Οι βραχείες λίστες των λογοτεχνικών βραβείων της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης:

1466 Views
Οι βραχείες λίστες των λογοτεχνικών βραβείων της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης: Οι βραχείες λίστες των λογοτεχνικών βραβείων της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης:

Η κριτική επιτροπή της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης η οποία ανέλαβε την εξέταση και την αξιολόγηση των λογοτεχνικών έργων που εκδόθηκαν το 2022, με σκοπό την απονομή των πρώτων λογοτεχνικών βραβείων της Ε.Λ.Θ., κατέληξε στις δύο βραχείες λίστες, για την πεζογραφία και για την ποίηση, που είναι οι εξής: 

 

Πεζογραφία

 
Βασίλης Δανέλλης Ο άνθρωπος που έχασε τον εαυτό του και άλλες αληθινές ιστορίες (Καστανιώτης 2022)
 
Κώστας Μπαρμπάτσης Λυκοχαβιά (Κέδρος 2022)
 
Ανδρέας Νικολακόπουλος Σάλτος (Ίκαρος 2022)
 
Μαριαλένα Σεμιτέκολου Ακουαρέλα (Ίκαρος 2022)
 
Γεωργία Συλλαίου Ο Δικός της Καθρέφτης (Πόλις 2022)
 
Μαριάνθη Τεντζεράκη Ο Σακάτης (εκδ. ΑΩ 2022)
 
Θωμάς Ψύρρας Τί απομένει απ’ τη φωτιά (Μεταίχμιο, 2022)
 
 

Ποίηση

 
Νατάσα Βαρελά Το Σκιάχτρο (Γκοβόστης, 2022)
 
Πηνελόπη Γιώσα Λύκος στο μαξιλάρι μου (Γκοβόστης 2022)
 
Μαρία ΚοπανίτσαΈπεσα στα τέσσερα (Πόλις) 2022)
 
Δάφνη Νικήτα Το γυμνό παγώνι (Καστανιώτης 2022)
 
Ιφιγένεια Ντούμη Όλα μ΄ αρέσουν( Καστανιώτης 2022)
 
Ευαγγελία Τάτση Φυτά εσωτερικού χώρου (Βακχικόν 2022)
 
Σάντο-Αλέξανδρος Τιχομίρ Το φτέρωμα των χρωμάτων (εκδ. Ρώμη 2022)

 

Η απονομή των βραβείων στους νικητές των δύο κατηγοριών θα γίνει την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει η Ε.Λ.Θ.
Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Λ.Θ.: Βαγγέλης Τασιόπουλος, Χλόη Κουτσουμπέλη, Άννα Κουστινούδη, Γιώργος Γκόζης, Χρύσα Βλάχου, Μιχάλης Πιτένης και Γεωργία Μακρογιώργου.
Τον συντονισμό της διαδικασίας είχε ο Κώστας Γουλιάμος, ποιητής και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης
----------------------------------------
Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΘ) είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο με έντονη δράση, πλούσιο έργο και σοβαρή παρουσία στα λογοτεχνικά πράγματα και τη δημόσια ζωή της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης μακεδονικής ενδοχώρας. Ιδρύθηκε από αξιόλογους πνευματικούς ανθρώπους της Θεσσαλονίκης και στη διάρκεια της πολύχρονης πορείας της ευτύχησε να συμπεριλάβει στους κόλπους τους σημαντικότερους λογοτέχνες της πόλης.


Ιδρύθηκε το 1962, αφού είχε προηγηθεί μια διακήρυξη της θέλησης πνευματικών ανθρώπων της Θεσσαλονίκης, στην οποία τονιζόταν: «η ανάγκη διευρύνσεως της ολοένα αυξανόμενης έντασης του λογοτεχνικού παλμού της πόλης υπέρ της γενικότερης πνευματικής προόδου και η οργάνωση της ευρύτερης προβολής του μέσα από το “πρό­σωπο” ενός λογοτεχνικού σωματείου», ώστε οι λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης «να αποκτήσουν ένα, κοινωνικά εμφανέστερο παρόν και να προχωρήσουν ακόμα σε θετικότερες διεκδικήσεις πνευματικές ή πρακτικότερες, κατά τις ανάγκες της ώρας».

Την διακήρυξη αυτή υπέγραψαν στις 8 Ιουνίου του 1961 οι: Τηλέμαχος Αλαβέρας, Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος - Αλέξης Ασλάνογλου, Τάκης Βαρβι­τσιώτης, Γιώργος Θ. Βαφόπουλος, Τάκης Π. Γκοσιόπουλος, Γιώργος Δέλιος, Χρυσάνθη Ζιτσαία, Πάνος Θασίτης, Γιώργος Θέμελης, Αχιλλέας Καλεύρας, Ζωή Καρέλλη, Ηλίας Π. Κατσόγιαννης, Γιώργος Κιτσόπουλος, Κλείτος Κύρου, Παρασκευάς Ι. Μηλιόπουλος, Μπάμπης Νίντας, Χρήστος Ντάλιας, Αλεξάνδρα Παραφεντίδου, Ρούλα Παπαδημητρίου, Σαράντος Παυλέας, Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, Πέτρος Σ. Σπανδωνίδης και Βασίλης Φράγκος.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
4ο Φεστιβάλ Καλοκαιριού 2023: Θεατρικές & μουσικές παραστάσεις στο θέατρο Κήπου κ.ά. (πρόγραμμα)
4ο Φεστιβάλ Καλοκαιριού 2023: Θεατρικές & μουσικές παραστάσεις στο θέατρο Κήπου κ.ά. (πρόγραμμα)
με 0 Σχόλια 3470 Views

....περιλαμβάνει 23 συναυλίες, 11 θεατρικές παραστάσεις και 3 performances. 4ο Φεστιβάλ Καλοκαιριού Δήμου Θεσσαλονίκης. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη