Τα καλύτερα βιβλία για το 2022 όπως τα επέλεξαν το “The New Yorker”

2448 Views
Τα καλύτερα βιβλία για το 2022 όπως τα επέλεξαν το “The New Yorker” Τα καλύτερα βιβλία για το 2022 όπως τα επέλεξαν το “The New Yorker”

 

Με τη χρονιά να πλησιάζει στο τέλος της όλο και περισσότεροι κάνουν τις αποτιμήσεις τους για το 2022.

Το ίδιο και τα μέσα παγκοσμίως.

Οι editors του New Yorker, αφού πρότειναν ένα βιβλίο κάθε εβδομάδα στους αναγνώστες τους, συγκέντρωσαν σε μία λίστα εκείνα που θεωρούν καλύτερα και μας τα παρουσιάζουν.

Οι τίτλοι καλύπτουν μεταξύ άλλων ποίηση, λογοτεχνία, επιστήμη, βιογραφίες.

Τα παρακάτω δέκα ανήκουν στις πρώτες θέσεις των επιλογών τους:

Afterlives του Abdulrazak Gurnah

Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημα του βραβευμένου με Νόμπελ Abdulrazak Gurnah, είναι μια σαρωτική ιστορία αγάπης μεταξύ δύο νεαρών, που εξελίσσεται στη σημερινή Τανζανία. Το Afterlives είναι ένα επικό μυθιστόρημα για την οικογένεια, την αγάπη, τη φιλία, τον πόλεμο και τον εκτοπισμό που προκαλεί, αλλά και τους τρόπους που η βία καθορίζει τις ζωές μας.

Immense World του Ed Yong

Αυτό το βιβλίο είναι γεμάτο με παράξενα πλάσματα και περίεργα πειράματα. Ο Ed Yong προσπαθεί να κατανοήσει τι αντιλαμβάνονται τα ζώα και τι θα έλεγαν αν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Οι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο από τη δική τους διάσταση, άλλα είδη τον βλέπουν εντελώς διαφορετικά και άλλα καθόλου. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν τα ζώα για να αντιληφθούν το περιβάλλον τους και αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος για να διευρύνουμε τη σκέψη και την αναζήτησή μας.

The Books of Jacob της Olga Tokarczuk

Το επικό μυθιστόρημα της βραβευμένης με Νόμπελ, Olga Tokarczuk, ακολουθεί ένα θρησκευτικό ηγέτη του Μεσαίωνα, ο οποίος ταξιδεύει από τον οίκο των Αψβούργων στην αυτοκρατορία των Οθωμανών και ανακαλύπτει συνεχώς τον εαυτό του.

Checkout 19 της Claire-Louise Bennett
Αν και πρόκειται για τη συμβατική ιστορία ενός κοριτσιού της εργατικής τάξης που ενθαρρύνεται να ακολουθήσει το πάθος της για τη συγγραφή από έναν δάσκαλό της, αυτό το μυθιστόρημα παραμένει ανθεκτικό στον ορισμό του λογοτεχνικού του είδους, αλλά εναντιώνεται σκόπιμα στον τρόπο γραφής του.

Chilean Poet του Alejandro Zambra
Αυτό το γοητευτικό μυθιστόρημα ακολουθεί τον Gonzalo, έναν επίδοξο ποιητή από τη Χιλή. Από τα εφηβικά του σονάτα μέχρι και τις σεξουαλικές του αποδράσεις μέχρι τη σχέση του με την Carla, που έχει έναν γιο, ο οποίος επιθυμεί να γίνει επίσης ποιητής, η ιστορία μάς δείχνει πώς η ποίηση είναι εθνικό πάθος για μια ολόκληρη χώρα.

Constructing a Nervous System της Margo Jefferson
Σε αυτό το βιβλίο η συγγραφέας συνδυάζει τα απομνημονεύματα και την κριτική. «Πρέπει να σπάσω τον εαυτό μου σε κομμάτια και μετά να τον ξαναφτιάξω», σημειώνει σε ένα σημείο. Έτσι, η σκηνική παρουσία της Έλα Φιτζέραλντ υποδηλώνει μια «μαύρη γυναικεία μοίρα» την οποία ο νεαρός Τζέφερσον προσπαθεί να αποφύγει. Λαμβάνοντας υπόψη τα είδωλα της τζαζ και μπλουζ που ο Τζέφερσον ειδωλοποίησε ως παιδί τη δεκαετία του 1950, ιδέες για το τι θα μπορούσε να είναι το γυναικείο σώμα – όπως ενσαρκώθηκε από πρωτοπόρους μαύρους χορευτές και αθλητές -και πολλά άλλα, αυτή η εκπληκτικά εύγλωττη αφήγηση είναι ταυτόχρονα μια κριτική και μια δικαίωση του κατασκευασμένου μας εαυτού.

The Invisible Kingdom της Meghan O’Rourke
Συνδυάζοντας την έρευνά της για τις χρόνιες ασθένειες με την προσωπική της εμπειρία με μια αυτοάνοση νόσο, η O’Rourke διερευνά την κατανόησή μας για το τι σημαίνει να είσαι άρρωστος, ζητώντας μας να επανεξετάσουμε τις καθαρές αφηγήσεις μας για την ασθένεια και να ξανασκεφτούμε τις προσεγγίσεις μας στη θεραπεία.

Lessons του Ian McEwan
Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημα του Ian McEwan ακολουθεί την αναζήτηση ενός ανθρώπου για το νόημα στις σχέσεις του και την τέχνη, τη στιγμή που η πορεία του διασταυρώνεται με ιστορικά γεγονότα από την κρίση των Πυραύλων της Κούβας μέχρι και την πανδημία του Covid-19.

Magnificent Rebels της Andrea Wulf
Το βιβλίο αναφέρεται σε μια περίοδο, στα τέλη της δεκαετίας του 1790, όταν η Jena, μια μικρή πανεπιστημιακή πόλη στη Σαξονία, έγινε πατρίδα ενός λογοτεχνικού κέντρου ανδρών και γυναικών που «έβαλαν τον εαυτό τους στο επίκεντρο της σκέψης τους». Ένα ζωηρό έργο πνευματικής ιστορίας που περιλαμβάνει προσωπικότητες όπως οι αδερφοί Σλέγκελ (Αύγουστος Βίλχελμ και Φρίντριχ) και οι συνεργάτες τους, η Καρολάιν και η Ντορόθεα, γραμμένο με έναν gossip τόνο.

The Song of the Cell του Siddhartha Mukherjee
Με λυρικό τρόπο ο συγγραφέας μάς καθοδηγεί στα χρόνια της κατανόησης της ανθρώπινης εξέλιξης. μας οδηγεί σε μια εξέλιξη της ανθρώπινης κατανόησης: Από την ανακάλυψη ότι οι άνθρωποι αποτελούνται από κύτταρα τον 17ο αιώνα έως τις τεχνολογίες αιχμής για τον χειρισμό και την ανάπτυξη κυττάρων για θεραπευτικούς σκοπούς.

Μπορείτε να βρείτε τα βιβλία στο amazon.com ή σε ελληνικά βιβλιοπωλεία.
.


Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο