14 ΒΙΒΛΙΟ -ΚΟΥΛΤΟΥΡΟσουπέϊκα ΓΕΓΟΝΟΤΑ του 2014 από τη Ματίνα Αναγνωστοπούλου.

690 Views
14 ΒΙΒΛΙΟ -ΚΟΥΛΤΟΥΡΟσουπέϊκα ΓΕΓΟΝΟΤΑ του 2014 από τη Ματίνα Αναγνωστοπούλου. 14 ΒΙΒΛΙΟ -ΚΟΥΛΤΟΥΡΟσουπέϊκα ΓΕΓΟΝΟΤΑ του 2014 από τη Ματίνα Αναγνωστοπούλου.

14 ΒΙΒΛΙΟ -ΚΟΥΛΤΟΥΡΟσουπέϊκα ΓΕΓΟΝΟΤΑ του 2014 από τη Ματίνα Αναγνωστοπούλου.

Άλλη μια χρονιά μας αφήνει. Ανάμεσα στους λοιπούς απολογισμούς που είθισται να κάνουμε τέτοιες μέρες - έχω φάει 3 κιλά μελομακάρονα, 2 κιλά κουραμπιέδες, στις δίπλες έχω μείνει πίσω…ε...χμ…- η στήλη μας κάνει έναν απολογισμό με διάφορα γεγονότα και σημεία που αφορούν το βιβλίο.
Τα κριτήρια επιλογής και όσα τελικά επιλέχτηκαν είναι απολύτως προσωπικά, αυθαίρετα και υποκειμενικά, οπότε συνεχίζετε με δική σας ευθύνη.
Παίρνω φόρα και ξεκινώ ευθύς αμέσως προτού με βρει ο καινούριος χρόνος:
 
1. Η βράβευση με Νομπέλ Λογοτεχνίας του Πατρίκ Μοντιανό. Πρώτον, γιατί είναι εξαιρετικός συγγραφέας αλλά κυρίως γιατί έχει ελληνικές ρίζες, και μάλιστα θεσσαλονικιώτικες.
 
2. Η απώλεια της Maya Angelou. Μια γυναίκα που από μικρή ηλικία βίωσε τη σκληρή πραγματικότητα και μια σειρά από προκλήσεις αλλά χάρη στο κοφτερό μυαλό και το δυνατό της χαρακτήρα κατόρθωσε να γίνει φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Το αναλυτικό αφιέρωμά μας εδώ .
 
3. Η είδηση ότι ο αγαπημένος μας Μικρός Πρίγκιπας έγινε ταινία animation. Περιμένουμε με ανυπομονησία να τη δούμε. Προς το παρόν ας πάρουμε μια μικρή γεύση:
 
4. Η δολοφονία του Μένη Κουμανταρέα λίγο καιρό μετά την έκδοση του  προφητικά αυτοβιογραφικού του βιβλίου. Ένας άνθρωπος που έζησε στα όρια εθισμένος από τα πάθη του που τον άνδρωσαν στον αληθινό συγγραφέα που αγαπήσαμε.
 
5. Ο Steven King που συνεχίζει να εκδίδει δυο δυο τα βιβλία του (μέσα στη χρονιά εξέδωσε τα ‘Mr Mercedes’ και ‘Revival’) μετά από περισσότερα από 40 μυθιστορήματα και 200 διηγήματα, εκ των οποίων πλείστα όσα μεταφερμένα σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, και πολλά πολλά βραβεία. Ό, τι και να πούμε για αυτόν το συγγραφέα θα είναι λίγο, πολύ λίγο.
 
6. Το πιο όμορφο βιβλιοπωλείο στον κόσμο και δεν το λέω καθόλου ελαφρά τη καρδία. Το Boekhandel Dominicanen στο Μάαστριχτ στην Ολλανδία αξίζει και με το παραπάνω αυτόν τον τίτλο. Πρόκειται για έναν ναό γοτθικού ρυθμού ο οποίος έχει μετατραπεί σε βιβλιοπωλείο. Για όλους εμάς που πραγματικά λατρεύουμε το βιβλίο. Θαυμάστε.
 
7. Το πλέον ευπώλητο αυτή τη στιγμή όσον αφορά την ελληνική λογοτεχνία, το βιβλίο Σκηνές από το βίο του Ματίας Αλμοσίνο’. Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο που αγαπήθηκε εξαρχής από τους αναγνώστες, γραμμένο από τον Ισίδωρο Ζουργό.
 
8. Το πιο ευπώλητο στην Ελλάδα μέχρι αυτή τη στιγμή όσον αφορά την ξένη λογοτεχνία, η Ανατολή’ της Βικτόρια Χίσλοπ. Μια συγγραφέας η οποία τοποθετεί τις περισσότερες ιστορίες της στην Ελλάδα και ίσως γι’ αυτό έχει γίνει τόσο αγαπητή στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό,
 
9. Η επανέκδοση του κλασσικού βιβλίου ο Φιλαράκος’ του Γκυ ντε Μωπασάν από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Το εξαιρετικό ψυχογράφημα ενός ανθρώπου που θα κάνει τα πάντα για την κοινωνική του αναρρίχηση. Τολμώ να πω ότι αυτή η επανέκδοση είχε αργήσει.
 
10. Οι καινούριοι τίτλοι εγχώριας λογοτεχνίας για το 2014 αγγίζουν τους 1.366. Η ελληνική συγγραφική παραγωγή παραμένει ζωντανή και ακμάζουσα., Αν σκεφτεί κανείς το πόσο φειδωλοί έχουν γίνει οι εκδοτικοί οίκοι καθώς και το μικρό μέγεθος του αναγνωστικού κοινού, το βρίσκω πολύ θαρραλέο νούμερο.
 
11. Η μεταφορά σε κινηματογραφική ταινία, της ‘Κλέφτρας βιβλίων’. Από τις πλέον επιτυχημένες φετινές μεταφορές βιβλίου στη μεγάλη οθόνη. Τα υπόλοιπα σχετικά κινηματογραφικά τα διαβάζετε εδώ .
 
12. Η συμπερίληψη στον κατάλογο ‘White Ravens’ της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου (σημ. η μεγαλύτερη και σημαντικότερη νεανική βιβλιοθήκη στον κόσμο) του βιβλίου «Θρύλοι και Ξωτικά του Αιγαίου» των Κώστα Ζαφειρίου και Γιώργου Τυρικού -Εργά σε εικονογράφηση Κατερίνας Βερούτσου και Έλλης Μαρδά από τις εκδόσεις ‘Αιολίδα’. Το βιβλίο συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στα 200 κορυφαία βιβλία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας παγκοσμίως για το 2014 και εγώ είμαι μια περήφανη Κυκλαδίτισσα.
 
13. Η μεγάλη επιτυχία της καλοκαιρινής εκστρατείας «Ό, τι κι αν σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο!» του Future Library στην οποία συμμετείχαν 140 βιβλιοθήκες από όλη την Ελλάδα - με πρωτοπόρα σε δημιουργικές δράσεις και πρωτοβουλίες που φέρνουν όλη την κοινότητα πιο κοντά στα βιβλία τη βιβλιοθήκη της Βέροιας. Ακολουθεί κατά πόδας η Δημοτική βιβλιοθήκη Πάρου «Γιάννης Γκίκας»  (να παινέψουμε και το σπίτι μας).
 
14. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για το Βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού, οι συχνές επισκέψεις σε μία δανειστική βιβλιοθήκη δίνουν τόση ευχαρίστηση όση και μια αύξηση μισθού, και μάλιστα της τάξης των 1650 ευρώ. Σημειώνεται, βέβαια, ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να διαπιστωθεί αν οι άνθρωποι που αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι επισκέπτονται συχνότερα τη βιβλιοθήκη ή αν οι συχνές επισκέψεις στη βιβλιοθήκη φέρνουν την ευτυχία. Όπως και να ‘χει πάντως, αυτό που πιστεύουμε εμείς είναι ότι «δεν είναι δύσκολο να διασκεδάσεις, αν έχεις μια κάρτα δανειστικής βιβλιοθήκης!
 
Αγαπημένοι βιβλιόφιλοι και βιβλιοφάγοι συν-αναγνώστες, σας εύχομαι από καρδιάς Καλή χρονιά! Χρόνια πολλά και διαβαστερά!

Φωτογραφικό υλικό





Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη