16+1 βιβλία που ξεχώρισαν το 2016. Από την Μαριάννα Μπουρουτζή.

705 Views
16+1 βιβλία που ξεχώρισαν το 2016. Από την Μαριάννα Μπουρουτζή. 16+1 βιβλία που ξεχώρισαν το 2016. Από την Μαριάννα Μπουρουτζή.

 16+1 βιβλία που ξεχώρισαν το 2016. Από την Μαριάννα Μπουρουτζή.

Πάει ο παλιός ο χρόνος. Ας γιορτάσουμε παιδιά! Ας μηδενίσουμε το κοντέρ μας μαζί με τον μηδενισμό του ρολογιού. Ας προχωρήσουμε μπροστά. Μα πριν το κάνουμε αυτό, καλό είναι να αναλογιστούμε όλοι μας τα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει. Να κάνουμε μια ανασκόπηση των στιγμών που πέρασαν: καλές, εκπληκτικές, υπέροχες, μέτριες, κακές, άσχημες, αντιφατικές, όλες στιγμές της ζωής μας. Πού ήμασταν εμείς; Ποιος ο ρόλος μας; Τι κάναμε σε μια δεδομένη στιγμή; Πόσο καλές ήταν οι αποφάσεις που πήραμε; Όλα αυτά αξίζει να τα αναλογιστούμε. Να γνωρίσουμε και να συμμορφωθούμε. Προσωπικά, εκτός από την εσωτερική μου ανασκόπηση, θα πραγματοποιήσω ακόμη μια, τη βιβλιογραφική. Μετά από πολλή σκέψη και διαλογή, σας παρουσιάζω τα 16+1 βιβλία που ξεχώρισαν τη χρονιά που μας πέρασε!

1.  Η άγνωστη δίπλα μου, Μαρία Κωνσταντούρου, εκδόσεις. Α.Α. Λιβάνη.

Ένα μυθιστόρημα που υμνεί τη διαφορά μεταξύ του «φαίνεσθαι» και του «είναι», γεμάτο κοινωνικά και ανθρωπιστικά μηνύματα, μέσα από μια πρωτότυπη πλοκή.

2.  Βρόμικη σάρκα, Πέδρο Χουάν Γκουτιέρεζ, εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μια κοινωνική, πολιτική, ιστορική περιπέτεια, που διαδραματίζεται στην ταραγμένη Κούβα. Πρωταγωνιστούν δύο διαφορετικές φιγούρες, δύο άντρες με διαφορετική ταυτότητα και ζωή, που τους ενώνει μια ιδιότυπη φιλία. Η ζωή σε μια ζωηρή χώρα, που δεν ανθίζει όπως το τριαντάφυλλο.

3.  Αλέξ, Πιέρ Λε Μέτρ, εκδόσεις Μίνωας.

Μια νεαρή κοπέλα πέφτει θύμα απαγωγής. Ο απαγωγέας αυτοκτονεί και καθώς η αστυνομία προσπαθεί να διαλευκάνει το μυστήριο, ξετυλίγεται η ταραχώδης, φρικτή και επικίνδυνη ζωή της.

4. Λέγε με Καΐρα, Δημήτρης Στεφανάκης, εκδόσεις Ψυχογιός.

Ο συγγραφέας επιστρέφει στο παρελθόν του μέσα από τα μονοπάτια της μνήμης του και εξιστορεί τα παιδικά του χρόνια. Η γειτονιά του, η οικογένειά του, οι φίλοι και οι καθημερινές του συνήθειες, στο ιστορικο- κοινωνικό πλαίσιο της εποχής λίγο πριν τη δικτατορία.

5.  Οι σκιές που αναζητάς στην Αλεξάνδρεια, Μάρω Φιλίππου, εκδόσεις Κέδρος.

Ένας Κρητικός φεύγει από την πατρίδα του πριν την Κρητική επανάσταση και μεταβαίνει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το σημαντικότερο κέντρο του ελληνισμού. Εκεί, θα μαθητεύσει κοντά σε ανθρώπους, θα ερωτευτεί, θα δημιουργήσει την δική του περιουσία, μα, μέσα στην περιπέτειά του, δεν θα ξεχάσει ποτέ την πατρίδα του.

6.  Τα παιδιά του τελευταίου θρανίου, Ιφιγένεια Μαστρογιάννη, εκδόσεις Καλέντη.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο, που εξιστορεί τη μαθητική ζωή των παιδιών και ιδίως των εφήβων ενός σχολείου, με τις ασχολίες, τις ανησυχίες, τις σκέψεις και τις πράξεις τους, μέσα από τα μάτια μιας συγγραφέως- καθηγήτριας.

7.  Τα μάτια της Aelun, Αντρέας Αντωνίου, εκδόσεις Οδός Πανός. 

Η ιστορία ενός ποιητή, υπό τη μορφή ποιήματος. Τα χρόνια και οι αιώνες περνούν, οι εποχές αλλάζουν, μα ο ποιητής εξακολουθεί πάντοτε να αναζητά την έμπνευση και την μούσα του, για μια τέχνη που προσφέρει την υστεροφημία και δεν εκλείπει.

8.  Μαγεμένος τόπος, Ρενέ Ντένφελντ, εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η ζωή ενός φυλακισμένου μέσα στη φυλακή. Περιγράφονται υπέροχα οι ίντριγκες μεταξύ των κρατουμένων και των φυλάκων, η ψυχοσύνθεση του φυλακισμένου και του εγκληματία. Μύθοι, πραγματικότητες και συνήθειες που δεν παρουσιάζονται εύκολα.

9.  Κάθε 29 του Φλεβάρη, Αλέξανδρος Νίκας, εκδόσεις Μίνωας.  

Ένα άλλοτε ερωτευμένο ζευγάρι, χωρίζει. Εμμένοντας στις παλιές καλές στιγμές που μοιράστηκαν οι δυο πρώην εραστές, καθόρισαν ως ημέρα συνάντησης τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

10. Δικαίωμα στο αύριο, Γιώργος Πολυράκης, εκδόσεις Ψυχογιός.

Με την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο Ελληνικό κράτος, οι μεγαλοτσιφλικάδες που διαδέχονται τους τούρκους ρουφούν το αίμα των κολίγων. Ο γιος ενός κολίγου θα ερωτευτεί την κόρη του τσιφλικά της περιοχής, θα αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες, μα δεν θα το βάλουν κάτω.

11. Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα νησιά, Λ. Ν. Χέρμπερτ, εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Μια συλλογή ιστοριών, με κεντρικά πρόσωπα ανθρώπους με προβλήματα και αδιέξοδα στη ζωή τους. Κεντρικό σημείο, η ανάγκη για ελπίδα.

12. Η σημασία των πραγμάτων, Μάρτα Ριβέρα ντε λα Κρουζ, εκδόσεις Ωκεανίδα.

Ένας καθηγητής πανεπιστημίου κληρονομεί ένα διαμέρισμα, το οποίο κρύβει πολλά μυστικά, καθώς ο ενοικιαστής του αυτοκτονεί. Επιπλέον, ο καθηγητής θα ζήσει έναν δυνατό έρωτα. Πρόσωπα και καταστάσεις περιπλέκονται σε μια ιστορία με κοινωνικό χρώμα, από την Λατινική Αμερική.

13Χρυσές Τουλίπες, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη.  

Ξεκινώντας από την εποχή του 17ου αιώνα στην Ολλανδία, όταν εμφανίστηκαν οι μεσάζοντες ανθοπώλες, έως σήμερα, ο συγγραφέας αναλύει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζουν οι τράπεζες, φτάνοντας να χρεοκοπήσουν ολόκληρες χώρες, για το κέρδος.

14Ο Καλλίστρατος και ο κρυμμένος θησαυρός, Βασιλική Νευροκοπλή, εκδόσεις Ελληνική Βιβλική Εταιρία.

Η περιπέτεια δύο παιδιών, που στην ουσία πρόκειται για την προσαρμογή χριστιανικών παραβολών, σε περιπέτεια, για τα παιδιά. Διδάσκει ήθος, καλοσύνη και προκαλεί όμορφα συναισθήματα.

15. Η διαδρομή, Γιώργος Παπακωνσταντής, εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη.

Ένας άνδρας διαγιγνώσκεται με καρκίνο. Προσπαθώντας να το συνειδητοποιήσει, πραγματοποιεί μια ένδον στροφή, κάνοντας την ανασκόπηση της ζωής του, μέσα σε ένα ταξίδι. Στην πορεία του, τα συναισθήματά του παλινδρομούν μεταξύ των δύο γυναικών που αγάπησε στη ζωή του.

16. Όταν ο χρόνος ερωτεύτηκε την ελπίδα, Κώστας Κ. Καττής, εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη.

Μια ιδιαίτερη ιστορία φιλοσοφικού περιεχομένου, όπου πρωταγωνιστεί ο έρωτας και εξηγείται η σχέση του χρόνου με την ελπίδα.

+1
.
 Σέρρα, η ψυχή του Πόντου, Γιάννη Καλπούζος, εκδόσεις Ψυχογιός.

Ιστορικό μυθιστόρημα, με πρωταγωνιστές τους Ποντίους και τους Αρμενίους, λίγο πριν τον τελικό εκτοπισμό τους το 1915. Η ζωή, οι αγωνίες, ένας άνδρας ανάμεσα σε δυο γυναίκες, τα ιστορικά γεγονότα (ανταλλαγή πληθυσμών, ομογενοποίηση των φυλών), τα ζητήματα της θρησκείας, ο φόβος, ο εθνικισμός, η μισαλλοδοξία. Ο δρόμος Ελλήνων και Αρμενίων προς κάθε κατεύθυνση.
 
Καλή Χρονιά σε όλους! Η Νέα Χρονιά να φέρει Ελπίδα, Χαρά, Δημιουργία. Να μη σταματήσετε να κυνηγάτε τη γνώση και να κάνετε νέους φίλους, τα βιβλία!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη