατί το διάβασμα είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσεις το χρόνο σου. Από την Ματίνα Αναγνωστοπούλου.

Αν και οι ήδη σεσημασμένοι βιβλιοφάγοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι μας προσφέρουν τα βιβλία και ο χρόνος που περνάμε μαζί τους, παρ’ όλα αυτά σημειώνω εδώ πέντε βασικούς λόγους για να τους έχουμε πρόχειρους όταν αρχίζουν οι ενοχλητικές ερωτήσεις από τους αδιάβαστους.
 
Γιατί, λοιπόν, κανείς πρέπει να παρατήσει ό, τι άλλο κάνει και να ανοίξει άμεσα ένα καλό βιβλίο;
1. Εάν είσαι καλός αναγνώστης, ξέρεις και να μιλάς σωστά.
Ειλικρινά, δεν ξέρω τι είναι χειρότερο: κάποιος που αρνείται πεισματικά να ανοίξει ένα βιβλίο ή κάποιος που δεν μπορεί να σταυρώσει μια κουβέντα σωστή ως άλλη Δέσποινα Στυλιανοπούλου στο ρόλο της πολύ συμπαθούς αλλά εντελώς αναλφάβητης υπηρέτριας.
Η σωστή γραμματική και σύνταξη βρίσκονται στον πυρήνα κάθε καλογραμμένου βιβλίου, κάτι για το οποίο θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους διορθωτές και τους επιμελητές των εκδόσεων που το τι βλέπουν τα ματάκια τους δε λέγεται μήτε ομολογείται.
Μέσα από το διάβασμα, λοιπόν, ο εγκέφαλός μας απορροφά τη σωστή χρήση της γλώσσας, τη γραμματική, το συντακτικό, και γενικά ό, τι μας είναι απαραίτητο ώστε ασυνείδητα το μυαλό μας να συσχετίσει αυτά που διαβάζουμε με αυτά που εκφράζουμε προφορικά. Αυτό μας βοηθά να ακουγόμαστε περισσότερο ως λειτουργικά μέλη της κοινωνίας.
 
2. Διαβάζοντας μαθαίνεις.
Ξέρω. Πρωτοτύπησα. Κι όμως. Το να κάθεσαι σε μια αίθουσα ή ένα αμφιθέατρο και να προσπαθείς να αντισταθείς στην ακατανίκητη παρόρμηση να πέσεις επιτόπου για ύπνο ενώ ο καθηγητής συνεχίζει ακάθεκτος μια ατελείωτη διάλεξη δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο. Έτσι κι αλλιώς, οι περισσότεροι τριγύρω βρίσκονται στο δεύτερο ή τρίτο στάδιο ύπνου REM.
Συχνά ο τρόπος και το εισιτήριο για να βγεις από όλη αυτή την ατέρμονη και καθόλου παραγωγική κατάσταση είναι να παραμερίσεις τη δεδομένη ύλη και να ψάξεις να βρεις αλλού πληροφορίες για αυτό που σε ενδιαφέρει να καταλάβεις.
Μη θεωρείς δεδομένο ότι κάθε βιβλίο περί ιστορίας ή οικονομικών είναι δυσνόητο. Υπάρχουν κάποια τα οποία μπορούν να κάνουν το θέμα τους τόσο καλά κατανοητό που να δεις με άλλο μάτι ακόμη και το πιο βαρετό αντικείμενο.
 
3. Το διάβασμα είναι σέξυ.
Αλήθεια, είναι. Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο και γοητευτικό στο να κάθεσαι με μια κούπα καφέ κι ένα βιβλίο στην αγαπημένη σου καφετέρια και να βρίσκεις παραδίπλα και κάποιον άλλο να κάνει ακριβώς το ίδιο. Δημιουργείται μια υπόγεια σύνδεση.
Αμέσως αμέσως υπάρχει κάτι κοινό. Με το ασχολούμαστε με ένα βιβλίο εκφράζουμε προς τα έξω ότι αισθανόμαστε άνετα και μόνοι μας, μας νοιάζει τι γίνεται στον κόσμο και κυρίως ότι είναι πάρα πολύ πιθανό να είμαστε ευφυείς και ενδιαφέροντες τύποι.
 
4. Το διάβασμα διευκολύνει την αυτοανακάλυψη.
Εντάξει, ένας χάρτης δεν μπορεί να με βοηθήσει να μάθω να παρκάρω σωστά, κάποια βιβλία όμως κάνουν περισσότερα από το να μας προσφέρουν γνώση ή ψυχαγωγία.
Ορισμένα βιβλία μας ανοίγουν τα μάτια προς ανεξερεύνητες περιοχές, πράγματα και ορίζοντες που ίσως να μην μπορούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους με άλλον τρόπο. Όταν αισθάνομαι ότι έχω χαθεί, με βοηθά πολύ να διαβάσω για το αντίστοιχο ταξίδι κάποιου άλλου.
Αυτό μπορεί να μην καθρεφτίζει ακριβώς την προσωπική μου εμπειρία. Διαβάζοντας, όμως, για τους προβληματισμούς ενός άλλου ανθρώπου, τα λάθη, τους πειραματισμούς, τις αποτυχίες και τις επιτυχίες του, όλα αυτά μπορούν να φανούν χρήσιμα για τα δικά μου αυτοεξερευνητικά σχέδια.
 
5. Το διάβασμα γίνεται απόλαυση όταν βρεις αυτό που σε ευχαριστεί να διαβάζεις.
Άχρηστη επισήμανση: Λατρεύω πραγματικά το διάβασμα (αν και θεωρώ ότι το έχετε όλοι αντιληφθεί μέχρι τώρα) και θεωρώ ειλικρινά ότι λίγη λογοτεχνία θα βοηθούσε αρκετούς ακόμη ανθρώπους να βελτιώσουν τη ζωή τους.
Το διάβασμα μπορεί να μην σου αλλάξει τελείως τον κόσμο, αλλά σίγουρα θα διευρύνει τα σύνορά του σημαντικά. Δεν υπάρχουν πολλά αυτή τη στιγμή στον πλανήτη για τα οποία η γενιά μας δεν μπορεί να ψάξει και να μάθει. Για κάθε σχεδόν ζήτημα έχει γραφτεί κάτι που σε περιμένει να το βρεις και να το διαβάσεις.
Η γνώση και η καλύτερη κατανόηση της ζωής μας προσφέρεται ήδη απλόχερα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να απλώσουμε το χέρι και να γυρίσουμε μια σελίδα.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή