Διεθνές κάλεσμα συμμετοχής καλλιτεχνών σε έκθεση “Μail Art”

794 Views
Διεθνές κάλεσμα συμμετοχής καλλιτεχνών σε έκθεση “Μail Art” Διεθνές κάλεσμα συμμετοχής καλλιτεχνών σε έκθεση “Μail Art”

 


Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου διά της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στους απανταχού δημιουργούς να καταθέσουν το καλλιτεχνικό τους αποτύπωμα και να ξεδιπλώσουν μέσω “της τέχνης που ταχυδρομείται (Μail Art)” τα δικά τους έργα. Ο Δήμος θέτει με αυτόν τρόπο υπό την αιγίδα του τη διεθνή έκθεση Μail Art με θέμα “Ξεριζωμός”, που συνδιοργανώνουν η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και η εικαστικός Σοφία Αμπερίδου.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολυλειτουργικό Κέντρο – Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο του 2022 και σε αυτήν μπορούν να λάβουν μέρος καλλιτέχνες κάθε ηλικίας από όλο τον κόσμο, αποστέλλοντας μέσω ταχυδρομείου τα έργα τους.
“Σε αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε, με την ανθρωπότητα να δίνει καθημερινές μάχες, βιώνοντας πρωτόγνωρες καταστάσεις, είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στη σύγχρονη τέχνη το βήμα να εκφραστεί και να δημιουργήσει. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους καλλιτέχνες που θέλουν να πάρουν την τέχνη στα χέρια τους και να αναδείξουμε το έργο τους, μέσα από έναν διαφορετικό τρόπο που μετουσιώνει το κίνημα της mail art”,  δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, επισημαίνοντας πως η θεματική της έκθεση επιχειρεί να αγγίξει με ευαισθησία και σεβασμό, το δράμα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, μεταφέροντας στο κοινό εικόνες που συγκινούν μέσα από τη ματιά της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

“Η τέχνη είναι ο δρόμος για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο και στόχος μας μέσα από αυτήν τη διοργάνωση να φωτίσουμε αυτόν το δρόμο, δίνοντας βήμα έκφρασης στους καλλιτέχνες να μας μιλήσουν και να μας συγκλονίσουν”, τόνισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθηνά Παμπουκίδου, υπογραμμίζοντας πως “η διεθνή έκθεση Μail Art καθιστά τον προσφυγικό Δήμο Κορδελιού Ευόσμου σημείο συνάντησης των εικαστικών δημιουργών, που μέσα από τα έργα τους θα στείλουν ηχηρά μηνύματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης”.

Προϋποθέσεις συμμετοχής
Στην έκθεση μπορούν να συμμετάσχουν καλλιτέχνες κάθε ηλικίας από όλο τον κόσμο, αποστέλλοντας έως και 2 πρωτότυπα εικαστικά έργα, τα οποία θα πρέπει να ταχυδρομήσουν έως τις 10 Μαΐου 2022 στη διεύθυνση: Τ.Θ. 12048, Αμπερίδου Σοφία, Τ.Κ. 54101, Θεσσαλονίκη.
Η συμμετοχή στην έκθεση είναι δωρεάν και δεν υπάρχει κριτική επιτροπή καθώς όλα τα έργα που θα κατατεθούν θα λάβουν μέρος στην έκθεση.

Τα έργα δεν θα πωλούνται και δεν θα επιστρέφονται.
Τα έργα, θα αποτελέσουν αρχείο της εμπνεύστριας και υπεύθυνης της διοργάνωσης Σοφίας Αμπερίδου και θα παραχωρηθούν ως δωρεά στο μητροπολιτικό Ποντιακό Σωματείο «Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης», το οποίο είναι γνωστό για το κοινωνικό, πολιτιστικό και μορφωτικό του έργο.

Απαγορεύονται έργα με ρατσιστικό, υβριστικό, προσβλητικό και σεξιστικό περιεχόμενο, οι αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, καθώς και έργα που προσβάλλουν θρησκευτικά σύμβολα. Επίσης αποκλείονται έργα που περιλαμβάνουν κάθε είδους διαφήμιση.

Όροι συμμετοχής
1. Τα έργα θα πρέπει να έχουν διάσταση όχι μεγαλύτερη από το μέγεθος Α4 (21 x 29 cm) και να ταχυδρομηθούν μέσα σε φάκελο αλληλογραφίας. Γίνονται δεκτά όλα τα υλικά και οι τεχνοτροπίες ζωγραφικής (ακουαρέλα, κολάζ, χαρακτική κ.λπ).
Έργο τέχνης μπορεί να αποτελέσει και ο φάκελος αποστολής (με τα επαρκή γραμματόσημα σε συνδυασμό με τη φαντασία του δημιουργού).
2. Ο καλλιτέχνης θα πρέπει να στείλει και στην ηλεκτρονική διεύθυνση uprooting22@gmail.com φωτογραφία του έργου, υψηλής ανάλυσης (2-3 ΜΒ) μαζί με τα στοιχεία του έργου (υλικά, τεχνοτροπία, διαστάσεις, ημερομηνία δημιουργίας του έργου) και επίσης τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, πόλη, χώρα), καθώς και βιογραφικό 5-7 γραμμές (περίπου 100 λέξεις).
3. Σε περιπτώσεις συμμετοχής ανήλικων παιδιών, ζητείται η έγκριση γονέα ή κηδεμόνα για τη δημοσιοποίησή των στοιχείων του παιδιού (στην περίπτωση αυτή μαζί με το ηλεκτρονικό μήνυμα αποστολής του έργου και των στοιχείων του παιδιού, ο γονέας θα δηλώνει τη συγκατάθεσή του για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του παιδιού, αναφέροντας και το δικό του ονοματεπώνυμο).
Οι καλλιτέχνες δημιουργοί εξουσιοδοτούν τα έργα τους να εμφανίζονται και να αναπαράγονται εν συνόλω ή εν μέρει, σε διαδίκτυο και σε καταλόγους (με το όνομά τους), και να διαδίδεται η έκθεση από τους διοργανωτές της πρόσκλησης.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να δημιουργήσουν έργα εμπνεόμενοι από την τρισχιλιόχρονη Ιστορία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και τη Μαύρη Θάλασσα, και από τη βίαιη διακοπή τής εκεί παρουσίας τους. Ενδεικτικά αναφέρονται θέματα έμπνευσης και δημιουργίας, όπως: ο πόλεμος και η προσφυγιά, ο πολιτισμός της Μικράς Ασίας και η Μικρασιατική Καταστροφή, η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης, οι διώξεις άλλων χριστιανικών πληθυσμών της καθ’ ημάς Ανατολής, η αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών (Συνθήκη Λωζάνης 1923) κ.λπ.

Όλα τα έργα που θα υποβληθούν θα παρουσιαστούν και σε ψηφιακό βιβλίο στη
σελίδα 
https://uprootingart22.blogspot.com/

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Εκείνος και εκείνος»: Μια γλυκόπικρη παράσταση, πραγματική τροφή σκέψης. Είδαμε & σχολιάζουμε.
«Εκείνος και εκείνος»: Μια γλυκόπικρη παράσταση, πραγματική τροφή σκέψης. Είδαμε & σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 2790 Views

Μια γλυκόπικρη παράσταση, κωμική μέσα στην τραγικότητά της, που εμβαθύνει στα κοινωνικά και προσωπικά αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου. Είδε η Άννια Κανακάρη και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή