Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Η Λ. Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση «Στην Ίδια Πόλη. Χριστιανοί και Εβραίο»

754 Views
Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Η Λ. Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση «Στην Ίδια Πόλη. Χριστιανοί και Εβραίο» Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Η Λ. Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση «Στην Ίδια Πόλη. Χριστιανοί και Εβραίο»

Τη σειρά εκθέσεων «Στην Ίδια Πόλη. Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη» εγκαινίασε το απόγευμα της Κυριακής στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Όπως τόνισε στην ομιλία της η κ. Μενδώνη, το εβραϊκό μουσείο και οι συλλογές του, θα αποτελέσουν τουλάχιστον τον πυρήνα για τις συλλογές του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, που στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.


«Θέλουμε να γίνει για να στεγαστεί σ' αυτό όχι μόνο η μνήμη, αλλά και η πολύ μεγάλη ιστορία και η πολιτιστική ταυτότητα της εβραϊκής κοινότητας, γιατί χρωστάμε στην πατρίδα μας, στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη αλλά κυρίως στη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν, διότι ήταν πολλοί αυτοί που μπήκαν στο τρένο και δε γύρισαν ποτέ», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.


Η συγκεκριμένη σειρά εκθέσεων, αναζητά την ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από ανέκδοτες φωτογραφίες, έγγραφα και αντικείμενα και περιλαμβάνει τρεις ενότητες. Στον πρώτο θεματικό κύκλο «Μουσική, Θέατρο, Πολιτισμός μέσα από τα αρχεία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης» που εγκαινιάστηκε στο Εβραϊκό Μουσείο, παρουσιάζονται πληροφορίες για την ατομική, την κοινωνική και τη γεωγραφική ταυτότητα εκατοντάδων εβραϊκών οικογενειών της Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας μια περίοδο 28 ετών (1915-1943), το χρονικό διάστημα δηλαδή ανάμεσα στην ίδρυση του Ωδείου και την εκτόπιση των Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη. «Θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος, με θέμα "εκπαίδευση και αθλητισμός" ο οποίος θα φιλοξενηθεί το Μάιο στη φιλόπτωχο αδελφότητα Θεσσαλονίκης και τρίτος με θέμα "θεσμοί και λειτουργία των κοινοτήτων, εμπόριο, επιχειρηματικότητα, εκδόσεις, τύπος, προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης" που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαβίδ Σαλτιέλ.

Τη σειρά εκθέσεων συνδιοργανώνουν η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Την έκθεση ετοίμασαν το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη και η Έδρα Εβραϊκών Σπουδών ΑΠΘ, με την ευγενική υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αποστολία Γκούτη: Τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης | Σωφέρ Θεάτρου
Αποστολία Γκούτη: Τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης | Σωφέρ Θεάτρου
με 0 Σχόλια 2245 Views

Έχει προταθεί για τον ρόλο της στην παράσταση «Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του ρεμπέτικου» του Παναγιώτη Μεντή στο Θέατρο Σοφούλη.Γράφει η Ζωή Ταυλαρίδου για την Κουλτουρόσουπα

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη