16 βιβλία που μας συνεπήραν το 2022 από τις Μ. Διαμαντοπούλου & Μ. Σαρικιαχίδου

8271 Views
16 βιβλία που μας συνεπήραν το 2022 από τις Μ. Διαμαντοπούλου & Μ. Σαρικιαχίδου 16 βιβλία που μας συνεπήραν το 2022 από τις Μ. Διαμαντοπούλου & Μ. Σαρικιαχίδου


.
Καθώς το #2022 ετοιμάζεται να ...κόψει ρόδα μυρωμένα και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε τη #νέα χρονιά, τι θα λέγατε για μια #ανασκόπηση της εκδοτικής χρονιάς, με τα βιβλία που ξεχωρίσαμε τη χρονιά που μας πέρασε;

Ιδιαίτερα χρήσιμη και ως οι δικές μας #προτάσεις για #δώρα στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Από τη Μιλάντα Σαρικιαχίδου

 Το τελευταίο γράμμα από τον εραστή σου – Τζότζο Μόις, Εκδόσεις Ψυχογιός
Μια ιστορία πάθους, απωθημένων, χαμένων ευκαιριών και ανατροπών. Δεν σκαρφάλωσε τυχαία στην κορυφή των best sellers αφού η παράνομη αγάπη κι η απώλεια όταν παντρεύονται, συνθέτουν ένα βαθιά συναισθηματικό και συγκινητικό μυθιστόρημα. Όταν η Έλι αναζητά στα αρχεία της εφημερίδας για την οποία εργάζεται κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία, είναι σίγουρη πως δε θα ανακαλύψει τίποτα συνταρακτικό. Κι όμως, βρίσκει ένα γράμμα από το 1960, στο οποίο ένας άντρας ζητά από την ερωμένη του να εγκαταλείψει τον σύζυγό της. Αυτό θα είναι και η αφορμή για να σκαλίσει αυτή την παλιά ιστορία αγάπης, ίσως γιατί της θυμίζει την προσωπική της ζωή…Το 1960, η Τζένιφερ ανακτά τις αισθήσεις της στο νοσοκομείο έπειτα από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα. Δε θυμάται τίποτα – ούτε τον σύζυγό της, ούτε τους φίλους της, ούτε και τον ίδιο της τον εαυτό. Όταν επιστρέφει σπίτι, ανακαλύπτει μια κρυμμένη επιστολή και προσπαθεί να θυμηθεί και να βρει τον εραστή για τον οποίο ήταν διατεθειμένη να διακινδυνεύσει τα πάντα.

Προς τον παράδεισο – Χάνια Γιαναγκιχάρα, Εκδόσεις Μεταίχμιο
Πρόκειται για το πιο σημαντικό βιβλίο της χρονιάς, ένα θαύμα λογοτεχνικής γραφής και συναισθηματικής ιδιοφυίας. Έμπνευση για εμάς που προστατεύουμε όσους αγαπάμε, τους συντρόφους μας, τους εραστές μας, τα παιδιά μας και τον πόνο που νιώθουμε όταν δε τα καταφέρνουμε. Στο Προς τον Παράδεισο η ιστορία χωρίζεται σε τρία μέρη, τρία χρονικά σημεία που τα χωρίζει ένας αιώνας. Στο πρώτο, που εκτυλίσσεται το 1893, η Χάνια ξαναγράφει την ιστορία της Αμερικής αλλάζοντας κάποιες πτυχές της. Στο δεύτερο, το 1993, μιλάει για κουίρ ιστορίες την εποχή που ο ιός του έιτζ μαστίζει την γκέι κοινότητα. Και στο τρίτο μέρος, άλλα εκατό χρόνια μετά, το 2093, ο κόσμος έχει μεταλλαχθεί σε μια τραγική δυστοπία.

Αλήθειες που δεν σου είπα – Κέλι Ρίμερ, Εκδόσεις Μίνωας
Ένα βαθιά συγκινητικό βιβλίο που προβάλλει τη μάστιγα της επιλοχείου κατάθλιψης. Τρεις γυναίκες, τρεις ηρωίδες με τις οποίες ο αναγνώστης θα κάνει το πιο δύσκολο και συνάμα λυτρωτικό, οικείο σε όλους μας ταξίδι. Από το 1957 στο σήμερα, παρουσιάζονται οι ιστορίες μιας οικογένειας που παλεύει με τους δαίμονες της αλλά και με παρωχημένες κοινωνικές αντιλήψεις για την επιλόχειο κατάθλιψη, την έκτρωση και την άνοια.

Όταν ο πατέρας της μεταφέρεται σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, η Μπεθ προσφέρεται να  αδειάσει το πατρικό σπίτι και τότε διαπιστώνει έκπληκτη ότι η πόρτα της σοφίτας όπου κάποτε έπαιζε με τα αδέρφια της είναι ασφαλισμένη με λουκέτο. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η έκπληξή της όταν ανακαλύπτει τι κρύβεται από πίσω – ένα χάος από πίνακες του πατέρα της, στοίβες από πεταμένα χαρτιά και πολλά άχρηστα πράγματα στο κατά τα άλλα σχολαστικά τακτοποιημένο σπίτι τους. Ξεκαθαρίζοντας την ακαταστασία, βρίσκει μια σελίδα ημερολογίου, γραμμένη με τον γραφικό χαρακτήρα της μητέρας της. Όλοι γνωρίζουν ότι η Γκρέις είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητικό δυστύχημα, αλλά αυτό το χειρόγραφο φέρνει στο φως μια πολύ πιο ζοφερή εκδοχή. Πολύ γρήγορα η Μπεθ σχηματίζει μια διαφορετική και ανησυχητική εικόνα της οικογένειάς της: η μητέρα της έπασχε από επιλόχεια κατάθλιψη και ο σύζυγός της έμοιαζε ελάχιστα με τον στοργικό πατέρα που γνώρισαν η ίδια και τα αδέρφια της…Δέσποινα, μάτια μου – Γιασεμίν Οζέκ, Εκδόσεις Πατάκη
Με μια εξαιρετική πένα περιγράφονται τα συναισθήματα των ανθρώπων που βίωσαν τη Μικρασιατική καταστροφή στο πετσί τους. Ο ήρωάς της, ένα νεαρό Τουρκόπουλο ζει ευτυχισμένο με την Ελληνίδα μητέρα του και τον Τούρκο πατέρα του στη Μυτιλήνη. Το 1923 οι κυβερνήσεις συμφωνούν στην ανταλλαγή πληθυσμών και η ζωή όλων αλλάζει. Ο Εμίν Αλί θα ξεκινήσει μια καινούρια ζωή με την οικογένειά του στο Αϊβαλί, όπου φτάνουν ξένοι ανάμεσα σε ξένους, χωρίς ποτέ να ξεχνά την Ελλάδα και τη Δέσποινα. Η μητέρα του Ελευθερία, αν και χριστιανή, για να μην κινδυνεύσει να χάσει την οικογένειά της, φορά παντού τη μαντίλα, ενώ ταυτόχρονα δίνει τον δικό της αγώνα για να κερδίσει την ελευθερία της, δίνοντας έτσι και υπόσταση στο όνομά της. Ο πατέρας του Χουσνού θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει την οικογένειά του ενωμένη, με τη θλίψη και τη νοσταλγία χαραγμένες όμως στα βάθη της ψυχής του. Το «Δέσποινα, μάτια μου» είναι ένα μυθιστόρημα για μια τραυματική ιστορική στιγμή, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, που βιώνει όλες τις πτυχές της ανταλλαγής, του ξεριζωμού, του αβάσταχτου αποχωρισμού: αγάπη, φόβο, μίσος, λαχτάρα, προβλήματα ταυτότητας.

Του ανέμου οι σιωπές – Γεωργία Χίονη, Εκδόσεις Έξη
«Έρχονται οι Τσέτες! Γρήγορα, μαζέψτε τα!» ακούστηκαν οι καβαλάρηδες εκείνο το βράδυ. Το καραβάνι των ξεριζωμένων ξεκίνησε στο συρφετό της νύχτας. Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Δράμα, οι πρώτες πόλεις που θα τους υποδεχτούν για να στεγάσουν μέσα σε χαλάσματα τα συντρίμμια μιας ολόκληρης ζωής. Η Ερμιόνη και η Νίκη θα δοκιμαστούν. Καθεμιά θα επιλέξει ένα διαφορετικό μονοπάτι. Η Ερμιόνη, στο κρεβάτι του νοσοκομείου, παλεύοντας να κρατηθεί στη ζωή, θα προσπαθήσει να προχωρήσει μπροστά αποφασίζοντας πως πρέπει να ζήσει. Η Νίκη, από την άλλη, δεν θα αντέξει τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Το Σπίτι της Γοητείας στα Λαδάδικα θα της προσφέρει όλα όσα ποθεί με αντίτιμο το ίδιο της το κορμί, μα εκείνη θα προσπαθήσει να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της. Δυο γυναίκες που πάλεψαν να μείνουν όρθιες. Καθεμιά με τον δικό της τρόπο, καθεμιά με τον έρωτα να ορίζει αλλιώς τα βήματά της. Ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος; Η ευτυχία είναι στιγμές και εξαρτάται μόνο από μας αν θα τη βρούμε και αν θα τη ζήσουμε.Από τη Μαρία Διαμαντοπούλου

Μεταξία Κράλλη, Σύρα Σάκρα, εκδόσεις Ψυχογιός
Μια συναρπαστική οικογενειακή ιστορία, με φόντο τη γραφική Ερμούπολη του 19ου και του 20ου αιώνα! Οι περιπέτειες της οικογένειας Περσελή, ο αγώνας των γυναικών για χειραφέτηση, η Ελλάδα του Τρικούπη και των πολέμων, ξετυλίγονται υπέροχα μέσα στις 700 σελίδες του βιβλίου, χωρίς να κουράσουν στιγμή!

Ορχάν Παμούκ, Νύχτες Πανούκλας, εκδόσεις Πατάκη 
Τα λόγια περισσεύουν για τον κορυφαίο Τούρκο λογοτέχνη! Πάντα αιχμηρός, διεισδυτικός, δε διστάζει να βάλει τη μυτερή  πένα του και να πετσοκόψει πρόσωπα και καταστάσεις. Κοινώς, δε χαρίζεται σε κανέναν και λέει τα πράγματα ακριβώς όπως είναι, έχοντας αποκτήσει πολλούς εχθρούς, αλλά και φανατικούς αναγνώστες. Αυτή τη φορά, δε διστάζει να μας αφηγηθεί το χάος που προκύπτει σε ένα φανταστικό νησί,την άνοιξη του 1901, εξαιτίας μιας επιδημίας πανούκλας. Όλα ανατρέπονται, καθώς η κεντρική εξουσία παρατά το νησί στην τύχη του και οι κάτοικοι πρέπει να βρουν τρόπο να επιβιώσουν.

Μαρία Βουζουνεράκη, Η οργή του Χρόνου, Άνεμος Εκδοτική 
Ένα πολυπρόσωπο και καταιγιστικό μυθιστόρημα, στα χρόνια της πανδημίας, με ήρωες δύο ετερόκλητους ανθρώπους, τη Βερονίκη και το Θεόκλητο, που θα συναντηθούν και θα επιδιώξουν να βρουν την ευτυχία! Πόσο μας κυνηγά το παρελθόν το δικό μας και των άλλων; Με σκηνικό την Κρήτη και την Κέρκυρα και με καταλύτη τον κορονοϊό, που προβάλλεται σε σχέση με παλαιότερες επιδημίες που ταλάνισαν την ανθρωπότητα και την έφεραν στο χείλος της καταστροφής και της βίας. 

Στέφανι Λάντ, Οικιακή βοηθός (The Maid),  εκδόσεις_Κλειδάριθμος 
Αν σας άρεσε η σειρά στο Νετφλιξ, θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε και το ομώνυμο βιβλίο της που φωτίζει το πορτρέτο μιας νέας μητέρας που αποδρά από μια κακοποιητική σχέση και παλεύει δουλεύοντας ως καθαρίστρια για να στήσει μια νέα ζωή για την ίδια και την κόρη της.


Ανί Ερνώ, Το Γεγονός, εκδόσεις  Μεταίχμιο  
Έχοντας κατακτήσει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, κατέκτησε και την καρδιά μας, θίγοντας ένα πολύ ευαίσθητο και γυναικείο θέμα: μας περιγράφει τη σκληρή και βαθιά, ανθρώπινη, γυναικεία εμπειρία μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης τη δεκαετία του ΄60. Στο συγκεκριμένο βιβλίο βασίστηκε η ταινία που κέρδισε το Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας.

Λετισιά Κολομπανί, Οι θριαμβεύτριες, εκδόσεις Πατάκη
Η Σολέν, επιτυχημένη δικηγόρος, μετά από ένα περιστατικό που αλλάζει τη ζωή της, αποφασίζει να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της σε μια εστία στο Παρίσι που φιλοξενεί γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια. Οι περιθωριοποιημένες γυναίκες , άστεγες, μετανάστριες, ναρκομανείς, την αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, αλλά η Σολέν επιμένει. Παράλληλα, βλέπουμε και την ιστορία της Μπλανς, ιδρύτριας του ασύλου, έναν αιώνα πριν. 

Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Η τυχερή Δάφνη, Key Books 
Ένα φιλόδοξο μυθιστόρημα, από έναν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα. Η Δάφνη Κορρέ, πρώην πρωταθλήτρια κολύμβησης, ξεκινά ένα ταξίδι αναψυχής με ιστιοφόρο. Μαζί της επιβαίνουν και δυο παλιοί συμμαθητές της, καθώς και ο Πέτρος, ένας αποτυχημένος επιχειρηματίας που αναλαμβάνει χρέη καπετάνιου. Καταμεσής του Αιγαίου ένα αναπάντεχο γεγονός θα αναστατώσει τις ζωές τους.

Αμπντουρλαζάκ Γκούρνα, Άλλες ζωές, εκδόσεις Ψυχογιός.
Η ιστορία του αφρικανού Ιλιάς, ενός πάμφτωχου αγοριού που κατατάσσεται στο στρατό για να ξεφύγει από τη φτώχεια, η ιστορία της Αφρικής και της αποικιοκρατίας και μια αναπάντεχη ιστορία αγάπης,  συνθέτουν ένα υπέροχο μυθιστόρημα, οσυγγραφέας του οποίου τιμήθηκε με νόμπελ το 2021.
Βάλτερ Κεμπόφσκι, Όλα για το τίποτα, εκδόσεις Δώμα
Γενάρης του 1945. Το ανατολικό μέτωπο καταρρέει, ο Κόκκινος Στρατός προελαύνει,αλλά στο Γκεόργκενχοφ, το αρχοντικό της οικογένειας φον Γκλόμπιχ, η ζωή μοιάζει να διατηρεί τη ρουτίνα της. Κανείς δε μπορεί να πιστέψει πως η παντοδύναμη ναζιστική Γερμανία έχει ηττηθεί. Τι θ΄ απογίνουν οι χαμένοι του πολέμου;

Χριστίνα Σουλελέ, Θα την έλεγαν Ελευθερία, Άνεμος εκδοτική
Το βιβλίο παρακολουθεί τη ζωή και την πορεία τριών γυναικών: της Αγγελικής, της Σμαράγδας και της Θαλασσινής. Τρεις γυναίκες που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, αλλά παλεύουν για τα ίδια πράγματα: το δικαίωμα της επιλογής, την ανεξαρτησία , την ελευθερία. Οι ζωές τους σαν ταραγμένες θάλασσες, όπως αυτές των Κυκλάδων, με αγέρηδες δυνατούς και σαρωτικούς, αλλά και με στιγμές σπάνιας ομορφιάς, γαλήνης και δύναμης! Στο τέλος, οι ιστορίες τους θα ενωθούν, με έναν τρόπο απρόβλεπτο και λυτρωτικό.
Φρέντερικ Μπάκμαν, Συμφωνία Ζωής, εκδόσεις Κέδρος
Ένας άντρας που έχει κατακτήσει όλα όσα οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς ονειρεύονται – επιχειρήσεις, ακίνητα, περιουσία – έρχεται αντιμέτωπος με τον καρκίνο. Στο νοσοκομείο κάνει έναν απολογισμό της ζωής του. Τις επιτυχίες στα επαγγελματικά διαδέχονται οι αποτυχίες στις προσωπικές σχέσεις, και κυρίως στη σχέση με τον γιο του. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται ένα πεντάχρονο κορίτσι που περνάει τον χρόνο του ζωγραφίζοντας, θαρρείς και έτσι θα καταφέρει να νικήσει την αρρώστια. Έχει καταλάβει βέβαια ότι αυτό είναι αδύνατο, αλλά συνεχίζει, για να δίνει κουράγιο στους μεγάλους. Η συνάντησή τους θα τα αλλάξει όλα.
.
 Όλες οι τελευταίες δημοσιεύεις για το βιβλίο, εδώ   
 Διαβάσαμε και σχολιάζουμε, εδώ

Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Διαμαντοπούλου
Μαρία Διαμαντοπούλου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος της Φιλοσοφικής ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία. Γράφω για το μεγάλο μου πάθος, το βιβλίο και ό,τι έχει σχέση μ' αυτό. Βιβλιοκριτικές και βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις, βιβλιοθήκες, ακόμα και για ταινίες που έχουν άμεση σχέση με βιβλία. Mail: diamantmaria@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αποστολία Γκούτη: Τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης | Σωφέρ Θεάτρου
Αποστολία Γκούτη: Τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης | Σωφέρ Θεάτρου
με 0 Σχόλια 2265 Views

Έχει προταθεί για τον ρόλο της στην παράσταση «Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του ρεμπέτικου» του Παναγιώτη Μεντή στο Θέατρο Σοφούλη.Γράφει η Ζωή Ταυλαρίδου για την Κουλτουρόσουπα

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη