15 συγκινήσεις που μόνο οι φανατικοί βιβλιοφάγοι συναισθάνονται.

1476 Views
15 συγκινήσεις που μόνο οι φανατικοί βιβλιοφάγοι συναισθάνονται. 15 συγκινήσεις που μόνο οι φανατικοί βιβλιοφάγοι συναισθάνονται.

 

Παρακάτω παρουσιάζονται πράγματα τα οποία μόνο οι άνθρωποι για τους οποίους τα βιβλία αποτελούν κέντρο της ζωής τους και της προσωπικής τους ανάπτυξης, θα καταλάβουν:

 
 

1. Καταλαβαίνουν την ανάγκη της μοναχικότητας.

Η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου απαιτεί ένα επίπεδο απομόνωσης μακριά από περισπάσεις και διακοπές. Δεν τους λέει τίποτε το να βρίσκονται πάντοτε με πολυκοσμία ή να πηγαίνουν παντού αλλά το να μείνουν μόνοι μεγιστοποιεί τη χαρά της απόκτησης περισσότερων γνώσεων.
 

2. Κατανοούν τη μοναδικότητα ενός βιβλίου.

Ξέρουν καλά ότι το να δουν μια ταινία βασισμένη σε κάποιο βιβλίο δεν έχει καμιά σχέση με το να διαβάζουν το ίδιο το βιβλίο. Προτιμούν να διαβάσουν και να προκαλέσουν τη φαντασία τους παρά να την αναλώσουν σε κάποιο οπτικό μέσο.
 

3. Αναγνωρίζουν την αξία της αίσθησης του τυπωμένου βιβλίου.

Έχουν απόλυτη επίγνωση ότι η μυρωδιά του χάρτινου αντίτυπου προσθέτει στην όλη εμπειρία της ανάγνωσης. Είναι αρκετά διαφορετικό να διαβάζουν την ίδια ιστορία σε ηλεκτρονικό βιβλίο.
 

4. Γνωρίζουν τη σημασία της παρουσίας των βιβλίων στη ζωή τους.

Ένα βιβλίο προσθέτει αξία στην πραγματικότητα την οποία ζει κανείς. Για έναν βιβλιοφάγο είναι εφιάλτης το να δανείσει ένα από τα βιβλία του. Είναι πολύ δύσκολο και επίπονο να αποχωριστούν κάποιο από τα βιβλία τους.
 

5. Κατανοούν τις σχέσεις που προκύπτουν μέσα από βιβλία.

Διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο μπορούν να προκύψουν σχέσεις με χαρακτήρες, μέρη ακόμη και με το συγγραφέα. Είναι σαν να εξερευνά κανείς ένα αλλιώτικο, άγνωστο μέρος σε άλλο χρόνο.
 

6. Καταλαβαίνουν τα συναισθήματα που κλείνει μέσα του ένα καλό βιβλίο.

Υπάρχουν φορές που τελειώνουν ένα βιβλίο και τους έχει συνεπάρει τόσο πολύ η ιστορία που μπορεί να κλαίνε, να θυμώνουν, να γελούν ή να εύχονται από τα τρίσβαθα της ψυχής τους να αλλάξει το φινάλε και να ταιριάξει με τις προσδοκίες τους.
 

7. Γνωρίζουν ότι ένα καλό βιβλίο μπορεί να σημαίνει ένα ακόμη ξενύχτι μέχρι πρωίας.

Δεν τους αρέσουν καθόλου οι διακοπές (ειδικά σε κρίσιμα σημεία της ιστορίας) και ένα καλογραμμένο βιβλίο μπορεί να είναι τόσο συναρπαστικό που να μην αντέχουν ούτε στη σκέψη να το αφήσουν από τα χέρια τους και να πέσουν για ύπνο. Ένα καλό βιβλίο είναι ανάγκη να τελειώσει και να μάθουν τι συμβαίνει στο τέλος όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
 

8. Αισθάνονται την πραγματική αξία των βιβλίων.

Αυτό μπορεί να σημαίνει βαρύ πένθος στον τραπεζικό τους λογαριασμό ή ότι θα χρειαστεί να περπατήσουν καμιά δεκαριά χιλιόμετρα για να δανειστούν ένα βιβλίο από την τοπική βιβλιοθήκη. Είναι σε θέση να εκτιμήσουν την επίδραση των βιβλίων στην διεύρυνση του πνευματικού τους ορίζοντα και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το όποιο τίμημα.
 
 
9. Ξέρουν καλά ότι τις πιο δυνατές τους φιλίες μπορούν να τις χτίσουν μόνο με ανθρώπους που είναι επίσης βιβλιοφάγοι.
Οι φιλικές σχέσεις με κάποιον σημαίνουν ενδελεχή έρευνα σχετικά με το τι έχει και τι  δεν έχει διαβάσει και πόσο πνευματικό πλούτο διαθέτει το συγκεκριμένο πρόσωπο. Οι απανταχού βιβλιόφιλοι καλλιεργούν μια φιλία μιλώντας για αγαπημένους συγγραφείς, νέες, κλασικές και σπάνιες εκδόσεις και, βέβαια, ανταλλάσσοντας βιβλία και τις εμμονές τους για λογοτεχνικούς χαρακτήρες.
 
10. Προτιμούν τη συντροφιά των βιβλίων από την ανθρώπινη.
Οι άρρωστοι βιβλιοφάγοι θα προτιμήσουν να μείνουν στο σπίτι διαβάζοντας ένα βιβλίο παρά να διακινδυνεύσουν συναναστροφή με ανθρώπους με τους οποίους δεν έχουν και πολλά να μοιραστούν. Ακόμη, αντιλαμβάνονται ότι τα βιβλία μπορούν να φανούν θεραπευτικά σε στενάχωρες περιόδους και συχνά να προσφέρουν μια καλύτερη υποστήριξη από τα λόγια παρηγοριάς που θα πει κάποιος.
 
11. Οι τέλειες διακοπές γίνονται απαραιτήτως με τη συντροφιά ενός βιβλίου.
Από τη στιγμή που τα βιβλία προσφέρουν στον αναγνώστη μια απρόσκοπτη μετάβαση σε άλλα μέρη και εποχές, προτιμούν είτε να συμπεριλάβουν την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου στις τέλειες διακοπές τους ή να κάνουν την ίδια την ανάγνωση την ιδανική εμπειρία διακοπών τους.
 
12. Ξέρουν καλά ότι το να ξεκινήσεις να διαβάζεις ένα βιβλίο μπορεί να είναι δύσκολο…
Το να ξεκινά κανείς να διαβάζει ένα βιβλίο σημαίνει πολλές προσδοκίες, ενθουσιασμό και αγωνία. Όταν ξεκινάς ένα βιβλίο είναι δύσκολο να σταματήσεις και να το παρατήσεις (και να αναρωτιέσαι μια ζωή τι έγινε στο τέλος).
 
13. …Και το να το τελειώσεις μπορεί να είναι ακόμη δυσκολότερο.
Ενώ η ανάγνωση ενός βιβλίου συνοδεύεται από πολλές υποσχέσεις, το τέλος του μπορεί να είναι εντελώς απογοητευτικό και να αφήνει τον αναγνώστη ένα ράκος. Απαραίτητη υπενθύμιση: κανείς βιβλιοφάγος δε θέλει να μάθει το τέλος ενός βιβλίου μέχρι να φτάσει ο ίδιος στην τελευταία σελίδα.
 
14. Δεν έχουν ένα αγαπημένο βιβλίο.
Έχουν διαβάσει τόσα πολλά υπέροχα βιβλία, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαλέξουν ένα από αυτά σαν το πιο αγαπημένο τους. Και είναι δύσκολο έως αδύνατο να απαντήσουν σε μια τέτοια ερώτηση, ακόμη κι αν υποβληθούν σε εξονυχιστική ανάκριση. Μπορούν, όμως, να έχουν αγαπημένο είδος ή/ και αγαπημένο συγγραφέα.
 
15. Καμιά άλλη δραστηριότητα ή ασχολία δεν μπορεί να φτάσει σε αξία και ομορφιά το διάβασμα.
Το διάβασμα απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους και είναι εκείνο γύρω από το οποίο περιστρέφεται ο κόσμος τους. Καμία άλλη δραστηριότητα δε μπορεί να τους προσφέρει περισσότερα και είναι ανώφελο να το αρνείται κανείς, καθώς το να κάνει κάτι άλλο θα τον οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε ανία και αποστροφή και θα αρχίσει να σκέφτεται και να φαντάζεται – τι άλλο; – βιβλία.

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη